De Amerikaanse groei steeg in de zomer sterk, maar het herstel vertraagt

De Amerikaanse groei is in de zomer sterk gestegen, maar het herstel vertraagt ​​Gepubliceerde duur9 minuten geleden Gerelateerde onderwerpen Coronavirus pandemieimage copyrightGetty Imagesimage caption De economie is heropend, maar volledig herstel blijft buiten bereik, vooral in steden als New York

De Amerikaanse economie kwam snel tevoorschijn uit de diepten van de crisis die dit voorjaar werd veroorzaakt door de blokkering van het coronavirus, maar volledig herstel blijft buiten bereik.

Officiële cijfers tonen aan dat de economie in de drie maanden tot 30 september met een recordtempo van 33% op jaarbasis groeide, na een sterke daling eerder in het jaar.

Maar de output bleef 2,9% lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De gegevens komen terwijl analisten waarschuwen dat de rebound mogelijk opraakt.

Het werkloosheidscijfer is gedaald van het hoogste niveau van 14,7% dat in april werd opgetekend, en daalde tot 7,9% vorige maand, toen bedrijven weer open gingen, werkgevers werknemers terughaalden en klanten terugkeerden naar restaurants en winkels – geholpen door triljoenen dollars aan overheidssteun.

Maar na de aanvankelijke uitbarsting van activiteit is de banengroei vertraagd en moeten werkgevers nog meer dan 10 miljoen banen die in de lente zijn geschrapt, herstellen.

De afgelopen weken hebben grote bedrijven, waaronder vliegtuigbouwer Boeing, financiële firma Charles Schwab en mediagigant Walt Disney, nieuwe personeelsinkrimpingen aangekondigd.

De cijfers van het bruto binnenlands product (bbp) – de breedste maatstaf voor economische activiteit – komen minder dan een week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen en aangezien het debat in Washington over de noodzaak om aanvullende coronavirushulp te financieren, in een impasse verkeert.

De VS werden dit voorjaar niet zo zwaar getroffen als veel andere landen, met een krimp van de economie van meer dan 31% op jaarbasis. Berekend over het kwartaal – zoals veel andere landen de economische groei meten – daalde het met 9%, minder dan de ongeveer 20% krimp die bijvoorbeeld in het VK wordt waargenomen.

.