EasyJet waarschuwt voor zware verliezen en meer vluchtuitval

EasyJet heeft gewaarschuwd dat het dit jaar met verliezen van meer dan £ 800 miljoen te maken krijgt en dat het naar verwachting volgend jaar met slechts 25% van de normale capaciteit zal vliegen.

Hoewel de luchtvaartmaatschappij in een handelsupdate zei dat ze harde maatregelen had genomen om kosten te besparen, onderstreept de waarschuwing de aanhoudende uitdagingen voor de sector.

Sky News heeft gemeld dat EasyJet de regering heeft laten weten dat het mogelijk meer financiële steun nodig heeft.

In de handelsverklaring stond geen verwijzing naar de noodzaak van staatssteun.

Echter, CEO Johan Lundgren zei: “De luchtvaart wordt nog steeds geconfronteerd met de meest ernstige dreiging in haar geschiedenis en de Britse regering moet dringend een op maat gemaakt pakket maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat luchtvaartmaatschappijen het economisch herstel kunnen ondersteunen als het komt.”

De luchtvaartmaatschappij zei dat ze verwachtte te zinken in een verlies vóór belastingen van tussen £ 815 miljoen en £ 845 miljoen in het huidige financiële jaar, wat slechter is dan analisten voorspellen van een verlies van £ 794 miljoen. Het zou de eerste keer in de 25-jarige geschiedenis van EasyJet zijn dat het geen jaarlijkse winst maakt.

De luchtvaartmaatschappij heeft al een lening van 600 miljoen pond van de overheid gekregen, 4500 banen geschrapt, 608 miljoen pond opgehaald uit de verkoop van vliegtuigen en aandeelhouders voor 419 miljoen pond aangesproken.

In de verklaring van EasyJet stond dat het “zijn liquiditeitspositie op regelmatige basis zou blijven herzien en zal doorgaan met het beoordelen van verdere financieringsmogelijkheden, inclusief sale en lease backs, mocht dat nodig zijn”.

De luchtvaartmaatschappij zal op 17 november officieel haar jaarresultaten rapporteren.

.