De eigen cijfers van de regering betwisten de PBM-claim van PM

Ondanks de bewering van premier Boris Johnson dat 70% van de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in het VK moet worden gemaakt, suggereren de eigen cijfers van zijn regering dat het totaal waarschijnlijk dichter bij een derde zal liggen.

Meer dan 3,5 miljard items, waaronder schorten, brillen, gezichtsmaskers en handschoenen, zijn dit jaar door de overheid gekocht om de NHS en het personeel van de sociale zorg te beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Toen het virus zich in de lente uitbreidde, werd de strijd om beschermende kleding te bemachtigen in het licht van de stijgende wereldwijde vraag en verstoring van de toeleveringsketens door experts vergeleken met het Wilde Westen.

In juli werd onthuld dat de Schatkist £ 15 miljard had toegewezen om een ​​dergelijke kit te kopen, wat overeenkomt met ongeveer £ 200 per persoon.

Met meer dan 80% van de PBM-artikelen die aanvankelijk in China werden geproduceerd, namen de zorgen niet alleen toe over de kosten, maar ook over het vermogen van het VK om zelfvoorzienend te zijn in belangrijke apparatuur.

De premier probeerde gerust te stellen over de bereidheid van het VK voor een tweede golf toen hij de natie woensdag toesprak. Hij zei dat tegen december “we verwachten dat aan 70% van de vraag naar PBM’s zal worden voldaan door Britse fabrikanten, vergeleken met slechts 1% vóór de pandemie”.

Contract zorgen

Maar de eigen PBM-strategie van de regering, die net de dag ervoor werd gepubliceerd, maakt duidelijk dat dit cijfer van 70% exclusief handschoenen is – die volgens haar cijfers meer dan de helft uitmaken van alle verstrekte PBM’s.

Door de grondstoffen die in handschoenen worden gebruikt, is er geen Britse leverancier gevonden. Inclusief handschoenen, en het totale aantal items dat in het VK wordt gekocht, lijkt meer op een derde.

Heeft de NHS voldoende beschermende kleding voor de winter?
PM’s vader afgebeeld in de winkel zonder gezichtsbedekking

Het kabinet reageerde niet op een verzoek om commentaar op de discrepantie.

Er is eerder bezorgdheid geuit over contracten die aan sommige Britse bedrijven zijn gegund, vooral tijdens de aanvankelijke drukte. Zo konden bijvoorbeeld 50 miljoen maskers die door Ayanda Capital werden geleverd als onderdeel van een deal van £ 252 miljoen, niet worden gebruikt vanwege veiligheidsproblemen.

Maar als de strategie van de regering volgens plan verloopt, zou het in staat zijn om tegen december een op de drie apparaten in eigen land aan te kopen nog steeds een duidelijke vooruitgang betekenen in vergelijking met het begin van het jaar. En met in totaal 32 miljard items in bestelling of geleverd, loopt het VK niet het gevaar binnenkort zonder essentiële onderdelen van de apparatuur te komen.

Uit de cijfers blijkt echter dat er mogelijk meer werk moet worden verzet om de veerkracht van het VK in het licht van de dreiging van het virus te verbeteren.

.