Ondanks een laag contactpercentage verdedigt Serco Test & Trace

Serco heeft de behandeling van Test & Trace verdedigd, ondanks dat slechts ongeveer 50% van de mensen uit hetzelfde huishouden als iemand die besmet is met Covid-19 wordt gecontacteerd.

Serco’s 10.500 tracers zouden in contact moeten komen met mensen die dicht bij een patiënt zijn geweest.

Uit cijfers blijkt dat slechts 52,4% van de mensen uit hetzelfde huishouden is bereikt.

Maar Rupert Soames van Serco zei dat het moeilijk was voor mensen om onmiddellijk contactgegevens te geven.

De chief executive vertelde het Today-programma van BBC Radio 4: “Als iemand je nu belde en ik zei ‘vertel me iedereen die je hebt ontmoet, waarmee je in de afgelopen 48 uur contact hebt gehad en vertel het me aan de telefoon, geef me dan hun contactgegevens’ , hoeveel denk je dat je zou kunnen afwikkelen, uit je hoofd? “

De heer Soames voegde toe: “En het feit is ongeveer 20% van de contacten die mensen ons geven [are] ‘Ik weet dat ik onderweg naar iemand zat in een bus, maar ik heb hun contactgegevens niet. Het spijt me, mijn zwager heeft gisteravond een vriend meegenomen, ik heb hun contactgegevens niet ‘. “

Coronavirus: Hoe werkt testen en traceren?
Serco verontschuldigt zich voor het delen van de e-mailadressen van contacttracers
Coronavirus contacttracer ‘betaald om Netflix te kijken’

Serco is een van de twee outsourcingbedrijven – de andere is Sitel – die miljoenen euro’s Test & Trace-contracten hebben gekregen om toezicht te houden op “niet-complexe” zaken in Engeland.

‘Niet-complexe’ gevallen zijn gevallen waarin een geïnfecteerde persoon in contact is gekomen met een persoon. Complexe gevallen – zoals een mogelijke uitbraak op de werkplek – worden behandeld door Public Health England.

Tussen de lancering van het Test & Trace-systeem op 28 mei tot en met 22 juli laten overheidscijfers zien dat van de 56.556 contacten uit hetzelfde huishouden, geleverd door een coronaviruspatiënt, 29.647 zijn bereikt en gevraagd om zichzelf te isoleren.

Slechts 55,4% van alle contacten die via het Test & Trace-systeem werden gevonden, werd bereikt en geadviseerd om zichzelf te isoleren.

Serco heeft een moeilijke start gemaakt met het systeem. In mei moest het bedrijf zijn excuses aanbieden nadat het per ongeluk de e-mailadressen van bijna 300 van zijn tracers had gedeeld.

‘Beter worden’

De heer Soames wees op overheidscijfers waaruit blijkt dat Test & Trace contact heeft opgenomen met meer dan 218.000 mensen die positief getest zijn op het coronavirus of recentelijk in contact zijn geweest met iemand die besmet is.

“Het is een enorm aantal en het wordt met de dag beter”, zei hij.

The Sunday Times heeft onlangs berekend dat tot dusver de gecombineerde 18.500 Test & Trace-medewerkers van Serco en Sitel elk gemiddeld twee contacten hadden opgespoord.

Maar de heer Soames zei dat hij verwachtte dat het aantal tracers “in de komende weken” zou worden verminderd.

“We hebben 10 Nightingale-ziekenhuizen leeg staan. We hebben 30.000 ventilatoren die niet worden gebruikt. De overheid moet ergens beginnen met capaciteit en het feit is dat we te veel capaciteit hebben dan we hier nu nodig hebben.” . “

Hij zei dat Serco het aantal telefoontjes per agent zou kunnen verhogen door het aantal tracers te verminderen. “Ik ben er vrij zeker van dat de regering de komende weken zal beginnen met het verminderen van het aantal dat we hebben.

‘Maar je zou verwachten dat het op een hoog niveau begint en het vervolgens probeert aan te passen.’

De heer Soames was het woord terwijl Serco een stijging van 53% van de onderliggende winst voor belastingen liet zien tot £ 77,5 miljoen voor de eerste helft van zijn boekjaar. De inkomsten stegen met 24% tot £ 1,8 miljard.

Serco zei echter dat de stijging te danken was aan de in 2019 gewonnen contacten en Covid-19 “heeft weinig effect op de winst”.