Kip, kaas, kabeljauw: het lastige handelspraatmenu

Als het coronavirus het toelaat, zijn er vuurwerk en feesten om de komst van 2021 te markeren.

Maar als de klok middernacht slaat, betekent dit ook het einde van de Brexit-overgangsperiode. Handelsrelaties die al jaren bestaan, gaan in rook op.

Ambtenaren racen tegen de klok om deze relaties te vervangen door iets dat nog oogverblindender is en past bij het moderne “Groot-Brittannië”.

Deze week zullen handelsonderhandelaars gelijktijdige gesprekken voeren met drie belangrijke Britse partners: de Verenigde Staten, Japan en de Europese Unie (EU). Als ze falen, kunnen bedrijven en huishoudens een hoge – en zeer onwelkome – prijs betalen.

Wat probeert het VK te doen?

Het wordt door Brussel “cherry-picking” genoemd. Maar de Britse regering zou haar onderhandelingen daar zien als een poging om haar bestaande relatie met de EU te vervangen door een relatie die beter aansluit bij haar behoeften, terwijl ze het opleggen van tarieven probeert te vermijden waar die momenteel niet zijn.

Met de VS ontwerpt het vanaf nul een arrangement. En in het geval van Japan repliceert het gewoon een deal die dat land al heeft met de EU – met een paar extra’s, zoals overeenkomsten over digitale handel.

Wat zijn de knelpunten?

Handelsovereenkomsten zijn bedoeld om de keuze te vergroten uit wat beschikbaar is in andere landen – en lagere prijzen. Maar dat moet worden gecompenseerd door de behoeften van bedrijven thuis te beschermen. En dit is het lastige deel.

Hoewel het VK de deal van de EU met Japan grotendeels heeft nagebootst, heeft de kaaskwestie, zoals Stilton, een stank veroorzaakt.

Groot-Brittannië wil een betere toegang voor zijn kaasboeren; Japan is niet enthousiast. Is dit echt de strijd waard, gezien het feit dat Japan slechts ongeveer £ 2 miljoen aan Britse kaas koopt? Het gaat niet om het huidige plaatje, maar om het groeipotentieel.

Idem de VS en zijn kippen. Amerika heeft er geen geheim van gemaakt dat het wil dat zijn boeren een grotere aanwezigheid op Britse borden krijgen. Dat staat momenteel ter discussie en kan tot breuken leiden.

Maar waarover niet wordt onderhandeld, is een verlaging van de normen naar Amerikaans niveau – zoals de omstandigheden waarin kip kan worden grootgebracht, de reden dat ze met chloor worden gespoeld. Die verantwoordelijkheid valt onder het Britse Food Standards Agency.

En moeilijk te slikken in Brussel was de vraag van het VK naar het recht om meer vis te vangen in de omliggende wateren. Visserij maakt minder dan 0,2% van de Britse economie uit, maar nogmaals, het gaat om de potentiële winst.

En het gaat erom de kiezers tevreden te houden: handelsovereenkomsten zijn even politiek als economisch. Dus zelfs gesprekken over kleine frituurkwesties betekenen dat het jaren duurt voordat handelsovereenkomsten tot stand komen.

Bijschrift in de media Verward door Brexit-jargon? Reality Check pakt de basis uit, wat zijn de kansen?

Ambities dat een deal met Japan, de eerste grote trofee van Groot-Brittannië in het Brexit-tijdperk, eind juli zou kunnen worden genaaid, werden onderbroken. En dat is met een partner die slechts 2% van de Britse export voor zijn rekening neemt. We komen dichter bij de finish, maar het belooft niet veel goeds voor gesprekken elders.

Ondertussen is de hoop op een deal met de VS, die bijna een vijfde van de Britse export afneemt, in de aanloop naar de verkiezingen in november vervaagd. Ambtenaren vestigen nu stilletjes hun hoop op een akkoord tegen volgend voorjaar.

Wat de EU betreft, door de aanhoudende impasse waarin er ooit een doel van een deal was in oktober, zijn de kansen op een no (trade) deal sterk toegenomen.

Wat als er geen deal is?

Als er tegen het einde van het jaar geen overeenkomst is, zal de invoer van die landen met dezelfde kosten en regels te maken krijgen als die van elk ander land waarmee het VK geen overeenkomst heeft. Ze krijgen het nieuwe Britse wereldwijde tarief opgelegd.

Cruciaal is dat dat zou betekenen dat meer dan de helft van de goede invoer, uitgedrukt in waarde, uit de EU met extra kosten te maken zou krijgen, vergeleken met momenteel geen.

De grootste prijsstijgingen zijn de prijzen van auto’s en voedingsmiddelen zoals lamsvlees en rundvlees, waar de tarieven worden gehandhaafd om Britse producenten te beschermen. Het British Retail Consortium heeft gewaarschuwd voor prijsstijgingen voor basisproducten, van olijfolie tot komkommers.

Volgens een eerder plan zonder deal rekende het Bureau voor budgetverantwoordelijkheid dat de totale kosten van tarieven in de miljarden zouden kunnen oplopen – en dat is met minder tarieven dan nu wordt verwacht.

Die kosten zouden worden gedragen door bedrijven en huishoudens, waardoor budgetten onder druk komen te staan ​​en banen kunnen worden gecreëerd wanneer de economie dat het minst nodig heeft. En dat is zonder rekening te houden met de kosten van planning voor bedrijven en mogelijke vertragingen aan de grens.

.