Stilton drijft wig tussen UK-Japan Brexit-deal

Een handelsovereenkomst na de Brexit tussen het VK en Japan heeft mogelijk een onwaarschijnlijk obstakel ontmoet: Stilton-kaas.

Vrijdag zeiden de twee partijen dat ze hoopten tegen het einde van de maand overeenstemming te bereiken over de details van een post-Brexit-handelsovereenkomst.

Maar de vooruitgang is naar verluidt uit de koers geblazen nadat de internationale handelssecretaris Liz Truss betere voorwaarden had gevraagd voor Britse blauwe kaas.

Het Department for International Trade weigerde commentaar te geven op de rapporten.

De Financial Times, die voor het eerst meldde dat de besprekingen een probleem waren, zoekt mevrouw Truss misschien naar een symbolische overwinning, aangezien de verkoop van blauwe kaas aan Japan vanuit het VK vorig jaar slechts £ 102.000 bedroeg.

Een betere deal voor de producten kan betekenen dat haar afdeling aanspraak kan maken op een iets gunstiger deal dan de deal die de EU vorig jaar met Japan sloot, toen de twee partijen een verlaging van € 1 miljard aan voedselheffingen verzekerden.

Zuivelproducten en andere voedingsproducten behoren tot de grootste exportproducten van de EU naar Japan.

Mevrouw Truss is al lang een fan van Britse producten. In 2014, toen ze minister van Milieu was, vertelde ze de Conservative Party-conferentie dat het een “schande” was dat “we tweederde van onze appels, negen tiende van onze peren en tweederde van onze kaas importeren”.

Het Department for International Trade weigerde commentaar te geven op de rapporten, maar wees op de opmerkingen van mevrouw Truss van vrijdag, toen ze zei dat er een consensus was bereikt tussen het VK en Japan en zei dat er tegen het einde van de maand een deal werd verwacht.

“De onderhandelingen waren positief en productief, en we hebben overeenstemming bereikt over de belangrijkste elementen van een deal – inclusief ambitieuze bepalingen op gebieden zoals digitale, data en financiële diensten die aanzienlijk verder gaan dan de deal tussen de EU en Japan”, zei ze in een verklaring op de tijd.

“Ons gezamenlijke doel is om eind augustus een formeel principeakkoord te bereiken.”

.