De uitvinder geïnspireerd door zijn dochter veilig te willen houden

De uitvinder geïnspireerd door zijn dochter veilig te willen houden

Door Je Seung Lee
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerde duur1 dag geleden Gerelateerde onderwerpen Coronavirus pandemie afbeelding copyright Bijschrift wissen Winimage Kim Kyeong Yeon (links) en Kim Yoo Cheol met drie van hun Clear Win-eenheden

Toen de 13-jarige dochter van Kim Kyeong Yeon viel en zichzelf verwondde op een roltrap, organiseerde ze treinevenementen die jaren later zouden kunnen voorkomen dat miljoenen mensen over de hele wereld Covid-19 zouden oplopen.

Het ongeluk gebeurde omdat de tiener de leuning niet wilde vasthouden vanwege hygiënische redenen.

Kyeong Yeon, een Zuid-Koreaanse interieurontwerper, realiseerde zich dat veel andere mensen hetzelfde deden om dezelfde reden. Dus besloot hij dat hij een poging zou wagen om een ​​sterilisatiesysteem uit te vinden.

Dit was in 2014 en een jaar later onthulde hij zijn product. De zogenaamde Clear Win, het is een kleine eenheid die aan beide zijden van een roltrap is bevestigd aan het einde waar mensen instappen, zodat de leuningen er doorheen gaan.

Aangedreven door een dynamo, die elektriciteit opwekt uit de constante beweging van de roltrap, straalt het product steriliserend ultraviolet licht (met name de UV-C-golflengten) op de leuning terwijl het erdoorheen beweegt, waarbij alle virussen en bacteriën worden vernietigd.

image copyright Clear Winimage caption Deze Clear Win-eenheid bevindt zich op een roltrap op London Stansted Airport

Omdat Kyeong Yeon geen ervaring had met het leiden van een bedrijf, bracht hij zijn neef Kim Yoo Cheol aan boord, die een zakenman was. Beiden waren er zeker van dat ze op een goudmijn zaten.

De kleine lampjes pakken nu een dodelijke klap uit De robots helpen het coronavirus te bestrijden

“We waren er 100% van overtuigd dat het een groot succes zou worden, want toen het in juli 2015 werd uitgebracht, was Zuid-Korea net uit de Mers-uitbraak (Middle East Respiratory Syndrome) gekomen”, zegt Kyeong Yeon, die 50 is.

Mers is een coronavirus vergelijkbaar met Covid-19 en, net als de huidige pandemie, moesten Zuid-Koreanen gezichtsmaskers dragen. De uitbraak was echter veel kleiner dan die van vandaag en ging sneller voorbij.

copyright image Kim Kyeong Yeonimage caption Kim Kyeong Yeon’s dochter Chae Ni was de inspiratie achter het product

“Niemand was geïnteresseerd in ons product [at the time], “zegt Kyeong Yeon.

Gedurende de volgende vier jaar bleef de Clear Win geen grip krijgen. “We wilden hun gebruik demonstreren [to potential customers], maar we werden geconfronteerd met koude afwijzingen. Mensen dachten dat ze onnodig en zinloos waren. “

Yoo Cheol, die de leiding had over de financiën, realiseerde zich dat de tijd drong en zegde zelfs zijn ziektekostenverzekering op om in de onderneming te investeren, zonder het zijn vrouw te vertellen.

“Yoo Cheol zei altijd tegen me: ‘Laten we het nog een jaar proberen.’ En een jaar later zei hij weer: ‘Nog een jaar’ ‘, zegt Kyeong Yeon.

image copyrightGetty Imagesimage captionUltraviolet licht wordt al lang gebruikt als sterilisator

Toen kwamen 2020 en Covid-19. Sindsdien worden de twee neven en nichten overspoeld met orders van over de hele wereld.

Ze hebben nu 43.000 eenheden verkocht in 51 landen, waaronder het VK, de VS, China, Japan en Saoedi-Arabië, met een omzet dit jaar van meer dan $ 14 miljoen (£ 11 miljoen).

Hun sterilisatoren zijn geïnstalleerd op luchthavens, waaronder Heathrow en Stansted in Londen, winkelcentra, ziekenhuizen, bioscopen, voetbalvelden waaronder het Emirates Stadium van Arsenal en zelfs in Masjid al-Haram, de Grote Moskee van Mekka.

Maandag kondigde Transport for London aan dat het ontsmettingsapparatuur zou installeren op 110 roltrappen in zijn metrostations, na een proefperiode van zes weken met Clear Win-apparaten op het metrostation Heathrow T123.

afbeelding copyright Clear View afbeelding onderschrift De eenheden staan ​​nu op hun plaats in de Grote Moskee van Mekka

Het gebruik van UV-C-licht om dingen te desinfecteren klinkt misschien futuristisch, maar het is in feite voor dat doel gebruikt sinds het werd ontdekt in de late 19e eeuw.

Het licht, een vorm van elektromagnetische straling, doodt virussen en bacteriën door hun DNA te beschadigen zodat ze zich niet kunnen vermenigvuldigen. UV-C is ook schadelijk voor de menselijke huid en ogen, dus het mag er niet op worden gericht. Er komt geen UV-C-licht vrij buiten de Clear Win-eenheid.

UV-C wordt geproduceerd door de zon, maar wordt geabsorbeerd door de ozonlaag van de aarde. De twee andere belangrijke golflengten van ultraviolet licht – UV-A en UV-B – gaan erdoorheen. Dit zijn de soorten ultraviolet licht waar mensen zonnebrandcrème tegen gebruiken.

Begin dit jaar was er enige speculatie over de vraag of UV-C inderdaad SARS-CoV-2, het virus dat de ziekte van Covid-19 veroorzaakt, vernietigde, maar verschillende onderzoeken hebben geconcludeerd dat dit inderdaad het geval is. Deze omvatten deze maand een rapport van het American Journal of Infection Control.

New Tech Economy is een serie waarin wordt onderzocht hoe technologische innovatie vorm gaat geven aan het nieuwe opkomende economische landschap.

Omdat de aanhoudende pandemie de interesse in het gebruik van UV-C-licht als sterilisatiemiddel heeft vergroot, is het Clear Win-apparaat slechts een van de vele van dergelijke technologie die nu te koop is.

Begin oktober lanceerde het Turkse merk voor huishoudelijke apparaten Beko een nieuw assortiment producten waarin het gebruik van UV-C-licht is verwerkt. Deze omvatten een koelkast, wasdroger en een “UV-reinigingskast”. De laatste ziet eruit als een magnetron, maar gebruikers kunnen alles van mobiele telefoons tot sleutels, portemonnees, babyflessen en speelgoed erin stoppen om schoon te maken in cycli van 20 tot 40 minuten.

image copyrightBekoimage captionBeko’s UV-reinigingskast lijkt veel op een magnetron

Hakan Bulgurlu, CEO van Arcelik, de eigenaar van Beko, zegt: “Het was een heel moeilijk jaar [for everyone]. De producten zijn op maat gemaakt om consumenten te helpen thuis professionele hygiëne te bereiken en hen te beschermen tegen infecties en ziekten. “

Het Amerikaanse bedrijf Healthe maakt ook een kleine doos die UV-licht gebruikt om mobiele telefoons en portemonnees schoon te maken, en het produceert nu een “UV-staaf” voor vliegtuigfabrikant Boeing.

De toverstaf, een 2ft lange (60 cm) lichtstrook, die wordt bevestigd aan een basiseenheid die lijkt op een handbagage, zou in staat zijn om een ​​cockpit in minder dan 15 minuten te ontsmetten.

Het projecteert een ander soort ultraviolet licht genaamd “far-UV” dat virussen kan doden, maar in tegenstelling tot UV-C kan het de menselijke ogen of huid niet beschadigen. “Verre UVC-licht doodt microben, maar is onschadelijk voor mensen”, zegt dr. Alex Berezow, een microbioloog bij de American Council on Science and Health.

image copyright Boeing image caption De UV-toverstaf die door Boeing wordt gebruikt, zou snel werken

Terug in Zuid-Korea willen Kyeong Yeon en Yoo Cheol meer personeel aannemen om de vraag bij te houden in hun fabriek 20 km ten zuiden van de hoofdstad Seoul.

“Als het bijzonder moeilijk was, dronken we bier bij de Han-rivier in Seoul om elkaar te troosten. Dat doen we tegenwoordig nog steeds, maar in plaats daarvan om het te vieren”, zegt Kyeong Yeon.

“Zelfs nadat de pandemie van het coronavirus is geëindigd en ons normale leven is hervat, denk ik dat veel mensen over de hele wereld getraumatiseerd zijn door deze ervaring en mogelijk bang zijn voor toekomstige virussen.

“Dus we denken dat er een blijvende belangstelling zal zijn voor de volksgezondheid en hygiëne, waardoor onze producten meer ruimte krijgen om te groeien. We zullen blijven inspelen op de vraag van mensen naar een veiligere wereld.”

Aanvullende rapportage door BBC International Business Correspondent Theo Leggett.

.