‘Verhoog het loon bij ziekte’ om het virusrisico te verlagen

Volgens nieuw onderzoek moet de wettelijke uitkering bij ziekte worden verhoogd en moet de verlofregeling flexibel worden uitgebreid.

Dit zou een “ruwe” afweging tussen levens en middelen van bestaan ​​beter kunnen beheren naarmate de Britse economie heropent.

Dit zijn twee van de aanbevelingen in een nieuw rapport van de Royal Society.

Het zegt dat economische en gezondheidsgegevens moeten worden gecombineerd om het beste economische resultaat te produceren bij het kleinste verlies aan mensenlevens. De regering zegt dat het al 9,6 miljoen banen heeft beschermd.

Het rapport van de professoren Sir Tim Besley en Sir Nicholas Stern waarschuwt dat een abrupte en voortijdige versoepeling van de beperkingen zou leiden tot een tweede golf van besmettingen die zowel een hoger dodental als uiteindelijk een grotere klap voor de economie zou betekenen.

Flexibel verlof

Het rapport wordt gepubliceerd een dag nadat uit gegevens bleek dat het VK tussen april en juni de grootste economische klap van ’s werelds rijkste landen heeft geleden, terwijl het ook tot nu toe het hoogste aantal buitensporige sterfgevallen in Europa heeft geleden.

Het stelt dat aangezien de verlofregeling – die de lonen van 9,6 miljoen arbeiders heeft gesteund – wordt afgebouwd, de wettelijke ziektevergoeding van £ 95,85 per week een grote belemmering vormt voor arbeiders om zichzelf te isoleren.

Dit maakt op zijn beurt pogingen om met succes Track Trace- en Isolate-schema’s te implementeren bijna onmogelijk.

Een herziening van het ziekengeldbeleid en de uitbreiding van een flexibeler verlofregeling zouden zowel de gezondheids- als de economische risico’s helpen verminderen.

‘Gerichte’ hulp

De algemene afbouw van de huidige verlofregeling in alle sectoren tegen oktober is niet voldoende gevoelig voor de risico’s van een tweede golf van besmettingen, stelt het rapport.

“Ik denk dat de verlofregeling in zijn huidige vorm vrijwel zeker zal moeten worden aangepast om meer gericht te zijn op beroepen die nergens in de buurt van hun normale activiteitsniveau kunnen worden hervat”, zei Sir Tim Besley, hoogleraar economie aan het Londense School of Economics en co-auteur van het rapport.

“Als mensen wordt gevraagd zichzelf te isoleren, moeten ze worden opgevangen tegen de economische gevolgen daarvan”.

De hoogleraren Stern en Besley bevelen ook aan de rotatie van personeel tussen verschillende ploegen te minimaliseren en de introductie van gesubsidieerde werkplekonderzoeken – vooral in sectoren waar nauw contact moeilijk te vermijden is.

Risico op herhaling

Het combineren van economische en gezondheidsgegevens om de beleidsrespons te optimaliseren, vereist gegevens van hoge kwaliteit en het rapport moedigt het verzamelen van meer gedetailleerde informatie van financiële instellingen aan om de economische impact van beleidsinterventies te volgen.

Zonder dat, zegt het rapport, riskeert het VK zijn ervaring met het ergste van beide werelden te herhalen.

De regering houdt vol dat het banen heeft beschermd en hulp heeft geboden aan degenen die het nodig hebben.

“We hebben meer dan 9,6 miljoen banen beschermd via de verlofregeling, meer dan twee miljoen zelfstandigen ondersteund en miljarden aan leningen en subsidies uitbetaald aan duizenden bedrijven”, aldus een woordvoerder van de regering.

“En voor degenen die het het meest nodig hebben, hebben we een ongekend pakket aan ondersteuning geboden, waaronder het injecteren van £ 9,3 miljard in het socialezekerheidsstelsel, hypotheekvakanties en extra hulp voor huurders.

“We hebben ook vanaf de eerste dag ziekengeld betaald en zullen werkgevers met maximaal 250 personeelsleden de kosten van maximaal veertien dagen ziekengeld terugbetalen. Werkgevers kunnen, en velen doen dat ook, meer betalen dan het wettelijke tarief – iets wat we aanmoedigen.”

.