De Britse inflatie stijgt in september naar 0,5%

Inflatie in het VK stijgt nadat Eat Out to Help Out is afgelopenGepubliceerde duur8 minuten geledenimage copyrightPA Media

Het einde van goedkopere restaurantmaaltijden deed de Britse prijzen vorige maand stijgen nadat de Eat Out to Help Out-regeling afliep.

Het inflatiecijfer in het VK, dat de prijzen van goederen en diensten volgt, steeg in september van 0,2% in augustus naar 0,5%.

De consumentenprijzenindex (CPI) begon in september sneller te stijgen nadat de regeling voor kortingsmaaltijden was beëindigd, waardoor de prijzen voor restaurants en cafés omhoog gingen.

De transportkosten stegen ook doordat de vraag naar tweedehands auto’s toenam.

Bij de catering stegen de prijzen met 4,1% tussen augustus en september 2020, vergeleken met een stijging van 0,2% tussen dezelfde twee maanden in 2019.

De transportkosten zijn voor het eerst sinds maart gestegen, deels omdat de prijs van tweedehands auto’s werd gestimuleerd door de toegenomen vraag, omdat mensen naar verluidt hun afhankelijkheid van het openbaar vervoer wilden verminderen, zei het Office for National Statistics (ONS).

De prijs van tweedehandswagens steeg tussen augustus en september 2020 met 2,1%, vergeleken met een daling van 1,4% tussen dezelfde twee maanden een jaar geleden.

De gemiddelde benzineprijs steeg ook tot 113,3 pence per liter in september 2020, tegen 113,1 pence in augustus. Dat was echter nog steeds een beetje onder de 127,3p die in september 2019 werd geregistreerd.

Volgens Jonathan Athow, plaatsvervangend nationaal statisticus voor economische statistieken bij de ONS, had de daling van de vliegtarieven die doorgaans in de inflatie-index van september wordt gezien, dit jaar veel minder effect.

“De vliegtarieven zouden normaal gesproken aanzienlijk dalen op dit moment vanwege het einde van de schoolvakanties, maar met de lage prijzen dit jaar, omdat er minder mensen naar het buitenland zijn gereisd, is de prijsdaling minder groot”, zei hij.

Het banenverlies in het VK ‘kan groter zijn dan verwacht’ VK wordt geconfronteerd met ‘ongekende economische onzekerheid’

Paul Dales, hoofdeconoom in het VK bij Capital Economics, zei dat in het licht van de aanhoudend lage inflatie de Bank of England volgende maand waarschijnlijk haar monetaire stimuleringsmaatregelen zal verhogen om de noodlijdende economie een boost te geven.

“Met een CPI-inflatie van slechts 0,5% in september, is het moeilijk om redenen te bedenken waarom de Bank of England niet nog eens £ 100 miljard of zo aan QE zal lanceren tijdens de bijeenkomst in november. ,” hij zei.

De CPI van september wordt gebruikt bij de berekening van de staatspensioenen, maar de triple-lock-regel van de overheid houdt in dat de stijging 2,5% zal zijn, aangezien dit het hoogste cijfer is van de CPI, de winstgroei voor het jaar tot juli (die eigenlijk negatief was), of 2,5%.

Overheidsuitkeringen worden ook bepaald door het inflatiecijfer van september, wat betekent dat de betalingen in april met 0,5% zullen stijgen, wat veel minder is dan de stijging van 1,7% van dit jaar.

Het cijfer van september wordt ook gebruikt om de jaarlijkse stijging van de zakelijke tarieven te bepalen.

“Het huidige inflatiecijfer van 0,5% geeft aan dat de brutobedrijfstarieven volgend jaar voor 2021-22 in Engeland met £ 159,42 miljoen zullen stijgen”, aldus vastgoedadviseur Altus Group.

Zakelijke tarieven worden overgedragen naar Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Het Britse staatspensioen zal in april naar verwachting met 2,5% stijgen als gevolg van berekeningen die leidend zijn bij de triple lock-belofte van de regering.

Nu de gemiddelde inkomsten lager zijn dan een jaar eerder (op basis van officiële cijfers voor mei tot juli) en nu de inflatie slechts licht is gestegen, treedt de backstop van een stijging van 2,5% in werking.

Dit volgt op drie jaar van hogere stijgingen en is aanzienlijk lager dan de stijging van 3,9% in april van dit jaar.

Hoewel het nog officieel moet worden bevestigd, zou het moeten betekenen:

Het nieuwe vaste staatspensioen (voor degenen die na april 2016 de AOW-leeftijd hebben bereikt) zou met £ 4,40 per week moeten stijgen van £ 175,20 per week nu naar £ 179,60 per week in april. AOW-leeftijd vóór april 2016) zou met £ 3,35 per week moeten stijgen van £ 134,25 per week nu naar £ 137,60 per week in april

De leeftijd waarop mensen nu AOW beginnen te ontvangen, is onlangs 66 jaar geworden voor mannen en vrouwen.

.