De BTS-fans die investeren in hun favoriete K-popband

Rei is een voormalig leraar en een 44-jarige moeder die thuis blijft. Ze is een grote fan van BTS, de zevenkoppige boyband die het gezicht van K-pop is geworden. Ze is naar het buitenland gereisd om ze in concert te zien. En ze is zelfs lid van ARMY, de officiële BTS-fanclub.

Ze is ook een van de vele fans die van plan zijn een financieel belang in BTS te nemen, wanneer het bureau van de groep Big Hit Entertainment officieel op 15 oktober naar de beurs gaat. Het zal maar één aandeel zijn, en het gaat minder om een ​​investering dan om een ​​gevoel van verbondenheid en een hechtere band met de band.

“Ik verkoop zeker niet als ik er eenmaal een heb. Dit is voor de eeuwigheid. Ik wil mijn hart laten zien door die ene voorraad te hebben”, zegt ze.

Wanneer Big Hit zijn debuut maakt op de Koreaanse beurs, wordt het een van de meest verwachte Initial Public Offerings (IPO’s) van het land van het jaar. Zowel investeerders als fans zullen op jacht gaan naar een stukje van K-Pop’s heetste en meest winstgevende groep. En het is een zeldzaam voorbeeld van popfandom die verandert in participatief kapitalisme.

‘Je kunt elk moment delen’

BTS is niet de enige K-Pop-band met precisiechoreografie, gelikte video’s en een schijnbaar onuitputtelijke voorraad popoorwormen. Maar ze hebben een zeldzame gave om contact te maken met fans.

Hoewel sommigen de jongensband met een fris gezicht misschien afwijzen als iets van tienermeisjes, smeken hun oudere fans om verschillen. Kim Young-mi is een 59-jarige professor die schilderkunst geeft en zelfs af en toe een BTS-scène op canvas legt. Ze houdt van hun recente single Dynamite, een vrolijke, discrete track.

“Oh, wat heb ik genoten van Dynamite. De disco! Disco is mijn generatie! BTS is een goochelaar die tijd heen en weer brengt”, zegt ze. Ze zou ook graag aandelen willen kopen, maar weet niet zeker of ze het zich kan veroorloven.

Ze houdt vooral van hun bereidheid om met fans in contact te komen: “BTS communiceert eindeloos met hun fans in elke hoek van de wereld, kleine alledaagse details van hun dagelijks leven, hun creatieve proces, hun prestaties. Je kunt elk moment met hen delen. ”

Dit vermogen om verbinding te maken is misschien wel hun grootste troef, zegt Prof Suk-Young Kim, directeur van het Center for Performance Studies aan de UCLA, en auteur van een boek over K-Pop: “K-Pop-idolen zijn er erg goed in om hun fans het gevoel te geven alsof ze je kennen.

“Bredere feedback van fans wordt onmiddellijk weerspiegeld in hun optreden, van mode-keuzes tot wat ze op het podium zeggen. Dus in zekere zin luisteren ze naar fans, ze weerspiegelen het in hun optreden, en er is die spanning van deze uitwisseling.”

BTS wordt multimiljonair nadat het label openbaar is geworden
BTS verbreekt YouTube-record met Dynamite-video

Voor fans die al zo emotioneel geïnvesteerd zijn, lijkt de gedachte om geld te investeren misschien geen enorme sprong.

Vertaalt het?

Koreaanse investeerders zullen de eersten zijn die zich in Big Hit kunnen kopen. Maar Amerikaanse fans zijn ook geïnteresseerd. En gezien de huidige populariteit van BTS, is het niet moeilijk te begrijpen waarom. Het overtreffen van de Amerikaanse hitlijsten is een zeldzame prestatie voor elke groep die meestal niet in het Engels zingt. Slechts 20 voornamelijk niet-Engelse nummers hebben ooit de top tien gekraakt in zijn 60-jarige geschiedenis.

Drie daarvan zijn BTS-tracks, en nu hebben ze eindelijk een nummer één single (hoewel die in het Engels werd gezongen). Amerikaanse fans hebben massaal gereageerd op de aanstekelijke, dansbare pop van BTS – en op hun bereidheid om serieus in te gaan op kwesties die hun fans aangaan.

“BTS benadrukt altijd het belang van vriendelijkheid en mededogen en praat over veel van dezelfde ervaringen, angsten en dromen die we allemaal op een bepaald punt in ons leven ervaren. Dit geeft zoveel fans, zoals ik, een gevoel van comfort en verbondenheid, “zegt Michelle Gutierrez, een 26-jarige afgestudeerde student uit Texas, die hoopt te investeren wanneer er aandelen beschikbaar komen in de VS.

Nummer één debuut?

De notering van Big Hit heeft grote belangstelling van investeerders gekregen. Ongeveer 20% van zijn aandelen is aangeboden aan investeerders, waarmee $ 822 miljoen werd opgehaald – en het bedrijf werd gewaardeerd op meer dan $ 4 miljard. Big Hit’s CEO Bang Si-hyuk, die 43% van het bedrijf in handen heeft, wordt op slag miljardair.

De zeven BTS-leden zullen elk 68.385 aandelen ontvangen, waardoor ze allemaal erg rijk zijn, hoewel ze al veel geld verdienen. Volgens Forbes verdienden ze vorig jaar $ 50 miljoen, terwijl hun roadshow $ 170 miljoen opbracht.

Maar door sommige maatregelen is hun bijdrage aan de economie van Zuid-Korea veel groter. Een recente studie van het ministerie van toerisme en een toeristisch instituut van de overheid berekende dat hun enkele Dynamite maar liefst 2,4 miljard dollar aan economische activiteit en bijna 8.000 nieuwe banen zou genereren – niet alleen door directe verkoop, maar ook door de verkoop van cosmetica en eten en drinken.

De aantrekkingskracht voor investeerders is simpel: BTS is een wereldwijde popmuziek-moloch, en ze zullen waarschijnlijk rendement opleveren. Dynamite was zo populair dat het de eerste video ooit was die binnen 24 uur 100 miljoen YouTube-weergaven genereerde. De albumverkoop is sterk, zelfs in het tijdperk van digitale streaming. Live shows zijn binnen enkele minuten uitverkocht en BTS heeft een groot aantal merkpartnerschappen opgebouwd, variërend van auto’s tot cosmetica.

Het komt echter zelden voor dat fans de kans krijgen om zich in te kopen voor een specifieke muzikale act. David Bowie gaf in 1997 “Bowie Bonds” uit, waardoor investeerders een korting op de royalty’s uit zijn catalogus kregen. Maar zelfs toen werden ze opgepikt voor $ 55 miljoen door Prudential Financial in plaats van te worden aangeboden aan gewone fans.

Vaker kopen investeerders in bedrijven die de publicatierechten van een stal van musici bezitten. In het geval van Big Hit kwam 88% van de inkomsten uit BTS in de eerste helft van dit jaar. Dus investeerders en fans zien een investering in het ene als een investering in het andere.

Dat heeft sommige fans laten pauzeren. Op 23-jarige leeftijd is Tina Lamoreux een veteraan van K-Pop-fandom. Ze luistert al sinds 2012, nog voordat BTS zich had gevormd en toen fans in haar thuisstaat Oklahoma “meestal outcasts waren of als raar beschouwd”. Hoewel K-Pop nu enorm populair is, maakt ze zich zorgen dat de soms wispelturige aard van roem een ​​riskante investering kan opleveren.

“Vooral in de muziekindustrie kunnen artiesten hun roem verliezen en zo gemakkelijk ‘geannuleerd’ worden dat ik zou denken dat het een risico zou zijn”, zegt ze.

Anderen zijn het daar niet mee eens. MIRAE Asset Daewoo-analist Park Jeong-yeob zegt dat de groep blijk heeft gegeven van blijvende kracht op de Amerikaanse markt.

“In tegenstelling tot eerdere gevallen waarin Koreaanse liedjes tot succes werden voortgestuwd door kortstondige buzz, is de prestatie van BTS gebaseerd op de ontwikkeling op lange termijn van een wereldwijde schare fans.”

Echte LEGERS

Maar dit vormt ook een dilemma, want er bestaat enige twijfel over de toekomst van BTS. Volgens de wet moeten alle gezonde Koreaanse mannen tussen de 18 en 28 jaar 20 maanden in het leger van het land dienen.

Alle zeven leden moeten zich de komende jaren aanmelden. Het zou ook niet nuttig zijn om een ​​manier te vinden om hun militaire dienst op te splitsen.

“BTS is geen BTS als het er één verliest. Zeven moeten samen intact blijven”, zegt Rei, die niettemin vindt dat BTS niet mag worden vrijgesteld.

Maar prof Suk-Young Kim zegt dat de beursgang Big Hit kan helpen zijn portefeuille te diversifiëren. En in feite heeft het bedrijf de afgelopen 18 maanden twee andere labels gekocht. Sommige fans denken echter dat een korte onderbreking het enthousiasme voor BTS sowieso niet zal temperen.

“Echte ARMY’s zoals ik zullen BTS nooit vergeten, alleen omdat ze een paar jaar niet komen opdagen”, zegt Rei.

.