De VS probeert Ngozi Okonjo-Iweala te blokkeren als eerste Afrikaans WTO-hoofd

VS probeert Ngozi Okonjo-Iweala te blokkeren als eerste Afrikaans WTO-hoofd Gepubliceerd duur32 minuten geleden afbeelding onderschrift Mevrouw Okonjo-Iweala, 66, was Nigeria’s eerste vrouwelijke minister van Financiën en Buitenlandse Zaken

De benoeming van de voormalige minister van Financiën van Nigeria om de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te leiden, is in twijfel getrokken nadat de VS de stap hebben geblokkeerd.

Op woensdag adviseerde een WTO-nominatiecommissie de 164 leden van de groep om Ngozi Okonjo-Iweala te benoemen.

De VS, die kritiek hebben op de rol van de WTO ten aanzien van de wereldhandelsregels, willen nog een vrouw, de Zuid-Koreaanse Yoo Myung-hee.

Mevrouw Okonjo-Iweala zei dat ze “enorm vernederd” was om genomineerd te worden.

Maar het selectieproces van vier maanden om de volgende WTO-directeur-generaal te vinden, liep op een weg, toen Washington zei dat het de Zuid-Koreaanse minister van Handel zou blijven steunen.

In mediaberichten werd de WTO-woordvoerder Keith Rockwell aangehaald die zei dat slechts één lidstaat de benoeming van mevrouw Okonjo-Iweala woensdag tijdens een afgevaardigdenvergadering niet steunde.

“Alle delegaties die vandaag hun mening gaven, spraken hun grote steun uit voor het proces … voor het resultaat. Op één na”, zei hij. Reuters zei dat de heer Rockwell bevestigde dat het bezwaar uit de VS kwam.

‘Waanzinnige activiteit’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de WTO omschreven als “vreselijk” en bevooroordeeld ten opzichte van China, en sommige benoemingen voor sleutelrollen in de organisatie zijn al geblokkeerd.

WTO noemt eerste vrouwelijke baas nu shortlist kleiner wordt – EU krijgt onderhandelingschip van $ 4 miljard in Amerikaanse handelsrij Liam Fox uit WTO-leidersrace naarmate het veld kleiner wordt

De WTO heeft op 9 november – na de Amerikaanse presidentsverkiezingen – een bijeenkomst belegd om de kwestie te bespreken. Amerikaanse oppositie betekent niet dat de Nigeriaan niet kan worden benoemd, maar Washington zou niettemin aanzienlijke invloed kunnen uitoefenen op de uiteindelijke beslissing.

De heer Rockwell vertelde verslaggevers dat er waarschijnlijk “uitzinnige activiteit” zou plaatsvinden om een ​​consensus te bereiken over de benoeming van mevrouw Okonjo-Iweala. Ze heeft de steun van de Europese Unie.

De leegte van het leiderschap is ontstaan ​​nadat de vertrekkende WTO-chef Roberto Azevedo begin augustus een jaar was afgetreden. De WTO wordt momenteel aangestuurd door vier afgevaardigden.

Mevrouw Okonjo-Iweala, 66, diende als de eerste vrouwelijke minister van Financiën en Buitenlandse Zaken van haar land en heeft een 25-jarige carrière achter de rug als ontwikkelingseconoom bij de Wereldbank.

Ze is ook lid van de raad van bestuur van Twitter, als voorzitter van de GAVI-vaccinalliantie en als speciaal gezant voor de Covid-19-strijd van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Als mevrouw Okonjo-Iweala uiteindelijk wordt benoemd, heeft ze een volle bak. De WTO worstelt al met vastgelopen handelsbesprekingen en spanningen tussen de VS en China.

Eerder deze maand zei ze dat haar brede ervaring in het verdedigen van hervormingen haar de juiste persoon maakte om de WTO weer op de rails te krijgen. “Ik ben een hervormingskandidaat en ik denk dat de WTO nu de hervormingsreferenties en -vaardigheden nodig heeft.

.