‘De nepverslaggever wilde weten over onze software’

‘De nepverslaggever wilde weten over onze software’

Door Will Smale
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerdduur1 dag geledenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemiebeeld copyrightHoliduimage captionJohannes (rechts) en zijn broer Michael zagen de interesse in hun beeldherkenningssoftware een extreme wending nemen

Terwijl Johannes Siebers zenuwachtig zat te wachten tot de bedrieger opdook, had het een scène uit een spionagefilm kunnen zijn.

Johannes en zijn jongere broer Michael zaten in een café in München, waar ze hadden afgesproken met een nepjournalist.

De beweerde schrijver had contact opgenomen en beweerde uit een van de belangrijkste tijdschriften van Duitsland te komen. Hij zei dat hij de broers wilde interviewen over hun nieuwe bedrijf Holidu, een prijsvergelijkingswebsite voor vakantieverhuur.

De man voegde eraan toe dat hij vooral geïnteresseerd was om meer te weten te komen over de beeldherkenningssoftware die ze hadden ontwikkeld.

Hiermee worden automatisch de foto’s van miljoenen villa’s en appartementen over de hele wereld gecontroleerd, of ze nu op privéwebsites zijn of op Airbnb. De software doet dit om ervoor te zorgen dat als een bepaald onroerend goed op meerdere plaatsen online wordt aangeboden, wat vaak het geval is, Holidu het maar één keer vermeldt, en tegen de goedkoopste beschikbare prijs.

“Maar ik rook meteen een rat”, zegt Michael, terugkijkend op de gebeurtenissen in 2014. “Voor een journalist schreef hij niet zo goed, en zijn e-mailadres zag er vreemd uit.

image copyrightHoliduimage caption De software van Holidu controleert miljoenen foto’s van villa’s en vakantieappartementen

‘Dus ik belde het tijdschrift, en ze waren erg geschokt en boos omdat ze nog nooit van de man hadden gehoord. Toen belden we duidelijk de politie, die ons vroeg om door te gaan en een afspraak te maken met de man.

“Dus dat deden we, met twee mensen van het tijdschrift die aan een andere tafel in het café zaten. Toen de man binnenkwam, was hij ook erg nerveus, en we moesten hem gewoon even aan de praat houden, voordat de politie arriveerde en arresteerde. hem.”

Hoewel Michael en zijn broer er nooit achter kwamen wie de man in dienst had genomen, geloven ze dat het een van hun vele rivalen was, een bedrijf dat graag meer te weten wilde komen over hun technologie.

Snel vooruit naar dit jaar, en de beeldherkenningssoftware van Holidu is nog steeds druk op het werk. Hoewel veel bedrijven in de reisbranche een verschrikkelijk 2020 hebben gehad toen de pandemie grote delen van de branche tot stilstand heeft gebracht, zegt Holidu dat het op één gebied groei heeft gezien – van verblijfsplaatsen.

“Het zag er in het begin van het jaar erg zorgwekkend uit, maar waar we van hebben geprofiteerd, is een grote toename van het aantal mensen dat in eigen land op vakantie gaat in plaats van naar het buitenland”, zegt Michael.

‘Ze hebben mijn foto gebruikt en ik had ervoor moeten betalen’

“En in plaats van in hotels te verblijven, waar ze in contact zouden komen met andere mensen, kiezen ze ervoor om een ​​vakantiehuis te huren.”

Aangezien beeldherkenningssoftware de afgelopen jaren zowel in verfijning als in gebruik is gegroeid, zijn er nu steeds meer bedrijven waarvan het bedrijfsmodel uitsluitend is gebaseerd op het gebruik van de technologie.

Een van die bedrijven is Brandwatch, wiens software bedrijven in staat stelt om op internet en in alle vormen van sociale media naar foto’s van hun producten te zoeken.

image copyright Brandwatch image caption De software van Brandwatch speurt voortdurend het internet af om miljoenen afbeeldingen op te nemen

Brandwatch, dat zijn hoofdkantoor heeft in Brighton, aan de zuidkust van Engeland, plus grote kantoren in de VS, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Singapore en Australië, zegt dat het elke dag meer dan 100 miljoen afbeeldingen verwerkt.

Chris Bingham, de in de VS gevestigde chief technology officer van Brandwatch, zegt dit jaar een grote toename van het aantal vragen naar zijn cloudgebaseerde app te hebben gezien.

“Dit komt niet alleen omdat steeds meer retailers zich haasten om online te gaan”, zegt hij. “In plaats daarvan heeft de pandemie laten zien hoe snel dingen kunnen veranderen – meer mensen werken vanuit huis en winkelen online. Die verandering was letterlijk van de ene op de andere dag.

New Tech Economy is een serie waarin wordt onderzocht hoe technologische innovatie vorm gaat geven aan het nieuwe opkomende economische landschap.

“Merken zoeken dus zoveel mogelijk inzicht. En we schatten dat 80% van de foto’s van producten online niet vergezeld gaat van de naam van het merk in tekstvorm. Dus om die 80% te vinden, moet je gewoon zoeken naar de afbeeldingen zelf.

“De manier waarop ons systeem werkt, is dat je bijvoorbeeld de naam van een merk en het woord ‘strand’ intypt, en binnen enkele seconden zie je alle foto’s van de producten van dat merk op een strand.”

Chris Bingham zegt dat bedrijven in consumptiegoederen steeds vaker willen onderzoeken hoe hun merken op sociale media verschijnen

De 2.000 klanten van Brandwatch kunnen deze informatie vervolgens voor alles gebruiken, van een betere doelgerichtheid van hun advertenties tot het ontwikkelen van nieuwe productlijnen die zijn aangepast aan waar items het meest worden gebruikt of geconsumeerd, of het opsporen van vervalsingen.

Voor retailers die fysiek aanwezig zijn op High Streets, wordt de afgelopen jaren steeds meer beeldherkenningssoftware gebruikt om het probleem van herhaaldelijk overtredende winkeldieven aan te pakken. Het verplichte gebruik van gezichtsmaskers op bepaalde locaties heeft echter sommige systemen in de war gestuurd.

Een Britse provider, Facewatch, zegt dat het nu zijn CCTV-systemen heeft bijgewerkt om iemand te kunnen herkennen, zelfs als deze een masker draagt.

image copyright Facewatchimage caption De gezichtsherkenningssoftware van Facewatch kan nu met gezichtsmaskers werken

“Het concentreert zich op het perioculaire gebied – het gebied rond je ogen”, zegt woordvoerder Stuart Greenfield. “We zijn erg enthousiast, het is een grote ontwikkeling, niet alleen op het gebied van gezichtsherkenning, maar ook op het gebied van misdaadpreventie.

“We hebben veel interesse van retailers gezien omdat ze blijven handelen onder de voortdurende pandemische beperkingen.

“The Co-Op [supermarket chain] heeft het net aangenomen, net als Budgens, en we zijn in gesprek met andere retailers. We streven naar 5.000 gebruikers tegen het einde van volgend jaar. “

.