Thomas Cook-personeel: twee keer per jaar overbodig

Voormalig personeel van Thomas Cook: “We dachten: goed, we moeten iets doen”

“Het was verschrikkelijk voor ons beiden. Het hele gezinsinkomen werd van de ene op de andere dag weggevaagd”, zegt Adrian Leary, voormalig cabinepersoneel van Thomas Cook.

Zowel Adrian als zijn partner Paul Jones werkten als stewards toen de vakantiebranche afgelopen september instortte en daarmee meer dan 9.000 banen in het VK aannamen.

“Paul had maar vier jaar gevlogen, ik had bijna 25 jaar gevlogen. Ik vond het absoluut geweldig. Ik was nooit van plan iets anders te doen. Ik zou het hebben gedaan tot de dag dat ik stierf”, legt Adrian uit, vol passie. terwijl hij terugdenkt aan de banen die ze verloren hebben.

Het paar realiseerde zich dat ze niet meer in de luchtvaart zouden komen toen de pandemie in maart toesloeg, omdat luchtvaartmaatschappijen onmiddellijk vluchten en kort daarna banen schrapten. Nadat ze op zoek waren gegaan naar ander werk, vertelde hun plaatselijke arbeidsbureau in St. Helens hen dat ze in aanmerking kwamen voor een ondernemingsinitiatief, dus begonnen ze iets nieuws te plannen.

Op het perron van hun plaatselijke treinstation in Frodsham zagen Cheshire, Adrian en Paul een leeg gebouw en een kans.

“We onderhandelden met de verhuurder over een huurvrije periode vanwege lockdown. Toen de lockdown gemakkelijker werd, gingen we open. We zijn een gloednieuw bedrijf dat een coffeeshop combineert met interieurs en cadeaus”, zegt Adrian, hoewel hun café dat nog steeds niet heeft. volledig geopend vanwege de voortdurende veranderingen in de begeleiding voor gastvrijheid als gevolg van de pandemie.

“Voor een paar oude duffers hadden we geen idee op sociale media. We moesten Instagram en Facebook leren kennen”, zegt Paul, “maar het was absoluut geweldig, we hebben zo’n goede ontvangst gehad.”

Hij vertelde me afgelopen zaterdag dat ze volgepakt waren en dat ze het niet konden geloven.

Deze week was het een jaar geleden dat Thomas Cook instortte, dus het paar besloot een speciaal initiatief te lanceren om hun voormalige bemanning weer bij elkaar te krijgen: kom langs gekleed in je oude uniform en je krijgt een gratis thee of koffie.

Wat ging er mis bij Thomas Cook?

Vandaag zijn Cathy Kirk Jardine, Betty Knight en Sandra Hutson binnengekomen.

“Het afgelopen jaar was vreselijk”, zegt Cathy, die 25 jaar bij Thomas Cook werkte. Een jaar later werkt ze nog steeds niet.

“Het is echt moeilijk geweest. Ik denk niet dat werkgevers echt beseffen wat een team van talentpools is. We waren brandweerlieden, politieagenten, raadsleden, diplomaten, medisch personeel – als daarboven iets misging, was er geen 999 om te bellen.

“Het is moeilijk om weer in de luchtvaart te komen vanwege Covid. Het is nu een enorme markt omdat er zoveel andere overbodig zijn geworden”, zegt ze.

Sinds het begin van de pandemie zijn volgens de brancheorganisatie Airlines UK meer dan 30.000 banen overbodig geworden bij Britse luchtvaartmaatschappijen. Daar komt nog bij dat er bezuinigingen zijn doorgevoerd door luchthavens, bagageafhandelaars en derden die afhankelijk zijn van vluchten en het ecosysteem rond luchthavens.

Sandra hield van haar werk. “Fantastisch, alles waar je van kunt dromen”, beschrijft ze het. Ze werkte 23 jaar voor Thomas Cook en zei dat ze zich “beroofd” voelde toen het bedrijf instortte.

“Ik had veel geluk, ik kreeg een baan bij Jet2 op de grond”, zegt ze, keurig in haar Thomas Cook-uniform staande, alsof ze op het punt staat te vertrekken naar een verre bestemming, haar haar in een perfecte knot.

“Ik was daar zeven weken en toen sloeg het coronavirus toe. Sindsdien heb ik verlof gekregen. Ik weet nog niet wat er aan de hand is en of ik terugga.”

Matt McKay was drie jaar senior eerste officier bij Thomas Cook. We ontmoetten elkaar vorig jaar voor het eerst, dagen nadat het bedrijf instortte.

‘Ik dacht dat ik er zou zijn tot ik met pensioen ging’, vertelt hij me. ‘Ik wilde een huis kopen, me gaan vestigen en hier dicht bij mijn familie wonen.’ Zijn partner verwachtte een baby een paar maanden nadat Thomas Cook ten onder ging.

Matt had interviews met een aantal luchtvaartmaatschappijen en kreeg toen een baan bij Aegean, gevestigd in Athene, wat volgens hem niet ideaal was, maar de familie zou “ervoor zorgen dat het werkt”.

Kort na het begin sloeg de pandemie toe. ‘Ik was daar drie dagen voordat ze ons naar huis stuurden. Ik kreeg tot eind maart verlof en werd daarna ontslagen.’

Matt is niet de enige met mensen die aan deze dubbele ontslag in de luchtvaart hebben geleden. Ik ben benaderd door veel voormalige Thomas Cook-medewerkers die een baan hebben aangenomen bij enkele van de grote luchtvaartmaatschappijen in het VK, waaronder Jet2, BA en Tui. In sommige gevallen voltooide het personeel trainingen, maar werd ze ontslagen voordat ze een vlucht maakten. Anderen deden slechts een handvol en werden toen losgelaten.

Matt zegt dat het heeft geleid tot een periode van zelfreflectie en realisatie. “Ik denk dat ik pas in de zomer van 2022 weer vlieg.”

Ondertussen start hij zijn eigen bedrijf dat drones voor de landbouw bestuurt totdat de sector verbetert.

De ineenstorting van Thomas Cook liep voorop in wat een verwoestend jaar voor de luchtvaart is geweest. En terwijl Covid-gerelateerd banenverlies toeneemt, hebben luchtvaartmaatschappijen zoals BA gezegd dat ze niet verwachten dat de vraag zal terugkeren naar het niveau van vóór de pandemie gedurende twee tot drie jaar.

Het betekent dat voormalige bemanningsleden, die zeggen “de luchtvaart in ons bloed” te hebben, misschien wat langer moeten wachten voordat ze kunnen terugkeren naar de lucht.

.