Covid: De 400.000 zeevarenden die niet naar huis kunnen

Covid: De 400.000 zeevarenden die niet naar huis kunnen

Door Tim McDonald
BBC News, Singapore

Gepubliceerdduur23 minuten geledenimage copyrightGimeil O Abudaimage captionDuizenden zeevarenden zijn gestrand op hun schepen vanwege Covid. Deze afbeelding maakt deel uit van de fotowedstrijd “Still At Sea”, die wordt gehouden door de ITF Seafarers ‘Trust.

Toen zijn schip vorige week voor anker ging bij Santos in Brazilië, was Alona zo lang op zee dat hij zijn eigen bruiloft had gemist.

De assistent-ingenieur uit de Filippijnen zat al bijna 16 maanden op hetzelfde schip, ondanks drie pogingen om naar huis te gaan. Hij had geen voet aan land gezet sinds een kort verlof aan de wal in augustus 2019 en hij had bijna nooit een vrije dag.

“Ik heb dagelijkse banen en rapporten waarvoor ik elke dag moet werken. Zelfs in het weekend”, zei hij.

Negen andere bemanningsleden waren al even lang aan boord. Het had een mentale tol geëist van iedereen. De gemoederen waren soms gerafeld en het moreel was laag.

Naar schatting 400.000 zeevarenden wachten om naar huis te gaan. De meesten zitten vast op schepen omdat de havenautoriteiten bang zijn voor nieuwe Covid-19-infecties en ze niet aan wal willen. In sommige landen zijn bemanningswisselingen ronduit verboden, terwijl ze in andere landen moeilijk uit te voeren zijn.

Velen zitten vast op schepen, vaak langer dan het maximum van 11 maanden dat is toegestaan ​​volgens een internationaal verdrag. Vakbonden zeggen dat het een schending van hun rechten is of zelfs neerkomt op dwangarbeid. Sommige multinationals zijn ook ongelukkig, omdat ze vrezen dat vakbondsacties de internationale scheepvaart tot stilstand kunnen brengen.

Afbeelding copyright Getty Images afbeelding onderschrift Sommige landen hebben bemanningswisselingen verboden, terwijl ze in andere landen erg moeilijk uit te voeren zijn Zeevarenden in het ongewisse als coronavirus de scheepvaart treft ‘Cabin-koorts’: zeelieden vertellen over maanden vastzitten op schepen ‘Vervelende aanklacht’

Uit een recent onderzoek onder 926 zeevarenden door de International Transport Workers Federation (ITF), exclusief aan de BBC, bleek dat 59% van de respondenten hun contract moesten verlengen omdat ze niet in staat waren om een ​​bemanningswissel te regelen.

Uit het onderzoek bleek ook dat 26% meer dan het wettelijke maximum aan boord was, waarvan sommigen wel 18 maanden aan boord.

Zeevarenden mogen wettelijk stoppen met werken als ze verder gaan dan hun contract. In de praktijk gebeurt dat zelden, en met goede reden.

“Als we in het midden van de zee zijn, ver van welk land dan ook, bestaat de kans dat ons schip zinkt of dat er een ongeluk gebeurt dat mensenlevens kan schaden, wat een groter probleem voor ons zou zijn. Dus ik werk nog steeds of ik Of je het nu leuk vindt of niet om ons schip aan het werk te houden, ‘zei Alona, ​​die een valse naam gebruikt omdat hij bang is dat hij geen werk krijgt als hij wordt geïdentificeerd.

Velen maken zich zorgen over vermoeidheid en veiligheidsrisico’s. Gevraagd om de mogelijkheid van een “ongeval dat mensenlevens, eigendommen of het mariene milieu zou kunnen schaden als gevolg van vermoeidheid of vermoeidheid” te beoordelen van nul tot 10, koos 71% voor vijf of hoger, terwijl 15% de mogelijkheid op 10 schatte.

Erger nog, 8% zei dat ze niet werden betaald en 30% zei dat ze onvervulde medische behoeften hadden.

Het hoofd van de Hong Kong Shipowners Association, Bjørn Højgaard, zegt dat hij heeft gehoord dat zeevarenden tanden uittrekken omdat ze het schip niet konden verlaten om naar een tandarts te gaan.

Bij een bijzonder ernstig incident kreeg de Russische zeevarende Alexey Kulibaba een beroerte, maar een noodevacuatie werd enkele dagen geweigerd nadat de Indonesische autoriteiten de toestemming van het schip om aan te meren hadden geweigerd vanwege de beperkingen van Covid-19. Een kant van zijn lichaam werkt nog steeds niet goed, en hij heeft nog steeds hulp nodig bij basistaken.

Zijn vrouw Oxana omschreef de gebeurtenis als een tragedie, omdat een snellere reactie misschien een betere kans op herstel had betekend.

“Dat hebben we nog nooit gehad. Het is een soort ongeschreven regel dat als een zeevarende ziek is, je medische hulp stuurt. Dat is waarschijnlijk de meest vernietigende aanklacht tegen wat er is gebeurd met de lockdown-cultuur”, zegt ITF-algemeen secretaris Stephen Cotton.

‘Logistieke puzzel’

Terwijl Alona voor anker lag op de Cape Henry, een 190 meter lange bulkcarrier gevuld met steenzout, klonk het gemompel onder de bemanning dat hun bemanning eindelijk hun repatriëring had geregeld. Na soortgelijke pogingen in China, Korea en Chili, wilde hij zijn hoop niet vestigen.

Toen het schip van ankerplaats naar de haven ging, was er slecht nieuws. De bemanning had het papierwerk niet op tijd voltooid en de vervangende bemanning maakte hun vlucht niet uit Manilla. Ze waren omgeboekt voor de volgende dag, dus er was nog hoop. Maar hij maakte zich zorgen.

Zijn verhaal is niet ongebruikelijk. Bemanningswisselingen zijn altijd een “logistieke puzzel”, aldus de heer Højgaard – die ook de Chief Executive is van Anglo-Eastern, een bemanningsbureau dat momenteel 16.000 zeevarenden op schepen over de hele wereld heeft.

image copyright Alonaimage caption Het kost nu ongeveer twee keer zoveel als normaal om van team te wisselen

Reisbeperkingen maken het nog moeilijker. Bemanningen hebben moeite om hun thuisland te verlaten en er zijn minder vluchten. Poortbeperkingen veranderen snel. Zelfs degenen die bemanningswisselingen toestaan, hebben vaak eisen waaraan moeilijk kan worden voldaan in de korte tijd dat een schip in de haven ligt.

“We dachten allemaal dat we eind juli het tij hadden gekeerd, maar toen raakten we tegelijkertijd Singapore en Hong Kong kwijt”, zegt de heer Højgaard. Nieuwe besmettingen onder zeevarenden hadden de zenuwen in beide steden op scherp gezet en de autoriteiten aarzelden om risico’s te nemen.

Het kost nu ongeveer twee keer zoveel als normaal om van ploeg te wisselen. De heer Højgaard vermoedt dat enkele kleinere rederijen en agentschappen vertraging kunnen oplopen, in de hoop dat de volgende haven goedkoper zal zijn of dat er meer vluchten kunnen worden geopend, waardoor de kosten dalen.

In twijfel

Alona werkt op een schip omdat het loon beter is dan thuis. Maar de baan vereist lange afstanden van huis.

Hij geeft toe dat zijn verloofde erg geduldig is. Hij houdt er niet van om voor langere tijd op zee van huis te gaan en wil iets anders doen als hij financieel zekerder is.

“Mijn plan is om veel geld te verdienen terwijl ik nog jong ben, en dan een bedrijf te beginnen, zodat ik niet terug hoef naar de zee”, zei hij. Maar als de baan niet voor altijd bedoeld was, begon het zeker zin te krijgen.

afbeelding copyrightCapt. Angelo U Panganibanimage caption Zeelieden worden geconfronteerd met veel frustraties, waaronder verlengde contracten en geannuleerde vluchten naar huis. Deze afbeelding maakt deel uit van de fotowedstrijd “Still At Sea”, die wordt gehouden door de ITF Seafarers ‘Trust.

Eindelijk was er goed nieuws. De vervangende bemanning was vertrokken uit de Filippijnen. Als ze negatief testten toen ze in Brazilië aankwamen, zouden Alona en zijn bemanningsleden eindelijk naar huis gaan. Een positieve test kan nog steeds iemands hoop doen mislukken.

‘We zijn ongerust. Maar de geesten zijn opgewekt’, zei hij.

Verwarde web

Zeevarenden hebben geholpen om de wereldeconomie gedurende de pandemie draaiende te houden. Maar het is een evenwichtsoefening geweest, aldus Marc Engel, de chief supply chain officer van Unilever.

Unilever is actief in 190 landen en heeft fabrieken in 70. Dus toen China werd afgesloten, vond het elders anorganische chemicaliën en in sommige gevallen opnieuw geformuleerde producten. Toen Europa en India stopten, verhuisde de productie terug naar China.

Back-upplannen maken een verschil, maar ze werken niet zonder verzending. Cacao, sojaolie, vanille en palmolie worden bijvoorbeeld allemaal vanuit verschillende delen van de wereld verscheept voordat ze tot zeep of ijs worden verwerkt – die vervolgens naar elders worden verscheept.

“Ik zeg altijd dat sojaolie niet groeit in het VK. Dus aan het eind van de dag heb je een wereldwijde toeleveringsketen nodig”, zei de heer Engel.

media caption ’s Werelds grootste containerschip HMM Algeciras meert aan in London Gateway

Hij is bang dat de wereldwijde toeleveringsketen niet meer werkt als vakbonden industriële actie ondernemen. Samen met Unilever ondertekenden 30 andere grote bedrijven in consumptiegoederen onlangs een brief aan de secretaris-generaal van de VN waarin ze hun bezorgdheid uitten over “een grote verstoring van de wereldwijde toeleveringsketens” en de onbedoelde creatie van “een moderne vorm van dwangarbeid”.

“Ik denk dat we op een kantelpunt kunnen komen als de internationale vakbonden in feite zeggen dat genoeg genoeg is. En je hoort signalen dat dat moment nabij is”, zei meneer Engel.

Vakbonden hebben al actie ondernomen in Australië, waar twee schepen zijn vastgehouden door de autoriteiten nadat vakbonden hen hadden gemeld omdat ze zeevarenden buiten de wettelijke limiet hadden gehouden. Maar de heer Højgaard denkt dat simpele uitputting net zo zorgwekkend kan zijn.

“Mensen zullen geestelijke gezondheidsproblemen hebben, of zullen zo vermoeid zijn dat ze zullen zeggen: ‘Ik kan dit niet meer.’ Er zijn maar een of twee mensen voor nodig, dan voldoe je niet aan je minimum certificaat voor veilige bemanning en stopt het schip. ‘

‘Mickey Mouse-quarantaine’

Toch zijn regeringen en gezondheidsafdelingen terecht bezorgd over de pandemie. En velen zullen waarschijnlijk niet toegeven.

De staat West-Australië – waar in totaal slechts 700 gevallen zijn geweest – heeft de beperkingen recentelijk aangescherpt, nadat vier schepen binnen drie weken met positieve gevallen waren aangekomen. In één geval had een veetransporteur 25 gevallen.

Tanker verstekelingen: zeven mannen gearresteerd wegens ‘kaping’ van een schip Liefdadigheid voor zeevarenden vast op schepen in de haven

De minister van Havens, Alannah MacTiernan, is er niet van overtuigd dat West-Australië zijn hoede moet verlagen. Te veel rederijen nemen quarantaine niet serieus genoeg, zegt ze, terwijl ze kritiek op de Filippijnen en het Midden-Oosten krijgt.

“Mensen nemen dit niet serieus en ze hebben Mickey Mouse in quarantaine geplaatst”, zei ze.

Ze zegt dat de scheepvaart in plaats daarvan naar haar eigen operators moet kijken en dat bemanningswisselingen in plaats daarvan moeten plaatsvinden in het thuisland van de zeevarenden.

Een weg vooruit?

Hoewel het misschien een botte afkeuring lijkt, zijn bedrijven, vakbonden en de scheepvaart het in veel opzichten eens. Er zijn gevallen geweest waarin zeevarenden de quarantaine hebben geschonden voordat ze aan boord gingen. En er zijn agentschappen die zijn betrapt op het vervalsen van Covid-testresultaten.

afbeelding copyright Marine en Port Authority of Singapore afbeelding onderschrift Er is gebruik gemaakt van drijvende accommodatie om bemanningswisselingen in Singapore te vergemakkelijken.

Er is brede overeenstemming dat een consistente standaard kan helpen. Iedereen is het erover eens dat er goede infectiebeheersing nodig is. Het probleem is ervoor te zorgen dat iedereen zich eraan houdt. De kans is groter dat poorten worden geopend als er een betrouwbaar proces is.

Singapore – dat sinds maart bemanningswisselingen voor meer dan 40.000 zeevarenden mogelijk heeft gemaakt – wordt als een mogelijk model gezien. Alle bemanningen moeten twee weken isoleren en een test ondergaan bij een erkend testcentrum voordat ze aankomen om zich aan te melden in Singapore, waar ze tot 72 uur geïsoleerd blijven in drijvende accommodatie voordat ze aan boord gaan.

De ITF heeft nu een pilotprogramma in Manilla, waar het kamers ter beschikking stelt aan zeevarenden voordat ze naar havens als Singapore vliegen. Ze verblijven twee weken in een kamer, met een test aan het begin en aan het einde, en het proces wordt goed gecontroleerd.

Naar huis gaan

Alona heeft maandag eindelijk het land gehaald. Samen met zijn bemanningsleden ging hij van boord en ging naar een hotel om de volgende dag op zijn vlucht te wachten. Hij was blij voor het eerst in meer dan een jaar land aan te raken. Maar hij was ook zenuwachtig.

Ironisch genoeg werd hij na 16 maanden op zee waar Covid-19 niet echt een probleem was, voor het eerst geconfronteerd met de pandemie die hem daar had gehouden. Hij ging van boord in Brazilië, waar momenteel meer dan vijf miljoen gevallen zijn.

Toch was er genoeg te vieren.

“Ik ben erg blij en opgewonden. Zoals ik al zei, dit is het beste gevoel voor een zeevarende”, zei hij.