Sunak om een ​​plan voor noodbanen te onthullen

Bondskanselier Rishi Sunak zal later een plan onthullen dat gericht is op het minimaliseren van verdere werkloosheid naarmate er strengere Covid-19-beperkingen van kracht worden.

De nieuwe maatregelen zullen naar verwachting de verlofregeling vervangen, die volgende maand afloopt.

In juli ontvingen ongeveer vijf miljoen werknemers nog (een deel van) hun inkomen via de regeling, veelal in de horeca.

Pubs en restaurants hebben gewaarschuwd dat ze hard zullen worden getroffen door nieuwe beperkingen.

Vanaf donderdag zullen horecagelegenheden in Engeland om 22.00 uur BST moeten sluiten, omdat de regering de verspreiding van het coronavirus probeert te beheersen.

Schotland voert soortgelijke maatregelen in, waarbij pubs en restaurants vanaf vrijdag om 22.00 uur BST moeten sluiten, terwijl in Wales de beperkingen beperkt zijn tot het stopzetten van de verkoop van alcohol vanaf donderdag om 22.00 uur.

“Veel bedrijven zullen dit niet overleven en we zullen zien dat steeds meer mensen hun baan verliezen”, zegt Kate Nicholls, CEO van handelsorganisatie UKHospitality.

Rond 12.30 uur wordt verwacht dat de bondskanselier het Lagerhuis zal toespreken om plannen te onthullen waarvan de regering hoopt dat het banenverlies een halt wordt toegeroepen.

Covid-crisis dwingt Autumn Budget tot schrapping
Kan het VK een Duitse of Franse verlofregeling invoeren?

Het is duidelijk dat de heer Sunak verschillende vormen van loonsubsidie ​​heeft overwogen en meer financiële hulp zal aankondigen.

Er wordt gedacht dat hij ook kijkt naar opties, waaronder een salarisaanvullingsregeling, vergelijkbaar met die in Frankrijk en Duitsland.

De premier zei dat de heer Sunak bezig was met “creatieve en fantasierijke” oplossingen.

Hoewel de Schatkist geen commentaar wil geven, wordt aangenomen dat mogelijke ideeën onder meer kunnen zijn dat bedrijven hun werkuren kunnen verkorten terwijl ze aan het werk blijven, waarbij de overheid een deel van het gederfde loon betaalt.

De heer Sunak kondigde woensdag ook aan dat de herfstbegroting dit jaar zou worden geschrapt vanwege de pandemie.

Het annuleren van de begroting is een groot probleem, vanwege wat het laat zien over het grote geheel: een regering die nog steeds in crisismodus verkeert, moeilijke beslissingen op middellange termijn moet uitstellen, over belastingverhogingen, dat zou op zijn minst in de inhoud van een Budget Red Box.

Maar we zullen meer uitgaven krijgen, meer steun voor banen. Zoals de bondskanselier me vorige week vertelde, betekent dat niet dat de verlofregeling eindeloos moet worden uitgebreid, maar hij heeft “creatief” nagedacht.

De discussies met bedrijfsgroepen en vakbonden waren gericht op het ondersteunen van werkgevers met cashflowbeperkingen om levensvatbare banen te behouden. Het oorspronkelijke doel van de verlofregeling was om het loon van de mensen te ondersteunen, met name om thuis te blijven.

De nieuwe regeling zal waarschijnlijk inspiratie putten uit continentaal Europa, door “korte tijd” -werk te subsidiëren, dat wil zeggen door te helpen bij het aanvullen van loon voor werknemers die tijdens de crisis minder uren werk hebben gekregen.

De verlofregeling wordt regelmatig geprezen door de premier en is ongetwijfeld een van de meest bekwame beleidsreacties van de Covid-crisis geweest. Houd er rekening mee dat de Tory “rode muur” zich prettiger voelt bij het gebruik van overheidsuitgaven, en sommige Tory-denkers pleiten voor een permanent systeem van loonondersteuning, zoals dat in Duitsland gebeurt.

We verwachten ook verlengingen met weken of maanden van de verschillende leninggarantieregelingen die door de Schatkist worden aangeboden. Banken maken zich nu al zorgen over het feit dat ze een aantal van deze leningen moeten inroepen. Nu staan ​​aanzienlijke delen van de economie in de schaduw van de pandemie en van aanhoudende sociale beperkingen die bedoeld zijn om deze te verslaan.

Het is moeilijk in te zien hoe een volledige uitgavenevaluatie over vier jaar zou kunnen plaatsvinden. De schatkist kan de grootte van de in stukken te snijden taart niet berekenen. Met een evaluatie van één jaar, zoals vorig jaar, wordt ook een ondermijnende interne politiek over winnaars en verliezers vermeden.

Dus meer uitgaven en meer banenondersteuning, aangezien de infectiecijfers stijgen, en de beperkingen waarschijnlijk eerder worden versterkt dan versoepeld, maar nog niet verklaren hoe dit allemaal moet worden betaald, in een tijd van hoge en stijgende publieke leningen.

Verlof wordt afgebouwd

De regering staat onder toenemende druk om de verlofregeling, die volgende maand afloopt, te verlengen of te vervangen.

De regeling voor het behoud van banen in het Coronavirus werd in maart ingevoerd en betaalde 80% van het loon van werknemers die met verlof waren geplaatst, tot een maximum van £ 2.500 per maand.

Sindsdien is aan werkgevers gevraagd om 10% van het loon van degenen met verlof te betalen, plus hun nationale verzekering en pensioenpremies.

Verleende werknemers kunnen nu ook in deeltijd aan het werk gaan, waarbij de overheid de resterende niet-gewerkte uren betaalt.

Tijdens de wekelijkse vragen van de premier op woensdag kreeg Boris Johnson te maken met oproepen van parlementsleden van alle kanten om snel te handelen om die bedrijven te helpen die het hardst werden getroffen door de nieuwe beperkingen op economische en vrijetijdsactiviteiten.

Onder verwijzing naar de aankondiging van Whitbread dat het van plan was om tot 6.000 banen in het VK te schrappen, zei Labour-leider Sir Keir Starmer dat de bedreiging van de werkgelegenheid “niet theoretisch” was.

“Het CBI, de TUC, de Federation of Small Business, de British Chamber of Commerce en de gouverneur van de Bank of England doen een beroep op de premier om te stoppen en te heroverwegen en het verlof niet in te trekken”, zei hij.

In een reactie op de televisie op de uitzending van de premier van dinsdag riep Sir Keir op tot een “Plan B” voor de economie – “omdat het geen zin heeft om nieuwe beperkingen in te voeren en tegelijkertijd de steun voor banen en bedrijven af ​​te bouwen”.

Wat zijn de mogelijke opties?
Duitse Kurzarbeit: De werkgever schrapt de uren van de arbeiders en de overheid betaalt hen een percentage van het geld dat ze daardoor zouden hebben verloren. Het is een al lang bestaande regeling, maar is tijdens de pandemie herzien. Het kan nu tot 21 maanden duren en het percentage verloren loon dat door de overheid wordt betaald, kan nu oplopen tot 80%.

Frankrijks “chômage partiel”: De Franse regeling, bekend als “gedeeltelijke werkloosheid” of “gedeeltelijke activiteit”, dateert ook van vóór de coronaviruspandemie. Bedrijven mogen de uren van hun werknemers met maximaal 40% verminderen gedurende maximaal drie jaar. Werknemers ontvangen nog steeds bijna hun hele normale salaris, waarbij de overheid een percentage van de kosten betaalt.

De suggestie van het CBI: Een loonaanvulling van de overheid zou beschikbaar moeten zijn, op voorwaarde dat werknemers ten minste 50% van hun normale uren kunnen werken. Het bedrijf zou de werkelijk gewerkte uren volledig betalen, maar de werknemer zou voor tweederde van de verloren uren worden betaald, waarbij de kosten worden gedeeld tussen het bedrijf en de schatkist. De subsidie ​​zou maximaal een jaar duren.

De suggestie van de TUC: Een meer genereuze versie van het bovenstaande. Werknemers zouden een kleiner deel van hun normale uren kunnen werken en toch in aanmerking komen, terwijl ze gegarandeerd 80% loon zouden krijgen voor de verloren uren, of 100% als ze een minimumloon hebben.
.