De handelsbesprekingen over de brexit zullen worden hervat ondanks de gevolgen

De handelsbesprekingen na de Brexit zullen worden voortgezet, ondanks het feit dat het VK het ultimatum van de EU om plannen om het terugtrekkingsakkoord op te heffen te schrappen, afwijst.

De EU heeft de Britse regering met gerechtelijke stappen gedreigd als ze haar controversiële wetsvoorstel voor de interne markt niet tegen het einde van de maand van de hand doet.

Boze Tory-parlementsleden hebben een bod uitgebracht om de nieuwe wet te wijzigen.

Ondertussen hebben onderhandelaars van handelsbesprekingen aan beide kanten erkend dat ze nog steeds met elkaar in botsing komen over “belangrijke” kwesties.

De voorgestelde wet op de interne markt van Boris Johnson, die maandag voor het eerst formeel zal worden besproken door parlementsleden in het Lagerhuis, gaat in op het Protocol van Noord-Ierland – een onderdeel van het Brexit-terugtrekkingsakkoord dat bedoeld is om te voorkomen dat een harde grens terugkeert naar het eiland van Ierland.

De nieuwe wet zou de Britse ministers de bevoegdheid geven om regels met betrekking tot het goederenverkeer die vanaf 1 januari van kracht worden te wijzigen of “buiten toepassing te laten”, als het VK en de EU niet in staat zijn om een ​​handelsovereenkomst te sluiten.

EU-ultimatum aan VK over Brexit-besprekingen
Kuenssberg: Stand-off Brexit-deal bedreigt handelsbesprekingen
Hoe kan de Brexit-deal in Noord-Ierland veranderen?
Senior regeringsadvocaat stopt wegens Brexit-plannen
Kip, kaas, kabeljauw: het lastige handelspraatmenu

De publicatie van het wetsvoorstel leidde donderdag tot noodbesprekingen, waarin de EU zei dat de geplande veranderingen moeten worden geschrapt, anders dreigen de handelsbesprekingen tussen het VK en de EU in gevaar te komen.

Maar de regering trotseerde de eis van de EU en stond erop dat ze zou doorgaan zoals gepland met de wetgeving die volgens haar nodig is om de integriteit van het VK en het vredesproces in Noord-Ierland te beschermen.

De tijd en het vertrouwen raken op

Als het gaat om Brexit, zijn alle onderhandelingen met elkaar verbonden: handelsbesprekingen tussen de EU en het VK, het proces om hun echtscheidingsovereenkomst uit te voeren, onderhandelingen over visserijrechten en de Brusselse beraadslaging over de financiële dienstverlening van het VK.

Wat op het ene gebied gebeurt, heeft een grote invloed op de voortgang op het andere. Je kunt ze niet helemaal scheiden.

Dat is de reden waarom deze week, terwijl de oorlog van woorden en testamenten tussen Brussel en Downing Street woedde over de dreiging van de regering om een ​​granaat te gooien naar belangrijke onderdelen van de echtscheidingsovereenkomst, ieders gedachten onmiddellijk gingen naar de handelsbesprekingen tussen de twee partijen.

Kunnen ze overleven? In feite hinken ze door.

Ondanks bittere argumenten over wetgeving en een enorme lijst van onopgeloste kwesties die nog moeten worden gladgestreken in bilaterale handelsbesprekingen; ondanks dat de tijd en het vertrouwen aan beide kanten opraken; noch de EU, noch het VK lijken de eersten te willen zijn die de deur uit lopen.

Lees hier meer.

De laatste ronde van handelsbesprekingen vond donderdag ook plaats in Londen, waarbij beide partijen erkenden dat er “aanzienlijke” verschillen blijven bestaan.

Na afloop zei EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier dat de EU “flexibiliteit had getoond” in een poging om “oplossingen te vinden”, maar dat het VK zich “niet had ingespannen” met enkele “belangrijke kwesties”.

Zijn Britse tegenhanger David Frost zei dat “er nog steeds uitdagende gebieden zijn en dat de verschillen op sommige nog steeds aanzienlijk zijn”.

Hij zei dat de Britse onderhandelaars “zich blijven inzetten” om tot een akkoord te komen en dat ambtenaren volgende week “de besprekingen zullen voortzetten”.

De heer Johnson heeft eerder gezegd dat hij weg zou lopen van de onderhandelingstafel als er op 15 oktober geen akkoord met de EU is bereikt.

‘Geen natuurlijke rebellen’

De intense week van gesprekken heeft tot wat onrust geleid binnen de Conservatieve Partij van Boris Johnson.

Voormalig bondskanselier Lord Lamont zei dat de regering in een “verschrikkelijke puinhoop” verkeerde en waarschuwde dat de wet op de interne markt in zijn huidige vorm niet door het House of Lords zou komen.

En Sir Bernard Jenkin – de leider van de sterk pro-Brexit European Research Group – zei dat de heer Johnson “zich meer bewust zou moeten zijn van de reputatieschade van het spelen van zo’n hardball”.

De woede van Lords over de ‘hypocriete’ Brexit-wet
Minister: Nieuw wetsvoorstel zal ‘internationaal recht breken’
PM verdedigt geplande wijzigingen in de Brexit-deal

Ondertussen dient senior conservatieve backbencher Sir Bob Neill, die voorzitter is van de Commons Justice Committee, een amendement in om te proberen een aparte parlementaire stemming af te dwingen over de drie omstreden clausules van het wetsvoorstel.

Sir Bob zei dat er een “parlementair slot” moest komen voor elke wijziging van het terugtrekkingsakkoord.

Onder zijn aanhangers zijn de voormalige vice-premier van Theresa May, Damian Green.

“We zijn geen natuurlijke rebellen. We hebben allemaal als ministers gediend, we weten dat dit een serieuze klus is en we doen ons best om de klus serieus te nemen. Dus we doen zoiets niet lichtvaardig”, zei Sir Bob. Times Radio.

‘Dus ik hoop dat het op zijn minst een indicatie is als regering dat je echt heel goed en zorgvuldig moet nadenken over het inslaan van deze route. Probeer in hemelsnaam een ​​andere manier te vinden.’

.