‘Een grote supermarktwinkel voelt nu frivool aan’

‘Een grote supermarktwinkel voelt nu frivool aan’

Door Lucy Hooker
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerde duur17 minuten geleden afbeelding copyright Siobhan Walker afbeelding caption Siobhan en Steve behoren tot velen die hun riem hebben moeten aantrekken

Siobhan Walker heeft de afgelopen zes weken zeven dagen per week gewerkt en er is nog steeds geen vrije dag aan de horizon.

Haar partner Steve, een muzikant, verloor het grootste deel van zijn werk toen de pandemie toesloeg, dus naast haar belangrijkste baan als financieel assistente werkt Siobhan een paar avonden en in het weekend in het plaatselijke benzinestation.

Toch moeten ze bezuinigen om rond te komen.

“Ik ben een grote shopper. Ik trakteer mezelf graag op schoonheidsproducten, make-up en huidverzorging”, zegt Siobhan. ‘Ik heb het moeten beteugelen.’ Haar nagels en wenkbrauwen laten doen is ook uit.

En de luxe om naar de supermarkt te gaan voor een karretje vol, zoals ze vroeger altijd vonden, vindt Siobhan nu “een beetje frivool”.

“We zijn slimmer met winkelen. In plaats van Tesco en Morrisons gaan we naar Aldi en Lidl of de markt om betere deals te krijgen”, zegt ze.

Huishoudens in het VK trekken de broekriem aan nu de economische gevolgen van de pandemie de inkomens verzwakken. En Blackpool, waar Siobhan, 30, en Steve, 37, wonen, is een van de zwaarst getroffen gebieden.

Sinds maart is het aantal werkzoekenden in Blackpool verdubbeld tot ongeveer 12% van de lokale bevolking, terwijl het aantal vacatures met meer dan een derde is gedaald.

image copyrightGetty Imagesimage captionBlackpool is hard getroffen tijdens de pandemie

De inkomens in Blackpool waren al lager dan bijna overal in het VK vóór de pandemie, wat betekent dat mensen minder snel spaargeld hebben om op terug te vallen of dat vrienden en familie hen kunnen helpen.

Toch slagen Siobhan en Steve er net in om de zaken bij te houden door vakantiedagen te nemen op hun autofinanciering en creditcards.

Betaalvakantie: ‘Ik kan het me niet veroorloven zonder werk te zitten’

Anderen hebben niet zoveel geluk gehad. De regering kwam in maart snel in actie om de inkomens te beschermen, door de universele kredietverlening met £ 20 per week te verhogen, leenregelingen voor zelfstandigen te lanceren en bedrijven te betalen om personeel op verlof te zetten.

Maar daarbinnen bleef een breed scala aan ervaringen achter. Volgens een analyse van het Instituut voor Fiscale Studies namen verlofden gemiddeld 13% minder mee naar huis dan voorheen. Maar degenen die hun baan verloren en doorgingen naar universeel krediet, zagen hun inkomen met gemiddeld 40% dalen.

Een enquête die deze week door de Financial Conduct Authority werd vrijgegeven, suggereerde dat “12 miljoen mensen in het VK een lage financiële veerkracht hadden, wat betekent dat ze worstelen met afbetalingen van rekeningen of leningen”.

Het suggereerde dat bijna een derde van de volwassenen een inkomensdaling heeft gezien, terwijl huishoudens hun inkomen gemiddeld met een kwart zagen dalen.

Rezia, 37, die in het centrum van Londen woont, schat dat haar familie leeft van ongeveer de helft van wat ze hadden voordat de pandemie toesloeg, nadat haar man in maart zijn baan als verzorger verloor.

Ze rekenen op de onderhoudskrediet die ze krijgt als voltijdstudent, terwijl hij probeert wat geld te verdienen “Ubering”. Maar Londen is nog steeds erg rustig en de zaken gaan traag.

Inwoners van de grootste steden van het VK zijn bijzonder hard getroffen doordat kantoren leeg kwamen te staan ​​en de entertainmentindustrie werd gesloten.

‘Ik wilde niemand vertellen dat ik een uitkering claimde”Het merendeel van onze uitgaven gaat naar onze zoon’

“We proberen ons aan een budget te houden”, zegt Rezia.

“Het is een enorme verandering. Geen lekkernijen meer, minder snacks en voor vlees, meestal doe je in een Aziatisch huishouden een maandelijkse winkel en stop je het in de vriezer. Nu gaan we gewoon naar de winkel en halen een klein beetje.”

De dochters van Rezia hebben geleerd niet om speelgoed, tijdschriften en chocolade te vragen. De enige concessies: ze heeft haar auto behouden en haar man heeft zijn lidmaatschap van de sportschool behouden.

image copyrightReziaimage captionRezia en haar familie moeten geld besteden

De grootste verandering zit in hun sociale leven, zegt Rezia.

‘Voordat we naar restaurants gingen, afhaalrestaurants aten, cadeautjes gingen kopen. We gingen naar het huis van mijn moeder met gebak en lekkernijen en namen haar mee uit voor koffie of boodschappen.’

Op Eid zegt ze dat ze met z’n vieren een picknick hadden in St James’s Park in plaats van het grote familiefeest dat typerend zou zijn geweest.

Het aanhalen van de riem van Siobhan en Rezia illustreert de helft van de parallelle verhalen die van invloed zijn op de totale uitgaven, zegt Dave Innes, hoofdeconoom bij de Joseph Rowntree Foundation.

“We hebben een opvallend contrast”, zegt hij. “Als je iemand aan de onderkant van de inkomensverdeling was, is de kans groter dat je een moeilijke ervaring hebt gehad”, zegt hij.

“Mensen in het midden of aan de top van de inkomensverdeling bleven eerder thuis werken en tijdens lockdown sparen opgebouwd, en hebben over het algemeen veel minder kans om in een slechte financiële positie te verkeren.”

‘Lockdown was waanzin thuis maar heeft ons financieel gered’ Mensen sparen meer maar krijgen er weinig voor terug

Natuurlijk zijn sommige welgestelden degenen die de meest dramatische inkomensdalingen hebben meegemaakt als ze goedbetaalde banen verloren of hun bedrijf moesten sluiten. Maar ze hebben ook meer vermogen om op terug te vallen, zegt dhr. Innes.

Donia Yousse heeft haar kinderen uit hun betaalde school gehaald om geld te besparen en het gezin is van plan om voor een jaar naar St Lucia te verhuizen

Donia Youssef, bijvoorbeeld, heeft haar bedrijf Tiny Angels, een modellen- en castingbureau voor kinderen in Londen, tot stilstand zien komen zonder uitzicht op heropening in de nabije toekomst. Ze heeft haar jonge kinderen van de privéschool gehaald, vakanties afgezegd en auto’s verkocht.

“Het heeft ons gewoon enorm onder druk gezet, dus ik zei tegen de familie: laten we dit huis omleiden en verhuren of verkopen en naar St. Lucia gaan”, zegt ze. Haar echtgenoot, die net is ontslagen, komt uit St. Lucia en Donia kan van daaruit bijna net zo gemakkelijk haar andere zakelijke belangen in uitgeven en filmen nastreven als hier.

“We zeiden: laten we het een jaar proberen. Er valt niets te verliezen. Als het niet werkt, hebben we huurwoningen in het VK waar we van kunnen leven”, zegt ze.

Aisling en Jamie Lord, beiden 40, hebben niet zoveel geluk. Ze zijn allebei hun baan kwijtgeraakt en claimen nu een universeel krediet, ongeveer £ 1.000 per maand.

Vóór deze zomer namen ze acht keer dat bedrag mee naar huis, via haar werk in personeelszaken en die van hem als manager klantervaring.

Ze hebben de kindervoetbalclubs, wiskundeleraren, zwemlessen afgezegd en geen wijn bij het avondeten. In plaats van Halloween-versieringen te kopen, maken ze ze van alles wat zich in de recyclingdoos bevindt.

‘Een traktatie daarvoor zou naar een speelgoedwinkel zijn geweest. Als we niet met onze ogen hadden geknipperd [our daughter] had een pop opgehaald voor £ 25. Tegenwoordig is een traktatie een chocoladelolly ”, zegt Aisling.

Ondanks dat ze bezuinigen op alles wat ze kunnen bedenken, zijn hun uitgaven elke maand meer dan hun inkomen, maar gelukkig hadden ze spaargeld om op terug te vallen.

Bovendien wonen ze in een deel van het land, net ten westen van Londen, waar ze hopen dat ze nieuwe banen zullen vinden dankzij de bloeiende farmaceutische en technologische industrieën. Maar zelfs als ze weer aan het werk zijn, zijn ze niet van plan terug te keren naar hun pre-pandemische bestedingspatroon.

“Om eerlijk te zijn, is het een geweldige financiële les geweest. Het heeft ons ertoe gebracht onze centen veel verder te laten gaan”, zegt Aisling.

Nu zegt ze dat ze eigenlijk een beetje bang zijn om weer geld uit te geven. “We hoeven alleen maar geld te krijgen en te sparen voor de volgende regenachtige dag. De wereld is een keer gebroken en zal weer breken. We moeten ons geld behouden.”