Amerikaanse verkiezingen 2020: deadline dreigt voor cruciale Amerikaanse coronavirushulp

Amerikaanse verkiezing 2020: deadline dreigt voor cruciale hulp tegen coronavirus in de VS Gepubliceerde duur24 minuten geledenimage copyrightGetty Imagesimage captionSpeaker of the House Nancy Pelosi heeft een deadline voor dinsdag vastgesteld waarop een deal moet worden bereikt

Ambtenaren van het Witte Huis en Democraten in het Congres voeren de laatste wanhoopsgesprekken over een stimuleringswet die geld zou kunnen injecteren in de gehavende Amerikaanse economie.

De democratische voorzitter van het Huis Nancy Pelosi heeft een dinsdag vastgesteld waarop een akkoord moet worden bereikt.

Eerder deze maand annuleerde Trump de begrotingsonderhandelingen, voordat hij later zijn team opdracht gaf ze te hervatten.

Elke partij heeft gezegd dat ze willen dat er een deal wordt aangenomen vóór de verkiezingen van 3 november, maar experts zeggen dat dit onwaarschijnlijk is.

Een verklaring van het kantoor van mevrouw Pelosi op maandagavond zei dat zij en minister van Financiën Steven Mnuchin vooruitgang hadden geboekt tijdens een telefoongesprek eerder die dag.

De onderhandelaars “bleven hun verschillen verkleinen”, zei haar woordvoerder, eraan toevoegend dat mevrouw Pelosi “blijft hopen dat we tegen het einde van de dag dinsdag duidelijkheid zullen hebben over de vraag of we vóór de verkiezingen een wetsvoorstel zullen kunnen aannemen”. .

Om een ​​deal te sluiten, moet deze worden goedgekeurd door het Democratisch gecontroleerde Huis en vervolgens door de Republikeinse gecontroleerde Senaat voordat het naar de president gaat om in de wet te worden ondertekend.

Wie wil wat?

De afgelopen weken hebben mevrouw Pelosi en de heer Mnuchin onderhandeld over een stimuleringspakket van $ 1,8 biljoen tot $ 2,2 biljoen (£ 1,4 biljoen tot £ 1,7 biljoen), waarmee zowel economische als gezondheidsproblemen zouden worden aangepakt.

Een belangrijk knelpunt blijft de federale financiering aan uitgehongerde staats- en lokale overheden, waar de Democraten op aandringen, maar de Republikeinen bestempelen als een “reddingsoperatie van de blauwe staat”.

Democraten blijven ook aandringen op een duidelijke nationale Covid-19-teststrategie en een uitbreiding van de toegang tot kinderopvang. Het Witte Huis dringt aan op belastingverlagingen en aansprakelijkheidsbescherming voor bedrijven die hun werknemers terughalen.

Een eenvoudige gids voor de Amerikaanse verkiezingen Hoe doet Donald Trump het in de peilingen? Wie wordt de volgende Amerikaanse president? U beslist Volledige berichtgeving over de Amerikaanse verkiezingen

Het Witte Huis twijfelde aan hoe breed het pakket de deal zou moeten zijn, aangezien de belangrijkste Republikeinse wetgever aarzelt om de stijgende Amerikaanse staatsschuld te verhogen.

In een gesprek met Fox News op dinsdag, zei de heer Trump dat hij een wetsvoorstel zou steunen die zelfs groter is dan het pakket van $ 2,2 tr dat door de Democraten wordt voorgesteld.

“Het is heel simpel. Ik wil het nog groter doen dan de Democraten”, zei hij tegen het programma.

“Nu is niet elke Republikein het met me eens, maar ze zullen het doen. Maar ik wil het nog groter doen dan de Democraten, omdat dit geld gaat naar mensen die het niet verdienden wat er met hen is gebeurd die uit China kwamen.”

Welke invloed heeft dit op Amerikanen?

De laatste van drie Amerikaanse stimuleringspakketten voor het coronavirus is in maart aangenomen en veel van de fondsen zijn al opgebruikt.

De besprekingen over een vierde pakket zijn in augustus mislukt en zijn sindsdien aan en uit gegaan. Verlichtingsmaatregelen zijn voorgesteld door zowel het Huis als de Senaat, maar kregen geen bredere aantrekkingskracht in het Congres.

Ondertussen vertonen nieuwe dagelijkse gevallen in de VS een stijgende lijn. Vorige week brak de VS bijna het record van nieuwe besmettingen op één dag.

Nieuwe Covid-19-gevallen nemen snel toe in de VS.

Het stimuleringspakket is tot stilstand gekomen, en op klassieke wijze in Washington geven beide partijen, democraten en republikeinen, de ander de schuld van het politiseren van de kwestie.

Spreker Nancy Pelosi heeft bedachtzaam optimisme uitgesproken over de vooruitzichten van het wetsvoorstel, maar blijft bezorgd over de “verschillen” die onderhandelaars hebben.

Ondertussen sprak ik in het Witte Huis met Larry Kudlow, de economisch adviseur van de president. Hij zei dat de president hard aan de rekening heeft gewerkt.

De heer Kudlow zuchtte ook luid en zei dat de discussies ideologisch waren geworden. “Er zijn een miljoen – niet een miljoen – er zijn een aantal politieke en ideologische punten die niets met Covid te maken hebben,” vertelde hij mij en een kleine groep verslaggevers, verwijzend naar het wetsvoorstel.

“Toen het eenmaal een gigantisch wetsvoorstel werd met veel ideologische vragen erin, dat deed pijn.”

Op dit moment is er geen oplossing. Toch zeggen Republikeinen en Democraten allebei dat ze hun best doen – en dat de andere kant al het politieke drama heeft veroorzaakt en de voortgang van het wetsvoorstel heeft belemmerd. Met andere woorden, het is hier in Washington business as usual.

Wat gebeurt er als ze de deadline missen?

Mevrouw Pelosi heeft gezegd dat als er aan het einde van dinsdag geen akkoord is bereikt, de besprekingen worden opgeschort tot na de verkiezingen, die nu nog maar 14 dagen duren.

Ze zou echter kunnen bluffen – zoals de heer Trump blijkbaar op 6 oktober was toen hij instructies aan zijn team stuurde om “te stoppen met onderhandelen tot na de verkiezingen, wanneer we, onmiddellijk nadat ik gewonnen heb, een belangrijke stimuleringswet zullen passeren”.

“Ik heb de gesprekken twee dagen geleden stopgezet omdat ze niet aan het trainen waren. Nu beginnen ze te trainen”, vertelde hij Fox News later die week, daarbij verwijzend naar doorbraken in hulp aan luchtvaartmaatschappijen en rechtstreekse betalingen aan huishoudens.