Bij het vervangen van een gloeilamp is dat een heel groot probleem

“Er is iets dat je niet kunt vervangen door een led”, zegt Eileen Peters. Maar ze heeft het niet over de sfeer in haar huis.

Mevrouw Peters verwijst naar de 176 jaar oude vuurtoren van St John’s Point aan de kust van County Down in Noord-Ierland – waarvan de oude gloeidraadlichtbron moet worden vervangen door een modernere LED. Zij en collega-filamentliefhebbers beweren dat, hoe subtiel ook, elke verandering in het licht een onaanvaardbare aanval op erfgoed is.

In de afgelopen jaren hebben vuurtorenautoriteiten in het VK en Ierland de technologie die in vuurtorens is geïnstalleerd geleidelijk geüpgraded. Een deel van dit werk omvatte het overschakelen van gloeidraden naar LED’s van industriële afmetingen, waarvan ingenieurs zeggen dat ze minder energie verbruiken en gemakkelijker te onderhouden zijn.

In de meeste gevallen heeft bijna niemand de verandering opgemerkt. Maar in County Down is er al vijf jaar een strijd aan de gang. Over een reeks voorstellen voor wijzigingen in St John’s Point is al een veto uitgesproken door de gemeenteraad, na protesten van campagnevoerders.

“We willen gewoon iets moois behouden”, zegt mevrouw Peters, die verwijst naar de vissers en booteigenaren die vanuit de nabijgelegen dorpshavens Ardglass en Killough varen. “Ze houden echt van dat licht. Ik overdrijf niet – ze hebben er een sterk gevoel van.”

Van de 65 vuurtorens op het eiland Ierland zijn er nog maar een handjevol die niet zijn overgeschakeld op leds. Een daarvan is St John’s Point.

De vuurtorenautoriteit die verantwoordelijk is voor St John’s Point zijn de Commissioners of Irish Lights (CIL).

Rond de rest van de Britse eilanden hebben de twee andere belangrijke vuurtorenautoriteiten, Trinity House en de Northern Lighthouse Board, ook upgrades uitgevoerd.

Meer technologie van het bedrijfsleven

Fans worden nauwer gevolgd wanneer stadions heropenen
Kan kunstmatige intelligentie een fatsoenlijk diner creëren?
Waarom zijn er zo weinig black tech-ondernemers?
Rivaal drijft jockey aan voor lood in hypersonics
Hoe grillige kledingmaten te repareren?

Ongeveer 125 vuurtorens en andere bouwwerken in Schotland en het eiland Man, op een totaal van meer dan 350, hebben LED’s laten monteren door de Northern Lighthouse Board.

En volgens een woordvoerder zijn tot nu toe ongeveer 20 van de 66 vuurtorens in Engeland, Wales, de Kanaaleilanden en Gibraltar, beheerd door Trinity House, gemoderniseerd. Gemiddeld worden er twee of drie per jaar voltooid.

Ingenieurs hebben tot op zekere hoogte geprobeerd een beroep te doen op traditionalisten.

“Ik heb een relatie met de lokale bevolking die zeggen dat ze ervoor willen zorgen dat de nieuwe oplossing eruitziet en aanvoelt als die van hen”, zegt Esko Sorva, productmanager bij de Finse firma Sabik Marine, een van de weinige bedrijven die leds voor vuurtorens en dergelijke produceren. structuren.

“Er is iets magisch en emotioneels aan oude vuurtorens”, voegt hij eraan toe.

Een onderzoeksteam dat voor Trinity House en twee andere vuurtorenautoriteiten werkte, ontwikkelde een speciale LED-eenheid voor vuurtorens, die is ontworpen om in de oude Fresnel-lensbehuizing te passen, een 19e-eeuwse uitvinding die een verreikende straal creëert.

Het systeem is bedoeld om de kleur en het karakter van de oude lichtbron op basis van gloeidraden zo goed mogelijk na te bootsen.

De LED-eenheid heeft enorme vinnen om de warmte van de krachtige LED’s in het midden van de structuur te verspreiden en kost ongeveer € 20.000 (£ 18.000; $ 24.000), afhankelijk van de configuratie, volgens Sabik, een van de twee bedrijven die een vergunning hebben om te maken en verkopen. de LED-units.

Het bedrijf heeft onlangs een van deze apparaten geïnstalleerd in een traditionele vuurtoren in Helsinki.

“De lokale bevolking merkte geen verschil”, zegt meneer Sorva.

De laatste voorstellen van de CIL voor St John’s Point, die binnenkort zullen worden ingediend, zijn bedoeld om de bestaande vegende straal van de vuurtoren te behouden, zegt Robert McCabe, de directeur operaties en navigatiediensten van de autoriteit.

De LED – zoals aangeboden door Sabik – wordt nu opgenomen in een nieuw rotatiemechanisme, waardoor de lichtbundel behouden blijft, zegt hij.

Helaas, voor sommige actievoerders is elke wijziging een gruwel. Ze zeggen dat de straal niet zo ver in zee zal projecteren en waarschijnlijk ook een iets andere kleur en karakter zal hebben in verschillende weersomstandigheden.

“Het is nog steeds een uitdaging om die mensen te overtuigen”, geeft kapitein McCabe toe.

Een reden voor de LED installaties is dat de oude gloeidraad lichtbronnen steeds moeilijker te repareren en vervangen zijn. Maar sommige vuurtorenautoriteiten proberen ook zwaarder te vertrouwen op hernieuwbare energiebronnen, zegt kapitein McCabe. De efficiëntere LED’s kunnen bijvoorbeeld worden gevoed via zonnepanelen en gebruiken batterijen in plaats van dieselgeneratoren als back-upstroombronnen.

Maar zou de oude technologie niet op zijn plaats kunnen worden gehouden bij een of twee vuurtorens in het belang van lokale gemeenschappen die het licht willen behouden zoals het is?

“De kleine dingen maken een verschil”, benadrukt kapitein McCabe. “Dat onze navigatiehulpmiddelen worden aangedreven door hernieuwbare energiebronnen is een heel sterke boodschap en daarom zouden we ons er echt voor inzetten.”

Een ander belangrijk voordeel van de nieuwe LED-units is hun levensduur, zegt Paul Briggs, programmamanager bij Trinity House.

Van 1.000 uur operationeel gebruik met een gloeilamp, bieden leds in plaats daarvan 50-100.000 uur, legt hij uit.

Als en wanneer LED’s worden geïnstalleerd, zullen de heer Briggs en zijn collega’s ook een breder moderniseringsprogramma uitvoeren bij de vuurtoren in kwestie – van het verbeteren van energiesystemen, het installeren van zonnepanelen of het onderhouden van mechanische constructies in het gebouw.

“Het is waar dat we soms een vuurtoren upgraden en dat de karakteristiek van het licht kan veranderen”, zegt hij.

De geschiedenis van Trinity House gaat echter meer dan een half millennium terug. Voor meneer Briggs zijn veranderingen in vuurtorens komen en gaan als de getijden – zo niet zo vaak.

“Je gaat terug naar de tijd dat er voor het eerst aan vuurtorens werd gedacht en je in wezen een vreugdevuur op een stok had en dat was je licht.

“LED-technologie is de volgende stap, zo u wilt, om naar onze mening de allerbeste service te bieden … in termen van navigatiehulp voor de zeeman.”

Degenen die tegen de veranderingen zijn die door de CIL in County Down worden voorgesteld, zijn echter niet van plan terug te trekken. Mevrouw Peters zegt dat zij en haar metgezellen graag druk willen blijven uitoefenen op de gemeente om ervoor te zorgen dat St John’s Point precies blijft zoals het is, zonder dat er een led in zicht is.

“We zijn vastbesloten om te winnen”, zegt ze.

.