BT tekent 5G-deal met Ericsson om Huawei te helpen verlaten

BT tekent 5G-deal met Ericsson om Huawei te helpen verlaten

Door Leo Kelion
Technologie bureau-editor

Gepubliceerdduur27 minuten geleden

BT heeft een overeenkomst getekend om Ericssons 5G-radioantennes, basisstations en andere apparatuur te gebruiken om zijn mobiele EE-netwerk te upgraden.

BT zei dat het op tijd verwachtte dat 50% van al zijn 5G-verkeer via de kit van het Zweedse bedrijf zou worden verzonden.

Door deze stap zal het Huawei van de hand doen zonder volledig afhankelijk te worden van zijn andere leverancier van radiotoegangsnetwerk (Ran), Nokia.

Het volgt op een verbod van de overheid op de producten van het Chinese bedrijf.

De ministers kondigden in juli aan dat alle mobiele providers in het VK na 31 december moeten stoppen met het kopen van nieuwe Huawei 5G-telecominfrastructuur en dat ze ook al hun 5G-apparatuur die vóór die datum is gekocht, tegen 2027 moeten verwijderen.

Dit was het gevolg van sancties die werden opgelegd door Washington, dat beweert dat Huawei een bedreiging voor de nationale veiligheid vormt – iets wat het bedrijf ontkent.

BT is al bezig met het gebruik van Ericsson-producten ter vervanging van Huawei’s apparatuur in zijn “kern” – de meest gevoelige delen van zijn netwerk die gegevens en spraakoproepen via computerservers routeren om ze op de juiste bestemming te krijgen.

Huawei bracht eerder op woensdag een rapport uit, waarin werd beweerd dat het Britse verbod duizenden banen en miljarden ponden aan verloren economische voordelen zou kunnen kosten als gevolg van het langer duren om de uitrol van 5G te voltooien.

De laatste aankondiging werd algemeen verwacht, aangezien BT en andere mobiele netwerkproviders doorgaans gebruikmaken van twee leveranciers van Ran-apparatuur. Hierdoor kunnen ze een service behouden als zich een probleem voordoet in een van de systemen van de provider, terwijl ze toch besparen op efficiëntie doordat ze niet een breder scala aan producten hoeven te onderhouden en installeren.

Ook andere bedrijven, waaronder NEC en Samsung, zijn actief in de sector. Maar het zou ingewikkelder zijn geweest om te hebben geprobeerd hun oplossingen te integreren.

Sommige marktleiders hebben privé hun bezorgdheid geuit dat het vertrek van Huawei uit de markt de concurrentie zou kunnen verminderen, waardoor de 5G-upgrade duurder wordt.

Maar op de langere termijn wordt een andere oplossing onderzocht die bekend staat als OpenRan.

Dit verwijst naar een plan om uiteindelijk de hardware die wordt gebruikt in radiotoegangsnetwerken te standaardiseren, zodat de ene leverancier kan worden overgeschakeld naar de andere via alleen software. Dit zou de noodzaak vermijden om de aangepaste apparatuur van de ene firma te verwijderen en deze te vervangen door een andere.

.