Covid-19 heeft me werkloos gemaakt – maar wat gebeurde er daarna?

In de lente, toen Covid-19 zijn greep op het VK verstevigde, sprak de BBC met een aantal mensen wier baan door het virus onder druk stond.

Dus hoe is het hen vergaan op het gebied van banen in de afgelopen zes maanden? De BBC ging terug om met hen te praten om erachter te komen hoe het met hen gaat.

Toen Katherine Densham begin maart voor het eerst met de BBC sprak op de luchthaven van Exeter, was ze begrijpelijkerwijs overstuur.

De luchtvaartmaatschappij Flybe, haar werkgever van 13 jaar, was zojuist ingestort in de administratie. Cabinepersoneelslid Katherine en de goede vrienden die ze door haar werk had gemaakt, werden ontslagen.

Flybe werd beschreven als een van de eerste bedrijfsslachtoffers van de uitbraak van het coronavirus. Een paar weken later werden lockdown-beperkingen ingevoerd en kwamen grote delen van de Britse economie tot stilstand.

Een half jaar later gaat Katherine’s zoektocht naar werk door. Bij Flybe werkte ze op vaste dagen parttime. De jongste van haar drie kinderen is pas twee en heeft dus nog geen recht op gratis kinderopvang.

Hoe verandert verlof?
Sunak verdedigt de regeling voor noodbanen
‘We hebben bijna geen inkomen. Er is geen hulp voor ons ‘
Welke vacatures zijn beschikbaar na lockdown?

Iets soortgelijks in haar omgeving vinden leek onmogelijk.

“Je zou denken dat ik overdraagbare vaardigheden zou hebben, maar niemand wil parttime personeel aannemen”, zegt ze. “Veel van de bedrijven waar ik naar keek, hadden de werving stopgezet, omdat ze gewoon niet wisten wat er zou gebeuren.

“Andere banen waren het minimumloon, wat betekent dat het me meer zou kosten in de kinderopvang om weer aan het werk te gaan. Vroeger werd ik goed betaald, het is moeilijk om iets van hetzelfde niveau te vinden zonder terug te gaan en te omscholen.”

Haar man werkt in de horeca. Hij heeft verlof gekregen en is nu weer aan het werk. Maar Katherine vindt het moeilijk om optimistisch te zijn over haar situatie.

“Ik voel me gewoon echt verloren. Ik ben begonnen met het inrichten van het huis om mezelf bezig te houden. De regering blijft maar zeggen over het ondersteunen van jonge mensen, maar hoe zit het met mensen die niet erg jong meer zijn? Ik kon het me niet veroorloven om terug te gaan naar college om nu te omscholen. “

Ze voegt er echter aan toe: “We kunnen voorlopig nog de rekeningen betalen, dus ik heb geluk vergeleken met veel mensen.”

‘Covid-zorgen’

Toen Junior Stewart uit Luton in april met de BBC sprak, wist hij niet zeker hoe hij en zijn gezin het zouden redden.

Voordat hij als zelfstandige werkte, had hij onlangs een baan in de verkoop gekregen. Het idee was om voor een stabieler inkomen te zorgen, terwijl zijn vrouw hun derde kind verwachtte. Eind februari werd hij echter ontslagen omdat hij niet lang genoeg aan het werk was om verlof te krijgen.

“Terwijl ik werk zocht, leefden we van de moederschapsuitkering en het universele krediet van mijn vrouw. Het duurde meer dan vijf weken voordat we aankwamen en dekten onze uitgaven niet”, zegt hij.

“Het was echt moeilijk. Toen ze weer aan het werk ging en verlof kreeg, verdween de UC.”

Hij voegt eraan toe: “Mensen benaderden me op LinkedIn over werk en ik had een paar laatste fase-interviews. Het voelde alsof werkgevers aarzelden, ze wisten niet wat er zou gebeuren: een werkgever trok een baan waarop ik had gesolliciteerd.

“Misschien had ik een baan kunnen krijgen met het bezorgen van pizza’s, maar met een jonge baby thuis, maakte ik me zorgen dat ik Covid zou vangen.”

In juli had hij besloten nieuwe vaardigheden te leren in de hoop zijn eigen nieuwe onderneming te beginnen.

“Ik heb een online cursus gevolgd en een diploma in digitale marketing behaald, met onderscheiding. Ik denk niet dat ik mijn eieren in één mand kan leggen door op een werkgever te vertrouwen”, zegt hij.

Hij is nu van plan een trainingsbedrijf voor internetmarketing te starten, in de hoop anderen te helpen bij het starten van hun eigen online onderneming. “Ik wil mensen die werkloos zijn helpen met iets anders.”

‘Consistente uren’

Gegevens van het Office for National Statistics suggereren dat ongeveer 695.000 Britse werknemers van de loonlijsten van Britse bedrijven zijn verdwenen sinds maart, toen de blokkering van het coronavirus begon. Het werkloosheidspercentage groeide tot 4,1% in de drie maanden tot juli,

Maar niet alle industrieën hebben banen verloren. Bedrijven die bezorgdiensten aanbieden, zoals Amazon en Tesco, hebben bijvoorbeeld meer geworven.

David Davies uit Runcorn is al 16 jaar rij-instructeur. “De lockdown sloot de deur voor mijn inkomen”, zegt hij.

Gezien zijn rijervaring zocht hij rond naar bezorgopdrachten bij supermarkten. Na een paar weken vond hij er een bij IJsland.

“Het was nog best moeilijk te krijgen, maar ik ben in april met IJsland begonnen. Het was aanvankelijk op nulurenbasis en ik heb nu een vast contract van 7,5 uur. Maar ik heb consequent meer dan 20 uur per week.

“Het is hard werken geweest, maar ik heb er echt van genoten. Zelfs nu ik weer rijlessen kan geven, geef ik de baan in IJsland absoluut niet op.

“Alles is zo onzeker, vooral omdat ons gebied op de laatste lijst stond voor nieuwe coronavirusbeperkingen. En hoewel het in eerste instantie een kwestie van noodzaak was, heb ik eigenlijk met plezier beide banen gehad.”

‘Uitdagende tijden in het verschiet’

Sian Melone werd in mei geïnterviewd door de BBC. Haar contract voor een grote bioscoopgroep was niet verlengd en ze kwam niet in aanmerking voor de regeling Inkomenssteun zelfstandigen.

Sian spendeerde in april, mei en juni tevergeefs op zoek naar werk, voordat hij weer een marketingcontract binnenhaalde, dit keer met een groot bedrijf in consumptiegoederen. Dat zal na drie maanden snel eindigen.

Met een wervingsstop, verwacht Sian niet dat deze wordt verlengd. “Het voelt alsof het te vroeg is gekomen en ik ben terug waar ik was in april”, zegt ze.

“Het is déjà vu: ik ben werkloos en er komen weer uitdagende tijden aan, met nieuwe beperkingen. Maar ik zal het bureau vragen om een ​​ander contract te vinden. Ik probeer positief te blijven.”

Door de onzekerheid over haar inkomen en het beëindigen van haar relatie heeft Sian besloten haar huidige huurappartement op te geven.

“Ik ben mijn opties aan het afwegen. Ik wil niet gedwongen worden om naar huis te verhuizen, dat zou een echte stap terug zijn. Dit heeft me allemaal versterkt dat het belangrijk is om in tijden als deze te sparen.”

.