Restaurants met een ‘kritiek risico’ op uitzetting

Grote voedingsbedrijven hebben de Britse regering aangeschreven om “dringende steun” te vragen, aangezien een moratorium op uitzettingen op de loer ligt.

Bedrijven als Deliveroo, Burger King en Itsu riepen op tot maatregelen, waaronder een gerichte verlenging van het commerciële uitzettingsverbod.

Revo, die de verhuurders vertegenwoordigt, zei dat bekende bedrijven “wegkomen door hun huur niet te betalen”.

De regering zei dat ze “nauw samenwerkte” met verhuurders en huurders om beide te ondersteunen.

In april voerde de regering een moratorium in op uitzettingen wegens niet-betaling van huur, dat vervolgens werd verlengd tot 30 september.

In een brief aan premier Boris Johnson riepen de topmanagers van deze bedrijven op tot een gerichte verlenging van de huurvakantie voor restaurants in stadscentra en voor restaurants in afgesloten gebieden.

“Er is een kritisch risico dat veel restaurants vanaf 1 oktober te maken krijgen met uitzettingsprocedures”, aldus de ondertekenaars.

De Britse economie zet het herstel in juli voort
Verlof ‘moet worden uitgebreid en gericht’, zeggen Kamerleden

De bazen, waaronder Will Shu van Deliveroo, Alasdair Murdoch, de Britse CEO van Burger King, en Julian Metcalfe van Itsu, zeiden ook dat huisbazen geen volledige afkoopsom zouden mogen claimen wanneer het moratorium afloopt.

In plaats daarvan zouden de terugbetalingen van huurachterstanden over 12 maanden moeten worden gespreid, zeiden ze.

“Op basis van onze ervaringen met onderhandelingen met verhuurders heeft ongeveer 30% aangegeven van plan te zijn om te ontruimen, definitieve eisen te stellen voor volledige betaling of anderszins aangegeven dat ze geen enkele herstructurering van de door Covid-19 opgelopen huurschuld zullen steunen”, aldus de ondertekenaars.

Bovendien vroegen ze om belastingvoordelen voor het veranderen van leegstaande eigendommen om uitzettingen te ontmoedigen.

‘Grote uitdagingen’

Maar Revo, een brancheorganisatie voor commerciële verhuurders, zei: “Het algemene moratorium betekent dat sterk gesteunde, bekende High Street-bedrijven wegkomen door hun huur niet te betalen.”

Vivienne King, CEO van Revo, zei dat “dit ten koste gaat van kwetsbare gebruikers, aangezien het tekort aan inkomsten het veel moeilijker maakt voor eigenaren van onroerend goed om die gebruikers in nood te ondersteunen.”

Ze voegde eraan toe dat eventuele verlengingen van huurvakanties niet door de particuliere sector mogen worden gefinancierd.

“De moratoria waren bedoeld als noodmaatregelen voor de korte termijn om bedrijven te beschermen in een tijd dat ze geen handel konden drijven. Ook zij hebben hun doel gediend”, zei ze.

Wie moet de huur betalen tijdens de pandemie is een Mexicaanse impasse tussen de bedrijven die het moeilijk hebben en hun huisbazen die rekeningen moeten betalen, inclusief hypotheekbetalingen aan hun banken.

Will Shu – de oprichter en CEO van Deliveroo, dat eten levert van 35.000 restaurants in het VK – zegt dat de pandemie betekent dat restaurants en huisbazen er ‘samen in zitten’ en dat ‘huisbazen begrijpen dat het zonder deze huurders een heel andere situatie is in High Street “.

Maar duidelijk niet allemaal.

Huuronderhandelingen zijn ongelooflijk complex, zeker voor restaurantketens met meerdere verkooppunten en dus meerdere verhuurders.

Dit komt doordat verhuurders in alle soorten en maten komen, van de grote fondsen die onroerend goed gebruiken om onze pensioenen te betalen tot particulieren die afhankelijk zijn van de huurinkomsten.

Huiseigenaren voeren aan dat huurders zonder uitzetting een gratis pas hebben om niet te betalen, zelfs als ze kunnen, en dat het op deze manier wijzigen van de regels de reputatie van het VK als een veilige plek om te investeren ondermijnt.

Nu de huurfactuur van het volgende kwartaal opdoemen en het uitzettingsverbod eind deze maand afloopt, is dit debat een tikkende tijdbom.

Een woordvoerder van de regering zei: “We erkennen de enorme uitdagingen waarmee commerciële huurders en verhuurders in deze periode worden geconfronteerd en we werken nauw met hen samen om ervoor te zorgen dat ze worden ondersteund.

“We hebben ongekende maatregelen genomen om banen en middelen van bestaan ​​te beschermen, met een pakket van ongeveer £ 160 miljard aan steun, inclusief leningen, tariefverlagingen en subsidies voor bedrijven.”

Sommige verhuurders en commerciële huurders zijn erin geslaagd overeenkomsten te sluiten en huurders moeten betalen wat ze kunnen volgens een praktijkcode van de overheid.

Staatsleningen zijn beschikbaar voor verhuurders, samen met btw en uitstel van tarieven, voegde de woordvoerder eraan toe.

.