Amerikaanse techreuzen beschuldigd van ‘machtsmonopolie’

Een rapport gesteund door democratische wetgevers heeft aangedrongen op veranderingen die kunnen leiden tot het uiteenvallen van enkele van Amerika’s grootste technologiebedrijven.

De aanbeveling volgt op een congresonderzoek van 16 maanden naar Google, Amazon, Facebook en Apple.

“Deze firma’s hebben te veel macht, en die macht moet worden beteugeld”, schreven democratische wetgevers die aan het onderzoek werkten.

Maar de Republikeinen die bij de inspanning betrokken waren, waren het niet eens met de aanbevelingen.

In een verklaring verwierp een Republikeins congreslid Jim Jordan het rapport als “partijdig” en zei dat het “radicale voorstellen naar voren bracht die de antitrustwetgeving zouden hervormen in de visie van uiterst links”.

Amerikaanse technologiebedrijven hebben de afgelopen jaren in Washington meer aandacht gekregen voor hun omvang en macht. Het onderzoek door de House Judiciary Committee is slechts een van de vele onderzoeken waarmee firma’s zoals Facebook en Apple worden geconfronteerd.

Het rapport, opgesteld door personeel van de commissie, beschuldigde de bedrijven ervan hoge vergoedingen in rekening te brengen, kleinere klanten tot ongunstige contracten te dwingen en “killer acquisitions” te gebruiken om rivalen te hinderen.

“Om het simpel te zeggen, bedrijven die ooit scrappy waren, underdog-startups die de status quo uitdaagden, zijn het soort monopolies geworden dat we voor het laatst zagen in het tijdperk van oliebaronnen en spoorwegmagnaten,” zei hij.

Maar verdeeldheid in Washington tussen Republikeinen en Democraten maken de vooruitzichten van aanzienlijke actie tegen de bedrijven onwaarschijnlijk, zei technisch analist Dan Ives van Wedbush Securities.

“Het gebrek aan consensus en divergentie tussen beide zijden van het gangpad over de antitrustkwesties blijft een groot probleem om de zaken vooruit te helpen”, zei hij.

Hoewel dat zou kunnen veranderen als Democraten meer macht krijgen bij de komende Amerikaanse verkiezingen, zei hij: “Ondanks het rapport / de inhoud en het kader voor aanbevelingen rond Big Tech-spelers (bijv. M&A, bedrijfspraktijken) zonder wijzigingen in de kernwet, denken we stenen muur.”

.