‘Wat ik heb geleerd van het gedrag van leiders buiten de camera’

Al vijf jaar ontmoeten we bedrijfsleiders voor de CEO Secrets-serie en nodigen hen uit om hun inspirerende advies te delen in korte video’s. Meer dan 200 chief executives later legt serieproducent Dougal Shaw enkele van de persoonlijkheidskenmerken uit die hij heeft opgemerkt, van achter de schermen.

In augustus 2015 zagen we onze eerste gast door een glazen wand door een gang op BBC News HQ dwalen, met een kudde assistenten om hem heen.

‘Zullen we hem pakken? Hij zou geweldig zijn om de serie te starten! “

Sir James Dyson was net klaar met een tv-interview in een studio. We hebben hem benaderd en het idee van CEO Secrets uitgelegd. Zou hij wat advies kunnen geven dat hij wenste dat hij het had geweten toen hij begon met zaken doen?

Hij vond het een goed idee en we filmden het ter plekke en ter plekke.

Bijschrift in de media Sir James Dyson deelt zijn zakelijk advies voor CEO Secrets

Dat was niet alleen mijn eerste CEO Secrets, maar mijn eerste inzicht in de persoonlijkheidstypen van CEO’s.

Iets wat ik in de loop van de tijd heb opgemerkt bij het maken van de serie, is dat de manier waarop CEO’s het filmproces benaderen zelf veel over hen onthult.

Wat volgt zijn enkele algemene opmerkingen, in plaats van wetenschappelijke regels. CEO’s zijn natuurlijk, net als wij, unieke individuen.

Oprichter v ladderklimmer

Sir James Dyson is een goed voorbeeld van de CEO die een oprichter is.

Een oprichter bouwt een bedrijf vanaf het begin op en is dus misschien per definitie meer een risiconemer. Hij aarzelde niet om ons CEO Secrets-interview te doen, ook al moest hij de beslissing nemen met weinig tijd voor voorbereiding. Hij omarmde de uitdaging spontaan.

Oprichters moeten ook, aantoonbaar, bijzonder persoonlijk en charismatisch zijn om bedrijven uit het niets op te bouwen, aangezien het in het begin allemaal draait om overtuigende vaardigheden, liftpitches.

Veel van degenen die ik heb ontmoet, hadden die roekeloze stijl; de magnetische, extraverte persoonlijkheid die je naar binnen trekt. Vaak zie je dat in de video’s zelf. Een goed voorbeeld van zo iemand was Johnnie Boden, oprichter van het kledingimperium Boden. We spraken met hem op een evenement in London Fashion Week in 2015. Nogmaals, hij was blij om het interview ter plaatse af te nemen en deelde zijn advies direct.

Bijschrift in de media Johnnie Boden deelt zijn CEO Secrets

Die twee voorbeelden zijn mannen, maar vrouwelijke oprichters vertonen deze eigenschap ook.

In tegenstelling tot dit persoonlijkheidstype is de chief executive die langzaam op de corporate ladder is gestegen – die het bedrijf niet zelf heeft opgebouwd. Ik zou zeggen dat deze CEO’s meer afgemeten overkomen, een beetje terughoudender in hun manier van doen als ik ze ontmoet om te filmen.

Heel wat CEO’s die deze mal monteerden, kwamen met vooraf opgesteld advies, op papier geschreven. Sommigen hadden het zelfs uit het hoofd geleerd en het gespeeld als een acteur, geïrriteerd door zichzelf als ze struikelden over een bepaald woord. Ze behandelden de video-opname als een sollicitatiegesprek.

En in veel opzichten was dat een compliment: ze namen dit serieus en hadden tijd geïnvesteerd in de voorbereiding.

Dit type CEO is meer analytisch, zorgvuldig en onderzoeksgedreven.

Genderkloof

Een paar weken na het begin van de serie kwamen we tot een vraag voor de ondernemer: “Wat is het advies dat je had willen hebben toen je begon?” Als ze willen, kan het antwoord de vorm aannemen van een verhaal. Het is met opzet een open einde. Het was dus interessant om te zien welke benadering de gasten hebben gekozen.

En hier heb ik een ander patroon gevonden: vrouwelijke CEO’s kaderen hun bijdrage vaak in het kader van zeer persoonlijke, emotionele ervaringen.

Op televisie is er een uitdrukking: “interview voor emotie”. De meest boeiende momenten gaan niet over mensen die informatie op de camera overbrengen, maar over mensen die delen hoe ze zich voelen. Op deze manier hebben vrouwelijke ondernemers de beste bijdragen geleverd voor CEO Secrets. Velen van hen waren bereid om open te staan ​​voor hun zwakheden en hoe ze worstelden om deze te overwinnen.

Twee vallen in dit opzicht echt op voor mij.

Alex Depledge was medeoprichter van een online huishoudelijk schoonmaakplatform genaamd Hassle.com, en verkocht het met een mooie winst. Ze had alle charme van de oprichtster toen ik haar ontmoette, maar vertelde ook een ontwapenend eerlijk verhaal dat me verbaasde toen we het opnamen. Ze herinnerde zich de tijd, net nadat ze miljoenen aan financiering had ingezameld, toen haar man haar thuis in een bal opgerold had gevonden, huilend op de grond en keer op keer zei: “Ik weet niet hoe ik een CEO moet zijn” .

Dat is een miljoen mijl verwijderd van het soort Wall Street, Gordon Gekko-stereotype van de alfamannetje, almachtige zakenbaas.

Bijschrift in de media CEO Secrets: Alex Depledge of Hassle on her “keerpunt moment”

In een ander gedenkwaardig interview zei parfumondernemer Jo Malone meteen dat ze schuldig was aan het nemen van “de verkeerde beslissingen” en adviseerde ze mensen om nooit belangrijke keuzes te maken op “een slechte dag”, vooral als je emotioneel bent.

Hiervan waren ook tal van andere voorbeelden.

Jessica Butcher van Blippar vertelde hoe ze zich als bedrijfsleider voelde als “bedriegersyndroom”. Justine Roberts, de oprichter van Mumsnet, onthulde verpletterende feedback van vroege potentiële investeerders, die haar vertelden “ze zag er niet zo goed uit” – en hoe dat haar voelde. En in een video die viraal ging op LinkedIn, onthulde Amy Golding van rekruteringsbedrijf Opus hoe ze feedback had gekregen dat ze “te meisjesachtig was om een ​​CEO te zijn”.

Geen van deze gasten kreeg medelijden. Ze deelden allemaal gewoon een verhaal over het vinden van veerkracht, om anderen aan te moedigen als ze ook aan zichzelf twijfelden.

Thuis en onderweg, groot of klein

Waar mogelijk filmen we CEO’s graag in hun natuurlijke omgeving: hun kantoren of fabrieken. Ze hebben de neiging om meer ontspannen te zijn op hun eigen terrein, vaak graag om u rond te leiden. Een goed voorbeeld hiervan was Will Butler-Adams van Brompton-fietsen.

Media onderschrift Will Butler-Adams ontvouwt een fiets in zijn nieuwe fabriek

Door op deze manier te filmen, krijg ik ook te zien hoe CEO’s zich gedragen tegenover hun personeel.

En hier heb ik een onderscheid opgemerkt tussen grote en kleine bedrijven.

In een groot bedrijf, vooral in een multinational, hebben de meeste medewerkers geen nauwe relatie met de CEO. In feite zullen velen hem of haar voor het eerst persoonlijk zien als ik daar ben. Het is dus als een beroemdheid die het gebouw binnenkomt. En het feit dat ze hier zijn om een ​​media-interview te doen, draagt ​​alleen maar bij aan het gevoel van mystiek om hen heen.

Maar in een klein of zelfs middelgroot bedrijf kan het omgekeerd zijn. Het is vaak de lopende grap van de dag dat de baas een ‘groot’ BBC-interview doet en het onderwerp is van veel kantoorvreugde. Collega’s zullen hem of haar belachelijk maken.

“Ha ha! Ben jij de volgende Alan Sugar in The Apprentice? “

Er is een prettige informaliteit in deze kleinere bedrijven omdat de CEO eigenlijk gewoon de eerste is onder gelijken. Hij of zij kent het team persoonlijk en ze kunnen elkaar uitlachen. Veel van de chief executives in deze situatie zouden vragen of ik ook andere collega’s wilde filmen vanwege hun perspectief.

Ze voelden zich ongemakkelijk dat alle aandacht op hen was gericht.

Media onderschrift Een video waarin de CEO Secrets-serie uit 2016 wordt uitgelegd Een ander perspectief

Ik deelde mijn observaties met iemand die veel meer tijd met CEO’s heeft doorgebracht dan ik: Oddi Aasheim, een partner bij FirstHuman, een prestatieconsultancybedrijf dat coaching- en ontwikkelingsprogramma’s voor bedrijfsleiders uitvoert. Hoewel hij mijn punten “volkomen geldig” vond, herinnerde hij me eraan dat ik de dingen vanuit een bepaald perspectief zag, dat van de media.

Hoewel oprichters bijvoorbeeld “uitbundige” karakters kunnen lijken wanneer ze de pers of potentiële investeerders ontmoeten, hebben velen ook de mogelijkheid om over te schakelen naar verschillende modi die passen bij de specifieke situatie – bijvoorbeeld een serieuzere modus wanneer ze hun bankiers ontmoeten.

CEO’s die in de gelederen zijn gestegen “hebben vaak het vermogen ontwikkeld om erbij te horen”, en een deel van de taak van Aasheim is hen te helpen uit te breiden wie ze kunnen zijn als leiders en een nieuw gevoel van vrijheid te ontwikkelen in hun manier van werken.

Wat hem het meest leek te interesseren, was mijn ervaring met vrouwelijke leiders die bereid zijn hun zwakheden te tonen. Dit is een nieuwe trend, zegt Aasheim.

“Uw geloofwaardigheid en succes als CEO hebben u niet langer in die positie gebracht, uw kennis en expertise. Het hangt allemaal af van wie u bent als leider, uw vermogen om krachtige omgevingen te creëren waar een echt gevoel van doel is en waar eigenaarschap, waar mensen kunnen excelleren, ideeën bloeien en het veilig is om te spreken – dat kan vaak aanvoelen als een blootgestelde positie. “

Laatste gedachten

Ik heb mijn mobiele telefoon gebruikt om de meeste video’s te filmen die ik de afgelopen vijf jaar voor de serie heb gemaakt. Veel mensen hebben me gevraagd: “Waren de CEO’s niet teleurgesteld toen ze je zagen filmen met een telefoon in plaats van met een grote tv-camera? Heeft het hun ego niet beledigd! “

Eigenlijk is dat nooit een keer gebeurd (hoewel een PR ooit namens hen werd teleurgesteld). Velen van hen hebben er zeker commentaar op gegeven. Ze waren geïntrigeerd en wilden meer weten over het filmen met smartphones. Sommigen maakten foto’s en vroegen me welke apparatuur ik gebruikte. Anderen vroegen me om er achteraf met hun team over te praten, zodat ze meer konden leren.

Misschien is dat een eigenschap die alle CEO’s gemeen hebben: een nieuwsgierige instelling en de drang om alles te leren wat hun bedrijf een concurrentievoordeel geeft.

Je kunt Dougal volgen op Twitter: @dougalshawbc

.