Experian: Kredietagentschap moet stoppen met het delen van gegevens zonder toestemming

Experian: Kredietagentschap vertelde te stoppen met het delen van gegevens zonder toestemming Gepubliceerde duur16 minuten geledenimage copyrightExperian

Kredietinformatiebureau Experian heeft de persoonlijke informatie van miljoenen mensen zonder toestemming gedeeld en moet stoppen, oordeelde de Britse informatiecommissaris.

Het bedrijf verkocht de gegevens aan bedrijven die de gegevens gebruikten om te bepalen wie goederen en diensten konden betalen, en aan politieke partijen.

Het bedrijf moet “fundamentele veranderingen” aanbrengen in de manier waarop het met gegevens omgaat, anders wordt er een enorme boete opgelegd, zei de waakhond.

Experian heeft gezegd dat het in beroep zal gaan.

“Wij geloven de ICO [Information Commissioner’s Office]’s visie gaat verder dan de wettelijke vereisten,’ zei het in Dublin gevestigde bedrijf in een verklaring.

“Deze interpretatie dreigt ook de diensten die consumenten, duizenden kleine bedrijven en liefdadigheidsinstellingen helpen, te schaden, vooral wanneer ze proberen te herstellen van de Covid-19-crisis.”

Hoewel Experian zich heeft ingespannen om zijn praktijken te verbeteren, zei de ICO dat ze niet ver genoeg gingen.

Het bedrijf heeft nu negen maanden de tijd om aan de toezichthouder te voldoen, anders wordt het geconfronteerd met boetes tot £ 20 miljoen, of 4% van zijn wereldwijde omzet, afhankelijk van welke van beide hoger is.

‘Onzichtbare verwerking’

Het twee jaar durende onderzoek is ingegeven door een klacht van de actiegroep Privacy International.

Het ontdekte dat Experian en twee andere kredietinformatiebureaus – Equifax en TransUnion – een aanzienlijke hoeveelheid “onzichtbare” gegevensverwerking uitvoerden, wat betekent dat mensen niet wisten dat het gebeurde.

Alle bedrijven bieden mensen een manier om hun kredietscore voor leningen en creditcards te controleren.

Maar ze zijn ook datamakelaars, die informatie verzamelen en verkopen die uit verschillende bronnen is verzameld.

Uit het rapport bleek dat de agentschappen toegang hadden tot de gegevens van bijna elke volwassene in het VK, die vervolgens werden “gescreend, verhandeld, geprofileerd, verrijkt of verbeterd om directmarketingdiensten te verlenen”.

Deze verwerking resulteerde in “producten die werden gebruikt door commerciële organisaties, politieke partijen en liefdadigheidsinstellingen om nieuwe klanten te vinden en profielen over mensen op te bouwen”, aldus het onderzoek.

De sonde beperkte zich tot offline gegevensbemiddeling, dus geen gegevens over online gedrag.

Dat wordt door de ICO apart onderzocht.

Equifax en TransUnion worden niet geconfronteerd met verdere actie van de waakhond, omdat beide wijzigingen hebben aangebracht, waaronder het intrekken van sommige producten en diensten. In het rapport werd niet gespecificeerd wat deze producten en diensten waren.

Alle drie kredietinformatiebureaus konden niet duidelijk uitleggen wat ze deden met de gegevens van mensen, zei de ICO, ondanks dat dit een vereiste is van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

“De datamakelaarssector is een complex ecosysteem waarin informatie op grote schaal lijkt te worden verhandeld zonder rekening te houden met transparantie, waardoor miljoenen volwassenen in het VK weinig keus of controle hebben over hun persoonlijke gegevens”, aldus informatiecommissaris Elizabeth Denham.

Experian moet nog:

mensen informeren dat het hun persoonlijke gegevens bewaart en hoe het deze gebruikt of voornemens is te gebruiken voor marketingdoeleinden stop de verwerking van alle persoonlijke gegevens die onrechtmatig zijn verzameld volgens de GDPR-regels stop met het screenen van potentiële klanten van marketinglijsten op basis van financiële status

De uitvoerend directeur van Privacy International zei dat andere landen zelf vervolgonderzoeken moeten uitvoeren.

“Zoals de Britse toezichthouder opmerkt, kennen mensen niet eens de namen van de meeste van deze bedrijven en toch hebben ze ieders gegevens”, zei Gus Hosein.

“We denken dat het kaartspel tegen mensen is gestapeld en dit kan niet doorgaan.”

.