Fed belooft langdurige economische steun voor de VS.

De Amerikaanse centrale bank heeft toegezegd haar steun aan de Amerikaanse economie gedurende enkele jaren voort te zetten, nu de economie langzaam herstelt van de gevolgen van de coronavirus-pandemie.

De meeste leiders van de Federal Reserve zeiden dat ze verwachtten de rentetarieven ten minste de komende drie jaar rond nul te houden.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat ambtenaren niet verwachtten van koers te veranderen totdat het herstel “erg ver” was.

Hij waarschuwde ook dat het herstel in gevaar zou kunnen komen zonder meer overheidsuitgaven.

Na de vergadering van de bank in september zei de heer Powell dat overheidssteun voor bedrijven en werknemers die getroffen zijn door het coronavirus, coronavirus tot dusver “cruciaal” was voor een beter dan verwacht herstel.

Outlook wijzigen

Op woensdag gepubliceerde prognoses lieten zien dat bankleiders verwachten dat de economie van de VS dit jaar met 3,5% zal krimpen – minder dan de daling van 6,5% die drie maanden geleden werd gevreesd.

Ze zeiden ook dat ze verwachtten dat het werkloosheidspercentage tegen het einde van het jaar zou dalen tot ongeveer 7,6%, lager dan eerder werd verwacht.

Maar de heer Powell waarschuwde dat het herstel zou kunnen haperen, tenzij politici aanvullende hulp goedkeuren.

“De echte vraag is wanneer en hoeveel en wat de inhoud zal zijn en niemand heeft daar enige zekerheid over”, zei hij. “Als we dat niet hebben, zouden er zeker neerwaartse risico’s zijn.”

Trump roept op tot stimulering

De opmerkingen van de heer Powell kwamen toen wetgevers in Washington in een impasse verkeren wat betreft verdere uitgaven, met democraten die opriepen tot agressievere actie dan veel Republikeinen steunen.

In een tweet riep president Donald Trump woensdag zijn partij op om “veel grotere aantallen” te steunen voor hulp.

Hij heeft de economische waarschuwingen echter grotendeels afgewezen en zegt dat de VS het “ongelooflijk goed” doet en tekenen van herstel aangrijpt om zijn zaak te verdedigen terwijl hij campagne voert voor herverkiezing in november.

Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de Amerikanen nog steeds akkoord gaat met de manier waarop de president omgaat met de economie, maar de opvattingen over de economie zijn sinds de pandemie sterk verzuurd.

De productie in de VS kromp met meer dan 9% tussen april en juni.

Hoewel de daling niet zo ernstig was als in veel andere landen – in het VK kromp de economie met meer dan 20% – bleef het werkloosheidspercentage van 8,4% vorige maand meer dan het dubbele van het peil van februari. Bijna 30 miljoen Amerikanen blijven werkloosheidsuitkeringen innen.

Fed-reactie op pandemie

De Federal Reserve heeft naar aanleiding daarvan wat de heer Powell omschreef als “krachtige” maatregelen genomen, waaronder het verlagen van de rentetarieven tot bijna nul en het kopen van ongeveer $ 2 biljoen aan Amerikaanse staatsschuld.

Vorige maand zei de bank ook dat ze haar aanpak van inflatiebeheersing versoepelde en zich richtte op mogelijk hogere prijsstijgingen om de groei te stimuleren.

Woensdag bevestigde de bank die verschuiving en zei dat ze verwachtte de rentetarieven in de buurt van nul te houden totdat de inflatie “op schema lag om” haar doelstelling van 2% “enige tijd gematigd te overschrijden.

Fed versoepelt inflatiedoelstelling bij beleidswijziging
De vier radicale maatregelen van de Fed om de economie te redden

Powell zei woensdag dat hij hoopte dat de “zeer accommoderende” houding van de bank – de rentetarieven laag houden en het lenen ondersteunen met lopende effectenaankopen – zou dienen als een “krachtig instrument” om de economische activiteit in de loop van de tijd te stimuleren.

“Dit is het soort begeleiding dat de economie in de loop van de tijd zal ondersteunen”, zei hij.

Maar hij heeft herhaaldelijk gezegd dat de bevoegdheden van de bank om de huidige crisis aan te pakken beperkt zijn en hij drong er bij het Congres op aan verdere hulp goed te keuren.

Dr. Kerstin Braun, president van Stenn International, een Britse handelsfinancieringsverstrekker, zei dat de heer Powell “heeft gedaan wat hij kon om de economische vrije val te stoppen”.

“De Amerikaanse economie schreeuwt om fiscale stimuleringsmaatregelen, gezien de ongelijkmatige gevolgen van de pandemie in een hele reeks sectoren – het economische herstel kan gewoon niet volledig organisch zijn”, zei ze.

De Fed opereert “in het duister” te midden van zoveel politieke en economische onzekerheid, zei Neil Wilson, hoofd marktanalist bij Markets.com.

“Het enige dat de Fed echt kan doen, is haar bereidheid blijven benadrukken om te doen wat nodig is en haar bereidheid om overschrijding van de inflatie over het hoofd te zien als ze zich voordoen,” zei hij.