Aston Martin: Mercedes neemt 20% -belang in luxe merk

Aston Martin: Mercedes neemt 20% -belang in luxemerkPublicatieduur21 minuten geledenimage copyrightReuters

Het Duitse Mercedes-Benz gaat zijn belang in Aston Martin Lagonda verhogen als onderdeel van het herstelplan van de Britse autofabrikant.

Aston Martin, dat geld heeft verloren sinds een rampzalige beursgang, zei dat Mercedes zijn belang in de loop van de tijd zal vergroten van 5% naar 20%.

De aankondiging, gedaan nadat de Londense aandelenmarkt was gesloten, noemde de deal een “strategische technologieovereenkomst”.

Het komt maanden nadat Lawrence Stroll, eigenaar van het Formule 1-team, een meerderheidsbelang nam in het Britse luxemerk.

De deal geeft Aston Martin, wiens winstgevendheid in de afgelopen decennia nooit zijn status als een van de belangrijkste Britse merken heeft geëvenaard, toegang tot de elektrische autotechnologie van Mercedes.

Mercedes werkte in 2013 voor het eerst samen met Aston Martin en nam een ​​belang van 5% in een deal waarbij de twee bedrijven werkten aan motorontwikkeling.

Aston Martin, in de volksmond bekend als het favoriete autobedrijf van James Bond, heeft plannen om de verkoop tegen 2025 te laten groeien tot ongeveer 10.000, vergeleken met 5.862 verkochte voertuigen vorig jaar.

Het bedrijf zei dinsdag ook dat het een langetermijnstrategie had om zijn inkomsten te verhogen tot £ 2 miljard en een winst van ongeveer £ 500 miljoen te behalen in vijf jaar tijd.

image copyright Reutersimage caption Vier Aston Martins zullen te zien zijn in de volgende Bond-film, No Time To Die

De heer Stroll, een Canadese miljardair en uitvoerend voorzitter van Aston Martin, zei: “Dit is een transformatiemoment voor Aston Martin. Het is het resultaat van zes maanden van enorme inspanning om het bedrijf succesvol te positioneren om de enorme en opwindende kansen die voor ons liggen te benutten. ons.”

Wolf-Dieter Kurz, hoofd productstrategie bij Mercedes-Benz Cars, zei: “Met dit nieuwe uitgebreide partnerschap kunnen we Aston Martin toegang geven tot nieuwe, geavanceerde aandrijflijn- en softwaretechnologieën en componenten, waaronder de volgende generatie hybride en elektrische aandrijfsystemen. “

In de eerste fase van de investeringsovereenkomst zal Mercedes zijn belang verhogen tot 11,8% als onderdeel van een aandelenemissie van £ 140 miljoen.

De aandelen van Aston Martin zijn gecrasht sinds het bedrijf in 2018 voor £ 19 per stuk naar de beurs van Londen ging. Tegen de tijd dat CEO Andy Palmer in mei werd ontslagen, was de prijs met 94% gedaald, omdat beleggers de angst voor dalende verkopen en stijgende kosten moesten redden.

De heer Palmer werd vervangen door Tobias Moers, het voormalige hoofd van de AMG-divisie voor prestatieauto’s van Mercedes.

Afzonderlijk op dinsdag boekte Aston Martin een verlies vóór belastingen van £ 29 miljoen voor het derde kwartaal, een daling ten opzichte van een winst van £ 43 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

.