Covid: De ‘onmogelijke’ bedrijven zitten vast in Tier 2 ‘zombieland’

Covid: De ‘onmogelijke’ bedrijven zitten vast in Tier 2 ‘zombieland’

Door Alice Evans
BBC nieuws

Gepubliceerd duur52 minuten geleden Gerelateerde onderwerpen Job Support Scheme (JSS) afbeelding copyright The Rabbit Sunderland afbeelding caption Lee Robson bereidt zich voor om zijn personeelsbestand te verminderen in The Rabbit, in Sunderland – en zegt dat de overheid bars niet op de juiste manier ondersteunt

Nu het verlof ten einde loopt, is het vervangende Covid-banenondersteuningsprogramma van de regering – alom bekritiseerd omdat het sommige bedrijven op de tweede rang van Engeland met een teruglopende handel maar relatief weinig financiële steun achterlaat – aangepast om de zorgen weg te nemen. Maar voor sommigen is het te weinig te laat.

Sunderland is een ‘zombieland’ geworden sinds enkele weken geleden strengere beperkingen voor het coronavirus van kracht werden, zegt de eigenaar van de bar Lee Robson47. Beperkingen van niveau twee omvatten een verbod op huishoudens om binnen te mengen, wat betekent dat Lee’s normaal zo bruisende bar en bistro, The Rabbit, een groot aantal klanten heeft verloren – zo veel dat hij de openingstijden heeft moeten terugbrengen tot slechts één dag per week .

Lee, die de afgelopen acht jaar heeft besteed aan het opbouwen van The Rabbit van “niets” tot een jaaromzet van £ 1 miljoen, zegt dat zijn wekelijkse inkomsten zijn gedaald van £ 17.000 naar £ 3.000.

“We kunnen niet effectief opereren onder niveau twee, het is onmogelijk”, zegt hij. Lee is bezig met het afrekenen met zijn accountant om te zien of de wijzigingen in het Job Support Scheme (JSS), die donderdag door bondskanselier Rishi Sunak werden aangekondigd om de bedrijven op de tweede ranglijst te beschermen, voldoende zouden kunnen zijn om te voorkomen dat bezuinigingen maken.

Maar Lee’s eerste reactie is: “het is niet genoeg” en meneer Sunak heeft slechts “hier en daar een paar percentages verplaatst” (in het meest genere geval zal de belastingbetaler nu van 22% van het loon naar iets minder dan de helft gaan). aankondiging “een beetje een belediging” voor bedrijven zoals de zijne. Hij gelooft dat het een betere aanpak zou zijn als de overheid erop vertrouwt dat pubs en bars voldoende veiligheids-, hygiëne- en handhavingsmaatregelen hebben getroffen zodat mensen huishoudens kunnen mixen en iets kunnen drinken, in een Covid-beveiligde omgeving.

“Ik wil hun ondersteuningspakketten niet, ik wil hun beurzen niet. Houd uw geld, bewaar uw steun en uw werkondersteuningsprogramma’s en laat ons doen wat we doen – en we zullen het heel veilig doen”, zegt hij .

Lee, die in het leger zat voordat hij The Rabbit opende, voegt eraan toe dat het “mijn hart breekt” dat hij misschien wel twintig banen, of tweederde van zijn personeelsbestand, moet schrappen om zijn bedrijf te redden. Over zijn hechte team van arbeiders gesproken, voegt hij eraan toe: “We hebben deze banen en dit levensonderhoud voor onszelf gemaakt. Dit is ons huis, onze werkplek, onze gemeenschap.”

Tier 2-regels ‘verwoestend’ voor locaties Horecabedrijven ‘beter af in Tier 3’Wat zijn de Covid-regels in het VK?

Een deel van de herziene JSS omvat extra beurzen tot £ 2.100 per maand voor horeca- en vrijetijdsondernemingen in de tweede categorie – “hoog risico” – gebieden van Engeland, met gelijkwaardige financiering die beschikbaar wordt gesteld voor beurzen in Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Kate Nicholls, CEO van UK Hospitality, beschrijft de bijgewerkte maatregelen als “een enorm genereus pakket aan ondersteuning … precies wanneer we het nodig hadden”. De veranderingen zullen “honderdduizenden banen veiligstellen”, zegt ze. Maar ze dringt er ook op aan dat subsidies snel worden verwerkt voor bedrijven “die op het punt staan ​​na weken van uitgaansverbod en strenge beperkingen”.

media onderschrift Rishi Sunak: “Een plan voor banen, voor bedrijven, voor de regio’s”

Maar “het is een beetje te laat” voor John, in de veertig, die aan de rand van Birmingham woont. De chef, die een pseudoniem gebruikt, werd uren voor de aankondiging van de bondskanselier ontslagen van zijn baan in een pub.

“Niveau twee heeft me mijn baan gekost”, zegt hij, daarbij verwijzend naar het feit dat het verbod op huishoudens die de “gedecimeerde” vraag vermengen in de pub waar hij werkte, verminderde. “Ik dacht altijd dat gastvrijheid een kogelvrije industrie was. Ik heb nu een paar recessies doorgemaakt. en ik heb over de hele wereld gewerkt – en in slechts een paar maanden tijd is het gewoon volledig verwoest ”, zegt John, die drie kinderen heeft.

“Ik heb mijn hele leven in deze branche gewerkt en ik weet echt niet wat ik moet doen.”

Wat betekenen de nieuwe plannen van de bondskanselier voor de lonen? Coaching en advies voor werkzoekenden in een regeling van £ 238 miljoen Werkloosheidspercentage bereikt hoogste niveau in drie jaar ‘Ik hoorde over subsidies toen het te laat was’

De overheid heeft ondersteuning geboden aan mensen die als gevolg van de pandemie mogelijk in een andere branche moeten worden bijgeschoold – maar John vindt dat het beter was geweest om zich te concentreren op het behoud van hun baan, zodat ze de vaardigheden die ze al hebben goed kunnen gebruiken gebruik.

“Rishi Sunak, hij praat veel over mensen, maar alle doelen zijn om bedrijven draaiende te houden. Gastvrijheid wordt gebouwd op de rug van mensen en mensen worden behandeld als een handelswaar.”

Bijschrift in de media Anneliese Dodds: “Zal hij zijn excuses aanbieden aan degenen die hun baan al hebben verloren?”

Hoewel Lee vindt dat de veranderingen in de JSS niet ver genoeg gaan, en John zegt dat ze te laat voor hem zijn gekomen, zijn er anderen op niveau twee wier bedrijven er helemaal niet van zullen profiteren.

Chrissie McLaren, 46, die samen met haar man een evenementenbedrijf runt in Leeds, zegt dat de maatregelen “niet goed” zijn omdat ze alleen bedrijven helpen die wat werk te bieden hebben aan hun werknemers. Zolang Covid verhindert dat grote evenementen doorgaan, bevinden Chrissie en Richie zich in “een onmogelijke positie”.

“Er is geen werk om het personeel terug te halen, en zelfs al waren er een paar uur, het is niet genoeg om het geld binnen te halen [for us] om lonen aan te vullen ‘, zegt Chrissie – wat op haar beurt betekent dat de overheid hun loon niet aanvult.

afbeelding copyright Chrissie McLaren bijschrift afbeelding Chrissie en Richie McLaren zeggen dat ondernemers in de grote evenementenindustrie zonder ondersteuning ‘in een hoek worden geschoven’

Het echtpaar kreeg een overheidssubsidie ​​van £ 10.000 als onderdeel van steun voor kleine bedrijven aan het begin van de Britse lockdown in maart, maar dat geld werd snel opgebruikt – deels om te helpen betalen om een ​​personeelslid te ontslaan. Ze sloten ook een kleine “Bounce Back” -lening, maar wilden geen “strop om onze nek”, dus besloten ze niet het volledige beschikbare bedrag op te nemen.

Chrissie en Richie hebben voor de pandemie slechts 30 tijdelijke personeelsleden van de 300 overgelaten. Omdat er binnenkort geen verschuivingen in het vooruitzicht zijn, zijn de meesten vertrokken om ander werk te zoeken. De verwachte jaarlijkse omzet van het bedrijf van £ 250.000 ligt nu dichter bij £ 26.000.

Chrissie zegt dat het feit dat ze in rang twee zit haar financiële problemen niet erger heeft gemaakt, maar dat het niet zien van vrienden en familie in zo’n moeilijke tijd voor het bedrijf zijn tol heeft geëist.

“We hebben een bedrijf dat daar zit, klanten die het moeilijk hebben … we proberen ons hoofd erbij te houden.”

LOCKDOWN LOOK-UP: De regels in uw regio BETAALPAKKETONDERSTEUNING: Wat zal ik worden betaald onder de nieuwe regeling STEUNBELLEN: Wat zijn dat en wie kunnen er bij u zijn? BANEN: Hoe kan ik veilig blijven op het werk? .