De economie ‘heeft mensen weer aan het werk nodig’, waarschuwt Raab

De regering heeft gewaarschuwd dat thuiswerken schadelijk is voor de economie, aangezien de vrees voor bedrijven in het stadscentrum groeit.

“De economie heeft mensen weer aan het werk nodig”, zei Dominic Raab tegen de BBC.

De minister van Buitenlandse Zaken zei dat de blokkering van het coronavirus heeft geleid tot een “enorme inkrimping van de economie”.

“We proberen zo sterk mogelijk terug te komen”, zei Raab, hoewel vakbonden en een ambtenaar van de Bank of England suggereren dat een snelle terugkeer naar de kantoren onwaarschijnlijk is.

Alex Brazier, de uitvoerend directeur van de Bank voor financiële stabiliteit, heeft eerder gezegd dat een “scherpe terugkeer” naar “dichte kantooromgevingen” niet mag worden verwacht.

De heer Raab erkende dat er in de toekomst waarschijnlijk “iets meer” werken op afstand zou komen. Hij zei echter: “Het is belangrijk om een ​​bericht te sturen dat we Groot-Brittannië weer op de rails moeten krijgen, zodat de economie op volle toeren draait.”

Sprekend op zondag met Andrew Marr van de BBC, erkende hij dat de terugkeer naar kantoren in “incrementele fasen” kan plaatsvinden.

‘Goede gezondheidsreden’

Schaduwsecretaris Nick Thomas-Symonds riep op tot een “echte strategie over hoe dit kan worden bereikt”.

Hij zei dat Labour de “geleidelijke heropening van de economie” had gesteund, maar riep de regering op om zich te concentreren op een test-, volg- en isolatiestrategie. En hij zei dat niemand met de zak moet worden bedreigd omdat hij vanuit huis wil blijven werken.

De heer Raab zei dat mensen niet naar het kantoor mogen terugkeren als er een “goede gezondheidsreden” is om dat niet te doen.

De verschuiving naar thuiswerken heeft grote schade toegebracht aan bedrijven in de winkelstraten die afhankelijk zijn van passerende handel van kantoorpersoneel en forensen. Sandwichketen Pret A Manger is van plan om 3.000 banen te schrappen – een derde van het personeelsbestand – terwijl Upper Crust-eigenaar SSP Group heeft gezegd dat het tot 5.000 banen zal schrappen.

Het hoofd van de Confederation of British Industry (CBI) waarschuwde dat stadscentra “spooksteden” zouden kunnen worden als de premier kantoormedewerkers niet zou overtuigen om terug te keren.

De druk om werknemers weer op kantoor te krijgen, komt als treinbedrijven zich voorbereiden om de diensten te vergroten.

Volgens de Rail Delivery Group zal het aantal treinen vanaf maandag terugkeren naar ongeveer 90% van het pre-pandemische niveau, hoewel het aantal passagiers dat elk rijtuig kan vervoeren is gehalveerd vanwege sociale afstand.

De laatste cijfers van het Office for National Statistics (ONS) suggereren dat het aantal mensen dat naar het werk reist de afgelopen twee maanden is toegenomen, en dat minder mensen uitsluitend vanuit huis werken.

Uit het onderzoek bleek dat 57% van de werkende volwassenen – van de 1.644 ondervraagden – in de afgelopen zeven dagen naar het werk was gereisd, terwijl 20% uitsluitend vanuit huis had gewerkt.

De BBC meldde zaterdag dat de regering er bij Whitehall-bazen op aandrong “snel te handelen” om meer ambtenaren weer op kantoor te krijgen. Maar vakbonden hebben de houding van de regering beschreven als achterhaald en dreigen te staken als de veiligheid van de werknemers in gevaar komt.

Ondertussen heeft mediabedrijf Bloomberg het personeel een budget van maximaal £ 56 ($ 75) per dag gegeven om naar zijn kantoren te reizen.

“We zijn verheugd om tot $ 75 USD per dag te voorzien om de eigen transportkosten te dekken tijdens het woon-werkverkeer tijdens de pandemie – of het nu gaat om autodiensten, tol, parkeren of openbaar vervoer”, vertelde het bedrijf aan het personeel in een interne memo. .

Maar anderen hebben het kantoor gemeden. Outsourcingbedrijf Capita – een grote overheidscontractant – is van plan om meer dan een derde van zijn kantoren in het VK permanent te sluiten ten gunste van flexibeler werken.

.