VS wint einde EU-kreefttarieven in mini-deal

De Europese Unie heeft ermee ingestemd de tarieven voor Amerikaanse kreeft af te schaffen, een topprioriteit van president Donald Trump.

In ruil daarvoor halveren de VS de invoerbelastingen op ongeveer $ 160 miljoen (£ 122 miljoen) aan Europese goederen, waaronder sigarettenaanstekers en bepaald kristalglaswerk.

De overeenkomst is de eerste tariefverlaging die de twee economische zwaargewichten in meer dan twee decennia zijn overeengekomen.

Trump had met hogere tarieven op Europese auto’s gedreigd als de EU de kreeftheffingen niet zou beëindigen.

In juni bestelde hij hulp aan Amerikaanse lobstermen, wier export gedeeltelijk te lijden had onder de verslechterende handelsbetrekkingen.

China haalde tarieven op schaaldieren als onderdeel van het handelsgeschil tussen de VS en China, terwijl de industrie op de EU-markt terrein heeft verloren aan concurrenten uit Canada, nadat het land in 2017 een vrijhandelsovereenkomst had ondertekend waarbij de Europese kreefttarieven van 8% werden afgeschaft.

De nieuwe Amerikaanse overeenkomst, die de kreefttarieven voor vijf jaar zou verlagen, moet nog worden goedgekeurd door de EU-regeringen en het Europees Parlement.

‘Betere relaties’

De VS en de EU blijven op gespannen voet staan ​​met tal van handelskwesties, waaronder tarieven die Trump oplegde aan buitenlands staal en aluminium, Europese belastingen op technologiegiganten en subsidies voor Boeing en Airbus, die hebben geleid tot tarieven voor $ 7,5 miljard aan Europese goederen.

Een bredere handelsovereenkomst, waarover de twee partijen vorig jaar begonnen te discussiëren, is buiten bereik gebleven.

VS houdt tariefstijging in EU Airbus-strijd uit
Wat te verwachten als de handelsbesprekingen tussen China en de VS worden hervat

“Als onderdeel van het verbeteren van de betrekkingen tussen de EU en de VS, zal deze wederzijds voordelige overeenkomst positieve resultaten opleveren voor de economieën van zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie. We zijn van plan om met dit pakket tariefverlagingen slechts het begin te markeren van een proces dat aan aanvullende overeenkomsten die zorgen voor meer vrije, eerlijke en wederzijdse transatlantische handel ”, zeiden de Amerikaanse ambassadeur Robert Lighthizer en de EU-commissaris voor handel Phil Hogan in een gezamenlijke aankondiging.

In 2017 exporteerde de VS voor meer dan 111 miljoen dollar aan kreeft naar de EU. Veel van de zendingen kwamen uit de staat Maine, een politiek slagveld voor Republikeinen en Democraten.

De staat steunde de tegenstander van Trump bij de presidentsverkiezingen van 2016, maar wordt in de Senaat vertegenwoordigd door de Republikein Susan Collins, die voor een zware herverkiezingsstrijd staat.

Media onderschrift Amerikaanse kreeftenhandel voelt knijpen van tarieven

Een verzoek van de VS om een ​​deal over kreeften was vorig jaar door de EU afgewezen, waarbij Brussel aandrong op een breder pakket, maar meer recentelijk hebben de twee partijen tekenen getoond dat ze proberen de spanningen te verminderen.

Eerder deze maand zagen de VS af van een verhoging van de tarieven die ze hadden bedreigd vanwege Europese subsidies voor Airbus.

.