‘We hebben 15.000 gereserveerd voor Eat Out to Help Out’

Een overheidsprogramma dat erop gericht is restaurants en pubs een boost te geven na de sluiting, heeft zojuist de eerste week achter de rug, maar het is nog een vroege dag voor de herstellende horeca.

Volgens brancheanalisten Springboard was het aantal bezoeken aan winkelbestemmingen op dinsdag 4 augustus en woensdag 5 augustus gemiddeld 2,3% hoger dan de week ervoor.

Ondertussen ontdekte de restaurantreserveringswebsite Opentable dat het aantal gasten dat een reservering maakte op 3 augustus met 10% steeg in vergelijking met dezelfde dag in 2019.

“Bezoekersresultaten voor de drie dagen van maandag tot en met woensdag geven aan dat de ‘Eat Out to Help Out’-regeling meer voordelen heeft opgeleverd voor winkelbestemmingen na 18.00 uur dan rond lunchtijd. Ook kregen kleinere steden in het VK een grotere toename in bezoekersaantallen dan grote steden. centra ‘, zegt Springboard Insights Director Diane Wehrle.

“Over de drie dagen durende periode steeg het aantal bezoekers in winkelbestemmingen in het VK met 18,9% na 18.00 uur, tegenover een stijging van 9,6% tijdens de lunch (12.00 tot 14.00 uur).

“En in marktsteden in het VK was de stijging van het aantal bezoekers met 25% ten opzichte van dezelfde drie dagen in de week ervoor een derde hoger dan de stijging van 19,2% in regionale steden.”

Eropuit trekken

Restaurateur Will Beckett, de mede-oprichter van steakhouse-keten Hawksmoor, denkt dat het “Eat Out to Help Out” -programma een verschil maakt. Zes Hawksmoor-locaties hebben in totaal 15.000 boekingen ontvangen voor de 13 dagen van de regeling, terwijl twee nog steeds gesloten zijn.

“De meest voor de hand liggende manier in mijn gedachten dat het restaurants helpt, is dat het mensen helpt om weer te leren uitgaan”, zei Beckett tegen de BBC.

“Veel mensen hebben de subsidie ​​gebruikt als de eerste keer dat ze weer uitgaan – het duurt een of twee keer om het huis uit te gaan voordat ze zich op hun gemak voelen.”

• ‘Uit eten gaan om te helpen heeft zeker invloed op het weekend’

• Uit eten gaan om te helpen: Coronavirus-regeling die Britse diners 50% korting biedt, begint

• Coronavirus: hoe kan ik de ‘uit eten gaan om te helpen’-regeling gebruiken?

Hij voegde eraan toe dat het deze week van maandag tot en met woensdag druk was voor Hawksmoor, en dat er waarschijnlijk een “lichte verplaatsing” zal zijn waarbij “een deel van de vraag verschuift naar maandag-woensdag, van donderdag-zondag”.

De extra boekingen hebben het bedrijf geholpen, maar slechts tot op zekere hoogte.

“We hebben 50% meer covers gehad, maar we hebben geen 50% meer inkomsten gegenereerd, aangezien onze uitgaven per cover hoog zijn”, aldus de heer Beckett.

“Zelfs als mensen minder vaak naar buiten komen dan voorheen, zelfs als ze minder uitgeven dan voorheen, is het belangrijkste dat ze eruit komen, en dat moet een positieve impact hebben op de economie in het algemeen.”

Andere restaurantketens zijn voorzichtiger over de impact die de regeling zal hebben, waarbij de overheid in totaal tot 50% van de voedselrekening van een diner dekt.

The Restaurant Group – die een portfolio van restaurants en pubs bezit, waaronder Wagamama, Frankie & Benny’s, Chiquito, Garfunkel’s Restaurant en Brunning & Price – vertelde de BBC dat het denkt dat het een “uitstekend” plan is dat al zijn ketens hebben overgenomen.

“We hebben een zeer sterke reactie van klanten op het plan gezien, maar we zijn niet zelfgenoegzaam en het echte bewijs van de pudding zal zijn wanneer het plan eind augustus afloopt”, aldus een woordvoerder van The Restaurant Group.

‘Te vroeg om te vertellen’

UKHospitality, een branchegroep die de sector vertegenwoordigt, vindt het te vroeg om te zeggen of de regeling ertoe kan leiden dat consumenten de dagen van de week veranderen waarop ze liever uit eten gaan.

“Anekdotisch leek het erop dat de zaken donderdagavond goed waren, dus hopelijk zal de vraag, gesteund door het goede weer, dit weekend nog steeds sterk zijn”, zei Kate Nicholls, CEO van UKHospitality.

Luke Davis is CEO van IW Capital, een Britse durfkapitaalfirma die zich richt op snelgroeiende bedrijven, waaronder de horeca. Hij vindt dat er nog veel meer moet gebeuren om de horeca te helpen overleven.

“Gimmickachtige plannen zoals die we momenteel zien, zullen het bloedbad niet stoppen”, zegt de heer Davis, eigenaar van bar en restaurant Rockwater in Hove, en is een van de hoofdaandeelhouders van pub- en restaurantketen Brewhouse en Keuken.

“De trieste waarheid is dat mensen nog steeds bang zijn, de schade is al aangericht. Mensen zijn nog steeds nerveus [to go out to dine]. “

Bestedingsgegevens van Barclaycard lijken dit idee te ondersteunen. Hoewel de totale waarde-uitgaven in Britse restaurants tussen maandag en woensdag 9,3% hoger waren dan in dezelfde periode de week ervoor, is het nog steeds 11,2% minder dan in dezelfde tijd in 2019.

De heer Davis is ervan overtuigd dat de enige manier om het probleem op te lossen is door meer te investeren in de horeca.

‘Investering nodig’

Hij is vooral kritisch over een wetswijziging in maart 2018 die ertoe heeft geleid dat het Enterprise Investment Scheme (EIS) van de overheid niet langer van toepassing is op de horeca “in het algemeen”.

“Mensen waren hier echt geïrriteerd over, het betekende dat de netto-investering in de sector afnam”, aldus Davis.

“Een echte quick win en iets dat de sector een lang leven zou geven, zou zijn om investeringen aan te moedigen, zodat horecabedrijven in aanmerking komen voor EIS.”

Het EIS is een overheidsregeling die belastingverminderingen biedt aan individuele beleggers die nieuwe aandelen kopen in bedrijven die hiervoor in aanmerking komen.

Een woordvoerder van HM Treasury zei: “Sinds het begin van deze crisis hebben we een schat aan steun geboden aan de horeca … [including] een verlaging van de btw met 15%, subsidies in contanten ter waarde van £ 25.000 per bedrijfspand, 100% korting op zakelijke tarieven, bescherming tegen uitzetting en belastinguitstel. “

De heer Davis zei dat hij onlangs is benaderd door verschillende personen in de horeca met het verzoek geld in te zamelen om noodlijdende activa te kopen.

“Om de sector weer tot leven te brengen, zal er veel geïnvesteerd worden. De overheid zal de rot niet kunnen stoppen. Je hebt mensen nodig die langs komen om deze activa op te kopen, mensen die bereid zijn om neem het risico, ‘voegde hij eraan toe.

“Maar het zou nog steeds een risico zijn, aangezien niemand weet wat er gaat gebeuren. Er is geen garantie.”

.