Kan kunstmatige intelligentie een fatsoenlijk diner creëren?

Het is de avond voor de wekelijkse winkel. Ik kijk in de koelkast en kijk naar mijn drie tomaten, de zoete aardappel en de asperges.

Normaal gesproken zou ik dit als mijn keu nemen om naar de fish and chips shop te gaan.

Ik probeer echter Plant Jammer uit, een app die belooft een recept te ritselen op basis van al het voedsel dat je hebt liggen, met behulp van kunstmatige intelligentie.

Het doorzoekt drie miljoen recepten om vaak gepaarde items te vinden. Vervolgens raadpleegt het een bibliotheek met ingrediënten die het bedrijf heeft ingehuurd door professionele chef-koks om te groeperen op smaak: zout, umami, zuur, olie, crunch, zacht, zoet, bitter, pittig, fris en aroma.

Ten slotte leert de software van deze gegevens en bedenkt nieuwe recepten.

Toekomstig eten?

Michael Haase, de oprichter van Plant Jammer, zegt dat deze laatste stap zijn app uniek maakt.

Traditionele recepten-apps worden aangedreven door databases – u vermeldt wat u in de koelkast heeft en de app verzendt een reeds bestaand recept dat het op internet heeft gevonden.

“Dat is de oude manier”, zegt meneer Haase. “We bouwen eigenlijk elke keer nieuwe recepten met een AI [artificial intelligence]. Dit wordt de toekomst. “

Plant Jammer is een van de weinige recept-apps, voedseldistributeurs en zelfs evenementenbedrijven die kunstmatige intelligentie gebruiken om een ​​voorsprong te nemen in de voedingsindustrie.

Meer technologie van het bedrijfsleven

Waarom zijn er zo weinig black tech-ondernemers?
Rivaal drijft jockey aan voor lood in hypersonics
Hoe grillige kledingmaten te repareren?
Stress en burn-out en redundantie in IT
Miljarden liters verloren water opsporen

Om gebruik te maken van mijn zoete aardappel, stelt de app verschillende maaltijden voor, waaronder een stoofpot en een frituur.

Ik koos ervoor om er groenteburgers van te maken. Ik vertel de app dat ik geen dieetbeperkingen heb en vink dan mijn ingrediënten af. Ten slotte wordt gevraagd welke smaakmakers ik zou kunnen hebben.

Op basis van wat ik heb aangevinkt, bevatten mijn zoete aardappelpasteitjes ook asperges, aubergine, kikkererwten, citroensap en gemalen walnoten. Ik voeg wat kruiden en havermout toe om ze te binden.

Ze gaan 15 minuten de oven in. Het resultaat is vier te gaar en sterk met haver gearomatiseerde schijven.

Aanpassingen

Als ik de heer Haase vertel, geeft hij toe dat niet elk recept een succes is en is hij het er ook mee eens dat het recept waarschijnlijk meer opties nodig had om de pasteitjes aan elkaar te binden.

Een uur later is het platform gewijzigd om me aan te passen aan mijn feedback. Ik beloof het recept nog een keer te proberen.

Er is een primair lidmaatschap beschikbaar, waarvoor ongeveer 5% van de gebruikers zich aanmeldt en betaalt voor het uitvoeren van de app.

Plant Jammer verkoopt ook abonnementen aan supermarkten en biedt ingrediëntalternatieven voor de recepten op hun website.

“Dus als je het veganistisch, glutenvrij of Thais wilt maken, kunnen we elk recept aanpassen”, zegt de heer Haase.

Hij hoopt dat Plant Jammer mensen de kans biedt om minder verkwistend vegetarisch koken onder de knie te krijgen.

‘Op de moeilijke manier’

Zelfs fabrikanten van verpakte voedingsmiddelen zijn overgestapt op kunstmatige intelligentie.

Analytical Flavour Systems is een New Yorks onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf dat AI gebruikt om voedingsbedrijven te adviseren over het verbeteren van hun producten of het creëren van nieuwe producten, waaronder dranken.

Het AI-platform Gastrograph kan de smaak, het aroma en de textuur voorspellen die een drankje nodig heeft om aan elke regionale voedselvoorkeur te voldoen.

“We hebben dit op de moeilijke manier gedaan”, zegt oprichter Jason Cohen, die de afgelopen 10 jaar smaaktesten over de hele wereld heeft uitgevoerd.

Elke dag probeert zijn panel van 50 proevers twee of drie keer per dag verschillende verpakte voedingsproducten. Vóór Covid-19 hadden ze ook een reizend team dat elke week een ander land bezocht om regionale voorkeuren te testen.

Wat mensen proeven is minder belangrijk dan wat ze waarnemen als ze proeven, zegt dhr. Cohen, een voormalig theesommelier, die eraan toevoegt “perceptie is heel gemakkelijk om mee te spelen”.

“Als we bijvoorbeeld vanille voor ongeveer één deel per miljoen aan melk toevoegen, kun je de vanille niet proeven, maar je zult wel zeggen dat de melk romiger en van betere kwaliteit is”, legt hij uit.

De kunstmatige-intelligentiesoftware doorloopt honderden beslissingen totdat het leert te voorspellen hoe goed een product zal smaken – op basis van hoe het product moet smaken, paneltesten en regionale smaken.

Creatieve beslissingen

Door AI te gebruiken om nieuwe smaakcombinaties voor cupcakes en cocktails te vinden, werd het in Bristol gevestigde mediabureau Tiny Giant op de kaart gezet.

Mede-oprichters Richard Norton en Kerry Harrison hebben AI-modellering gebruikt om marketingevenementen, advertentiecampagnes en zelfs gin-labels te creëren.

Met Monker’s Garkel-gin gaven de programmeurs van Tiny Giant honderden verschillende gin-namen aan een computer. De computer analyseerde de monsters, zodat hij er zelf een kon uitvinden.

Dit soort machine learning wordt een neuraal netwerk genoemd – wanneer een computer er een maakt, herkent hij een patroon, zoals ‘hoe klinkt een gin-label of wat gaat er in een cupcake?’ – en maak er dan een creatieve beslissing over.

Nadat de wekelijkse AI-cocktailavond van Tiny Giant de aandacht trok van grotere bedrijven, werden ze overspoeld met verzoeken van grote bedrijven om evenementen te organiseren met AI-gegenereerde cocktails en cupcakes.

“Ik had niet echt verwacht dat dit iets zou worden waar we voedselmakers zouden worden, maar waarom niet?” zegt meneer Norton.

‘Met stomheid geslagen’

Kookboekauteur en chef-kok Meera Sodha is het ermee eens dat de combinatie van AI en voedsel onderzoek, creativiteit en duurzaamheid kan bevorderen, maar zegt dat je “een recept niet kunt scheiden van zijn verhaal”.

Mevrouw Sodha werd geïnspireerd om te leren koken na een reis naar Brick Lane met universiteitsvrienden.

“Mijn geweldige intelligente blanke vrienden vroegen me wat ze moesten bestellen bij het Indiase curryhuis”, herinnert ze zich. “Ik was stomverbaasd dat ze dachten dat dit Indiase eten was wat ik at.”

Toen ze van haar moeder leerde koken, had ze nog een “enorm moment van paniek” toen ze ontdekte dat er geen familierecepten waren opgeschreven.

Ze zouden allemaal met haar sterven als ze geen verslag van hen maakte.

“Wat ik zo leuk vind aan het koken van de recepten die ik van mijn moeder, mijn oma of mijn tante heb verzameld, is dat ik me met hen verbonden voel als ik dat eten in mijn keuken kook”, zegt ze. “Ik heb het gevoel dat ze aan mijn zijde staan.”

In deze geest probeer ik nogmaals de aardappelpasteitjes, maar deze keer met mijn moeder Anne Mooney, een voormalige professionele kok, via Skype.

Maar ze geeft er de voorkeur aan dat de app haar niet vertelt hoe ze moet koken, maar gebruikt het in plaats daarvan als een springplank voor ideeën, met name de combinatie van chipotle, koriander en pijnboompitten.

We vermijden allebei de haver en bakken onze pasteitjes.

Ze smaken beter, maar ik denk dat dit meer te maken heeft met onze online bijeenkomst dan met onze beheersing van technologie.

.