Het beëindigen van belastingvrij winkelen ‘zal het Britse toerisme verwoesten’

Een plan van de regering om aan het einde van het jaar een einde te maken aan btw-vrij winkelen voor internationale bezoekers, zou het VK miljarden ponden aan gederfde inkomsten kunnen kosten, hebben reis- en winkelbazen gewaarschuwd.

In een brief aan de bondskanselier zeiden de hoofden van bedrijven als Marks & Spencer, Heathrow en Selfridges dat de verhuizing ook 70.000 banen in gevaar bracht.

Jaarlijks wordt ongeveer £ 3,5 miljard aan belastingvrije verkoop gedaan aan toeristen buiten de EU.

De Schatkist zegt dat de belastingvermindering duur en fraudegevoelig is.

Onder de VAT Retail Export Scheme (VAT RES) kunnen internationale bezoekers aan het VK de btw terugvorderen die ze betalen over goederen die in het VK zijn gekocht maar niet zijn verbruikt.

Het komt ten goede aan toeristische hotspots zoals Londen en Edinburgh, evenals aan het beroemde winkeldorp Bicester in Oxfordshire, dat bezoekers trekt die op zoek zijn naar koopjes.

Maar eerder deze maand zei de regering dat het btw-RES zou afschaffen op 31 december, wanneer de overgangsperiode van de Brexit afloopt, met het argument dat het weinig voordelen opleverde voor veel delen van het VK en niet strookte met internationale normen.

Het VK ‘zou £ 60 miljoen per dag kunnen verliezen’ als het toerisme terugloopt
Chinese bezoekersmassa treft Bicester Village

Critici zeggen dat het ministerie van Financiën vreest dat het VK volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie de regeling na de overgangsperiode ook zou hebben moeten uitbreiden tot EU-bezoekers, wat een overweldigende administratieve last voor de belastingdienst zou hebben gecreëerd.

De Association of International Retail (AIR), die mee schreef aan de brief, drong er bij de kanselier op aan “nog eens naar deze vernietigende beslissing te kijken”.

Het waarschuwde dat het VK het enige Europese land zal worden dat geen btw-vrij winkelen aanbiedt aan internationale bezoekers.

Dit zou de toerisme-, detailhandel- en vrijetijdssector schaden in een tijd waarin ze “al aan het bijkomen zijn van de impact van Covid-19”

“Madrid, Milaan en Parijs wrijven vrolijk in hun handen over deze zelf toegebrachte wond”, zei AIR-baas Paul Barnes.

“Als we een vijfde meer rekenen voor dezelfde goederen, zullen internationale bezoekers niet aarzelen om hun stedentrip naar andere landen over te schakelen, en de winkels en banen zullen binnen enkele maanden volgen.”

Volgens Visit Britain gaven internationale toeristen in 2018 £ 6 miljard uit aan winkelen in het VK. Van die transacties werd £ 3,5 miljard geregistreerd als belastingvrije verkoop, hoewel er slechts btw werd teruggevorderd over £ 2,5 miljard.

‘Enorm nadeel’

Thierry Andretta, baas van handtassenmaker van Mulberry die ook de brief ondertekende, beschuldigde de regering van “kortzichtigheid”.

“Het zal het vermogen van het VK om concurrerend te blijven met continentaal Europa vernietigen en … ons in een enorm nadeel brengen, om nog maar te zwijgen van een materiële impact op banen en productie in deze sector.”

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zei: “We maken gebruik van het einde van de overgangsperiode om onze persoonlijke plichten en belastingsystemen in overeenstemming te brengen met internationale normen.

“Dit was onderworpen aan een volledige raadpleging, en btw-vrij winkelen is nog steeds mogelijk omdat winkeliers het kunnen aanbieden aan buitenlandse bezoekers die artikelen in de winkel kopen en deze rechtstreeks naar hun huisadres laten sturen.”

.