Aandelenmarkten dalen als Covid-19-gevallen stijgen

Aandelenmarkten glijden naarmate Covid-19-zaken stijgen Gepubliceerde duur24 minuten geleden Gerelateerde onderwerpen Coronavirus pandemiebeeld copyright Getty Images

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn klaar voor hun scherpste daling in weken, omdat bezorgdheid over de economische impact van stijgende gevallen van coronavirus ervoor zorgde dat de aandelen tuimelden.

De Dow Jones Industrial Average daalde halverwege de middaghandel in New York met ongeveer 2,5%, terwijl de S&P 500 en Nasdaq beide ongeveer 2% daalden.

De voorraden in Europa, waar grote steden zoals Parijs nieuwe beperkingen hebben aangekondigd, zijn eveneens afgenomen.

Aandelen in reisorganisaties leidden tot de grootste verliezen.

Cruisemaatschappijen Royal Caribbean Group en Norwegian daalden beide met meer dan 8%, terwijl British Airways-eigenaar IAG 7,6% lager sloot.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezworen wijdverbreide beperkingen van de activiteit te vermijden, zoals de lockdowns dit voorjaar, en zei dat dergelijke limieten de economische kosten niet waard zijn.

Maar in de VS worden dergelijke beslissingen meestal genomen door lokale leiders, van wie sommigen, zoals de burgemeesters van El Paso, Texas en Newark, New Jersey, de regels maandag hebben aangescherpt.

Staat van het virus

In de afgelopen week is het aantal nieuwe virusgevallen dat dagelijks in de VS wordt gemeld, herhaaldelijk de 80.000 gepasseerd, waardoor het zevendaagse gemiddelde naar een nieuw hoogtepunt van bijna 69.000 is gestegen, ongeveer het dubbele van wat het was in september.

Het aantal ziekenhuisopnames is de afgelopen maand met 40% gestegen en ook het sterftecijfer stijgt, zij het langzamer.

Per hoofd van de bevolking blijft het aantal nieuwe gevallen in de VS de afgelopen zeven dagen lager dan in sommige andere landen, waaronder het VK, Spanje en Frankrijk, waar onlangs ook nieuwe beperkingen zijn opgelegd.

Maandag eindigde de Franse CAC 40 1,9% lager, terwijl de Duitse Dax-index 3,7% daalde. In het VK daalde de FTSE 100 met bijna 1,2%.

In de VS maken investeerders zich ook zorgen over de impasse in Washington over de noodzaak om extra economische noodhulp voor het coronavirus te financieren, en over de risico’s die verband houden met de aanstaande presidentsverkiezingen.

Maandag zei minister van Financiën Steven Mnuchin, die heeft geprobeerd een deal voor het Witte Huis te sluiten, dat de twee partijen ver uit elkaar bleven. Congreslid Nancy Pelosi, die de democraten leidt in het Huis van Afgevaardigden, maakte soortgelijke opmerkingen.

.