Britse boeren hebben volgende zomer ‘duizenden buitenlandse arbeiders’ nodig

Britse boeren hebben volgende zomer ‘duizenden buitenlandse arbeiders’ nodigPublicatieduur18 minuten geledenimage caption Sommige boeren zeggen dat veel Britse arbeiders het zware werk niet aankonden

Boeren waarschuwen dat ze volgend jaar nog steeds duizenden buitenlandse arbeiders nodig hebben voor de Britse oogst, ondanks een campagne om huishoudelijk personeel aan te trekken.

Cijfers van de National Farmers Union (NFU), exclusief aan de BBC gegeven, onthullen dat slechts 11% van de seizoenarbeiders in het seizoen 2020 ingezetenen waren van het VK.

Dat ondanks een spraakmakende Pick for Britain-campagne tijdens de zomer.

De NFU wil nu overheidsgaranties over arbeid voor volgend jaar na het einde van de Brexit-overgangsperiode.

De Horticulture Seasonal Worker Survey omvatte 244 telers, die meer dan 30.000 mensen rekruteerden, wat neerkomt op bijna de helft van het personeelsbestand. De NFU zei dat de reactie van de werknemers veelbelovend was, maar niet voldoende was om de industrie op lange termijn te ondersteunen.

Groenteboer Martin Haines heeft 150 seizoensarbeiders in de Cotswolds in dienst die pompoenen, bonen en broccoli plukken.

media caption Generation Harvest: Hoe het is voor de nieuwe Britten die groenten en fruit plukken

Dit jaar, geconfronteerd met de dubbele uitdagingen van Brexit en Covid-19, probeerde hij meer lokale werknemers te vinden. Hij slaagde er echter maar in om vijf Britse plukkers te rekruteren – en ze vertrokken voor het einde van het seizoen om zich voor te bereiden op hun studie.

“We zijn heel blij dat we Britse arbeiders hebben”, zei de heer Haines. “We zullen investeren in hun opleiding om de klus te kunnen klaren, maar ze komen gewoon niet om te solliciteren. Veel van het werk dat we doen, is met bonussen – het is boven het minimumloon, dus ik weet het niet zeker wat we zouden kunnen doen om meer mensen aan te trekken. “

‘Hard werk’

Campagnes zoals het door de regering gesteunde Pick For Britain kregen aanvankelijk een enorme belangstelling. Maar John Hardman, van Hops Labour Solutions, een van de grootste recruiters, zei dat van ongeveer 30.000 sollicitaties van Britten slechts 4% een baan opnam en ongeveer 1% na de eerste zes weken bleef.

De heer Hardman zei dat veel huishoudelijk personeel een onrealistische ‘Darling Buds of May’-kijk had op het werken op het land. “Het is zware lichamelijke arbeid. Vanwege de aard van het werk is er op de binnenlandse arbeidsmarkt weinig trek in seizoensarbeid in de landbouw.

“Om eerlijk te zijn, EU-burgers en mensen die hier graag willen werken, zijn veel productiever dan de binnenlandse beroepsbevolking.”

Afbeelding copyrightGetty Images afbeelding onderschrift Defra zegt dat het nauw samenwerkt met het ministerie van Binnenlandse Zaken om ervoor te zorgen dat er een langetermijnstrategie is voor de landbouwarbeiders.

De heer Hardman voegde eraan toe dat HOPS in deze tijd van het jaar normaal gesproken zou beginnen met het vinden van buitenlandse werknemers voor de volgende zomer, maar nu stopt het rekruteren totdat het meer weet over de plannen van de regering.

“Het is alsof je van een lege plank verkoopt. We schorten het werven van mensen uit Roemenië en Bulgarije voor 2021 op puur op basis van onzekerheid”, aldus Hardman.

Immigratiebeleid

Tom Bradshaw, vice-president van de NFU, zei: “We bevinden ons op een kritiek moment in de rekrutering van veel telers. Aangezien de bewegingsvrijheid op 31 december afloopt, weten die telers van iconische Britse narcissen, asperges en zacht fruit nog steeds niet waar ze zullen rekruteren. ervaren arbeiders uit. “

De Pilot Seizoensarbeiders, die het mogelijk maakt om een ​​beperkt aantal tijdelijke migranten te rekruteren voor specifieke seizoensrollen in de tuinbouwsector, werd uitgebreid van 2.500 naar 10.000. Maar de industrie wil zekerheid of het volgend jaar zal draaien.

In een verklaring zei een woordvoerder van de afdeling Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra): “ Seizoensarbeiders zijn essentieel om elk jaar de oogst binnen te halen, daarom blijven we hard werken om ervoor te zorgen dat onze boeren en telers de ondersteuning en het personeelsbestand dat ze nodig hebben.

“Nu het VK de EU heeft verlaten, werkt Defra nauw samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken om ervoor te zorgen dat er een langetermijnstrategie is voor de voedsel- en landbouwarbeiders als onderdeel van het toekomstige immigratiebeleid.”