‘Ze zeiden dat ik toiletten zou schoonmaken, dus ik stopte’

Toen Sandra Gilbert na weken verlof weer aan het werk ging in een safaripark, verliep het niet zoals ze had verwacht.

‘Bij mijn terugkeer kreeg ik te horen dat ik niet meer in de cadeauwinkel zou zijn’, zegt ze. In plaats daarvan zou ze tafels in het restaurant afvegen en toiletten schoonmaken.

Vóór de pandemie werkte ze 13 jaar eerst als manager, daarna als supervisor voor de detailhandel, met klanten praten, displays opruimen, voorraad bestellen.

‘Ik ben 60 jaar en vond dit erg oneerlijk’, zegt ze. ‘Om een ​​grote trolley rond te duwen, toiletten schoon te maken, het is een beetje een domper. Ik wil niet snobistisch klinken, maar ik voelde dat ik slecht werd behandeld.’

De volgende ochtend stond ze op en mailde ze dat ze niet meer aan het werk zou gaan.

Met het einde van de lockdown, hebben winkels hun klanten vaker en grondiger schoonmaakregelingen beloofd. Terwijl sommige bedrijven meer schoonmaakdiensten op contractbasis gebruiken, zullen anderen, waaronder personeel van de kleinere winkels van Tesco, worden gevraagd om deze taken op zich te nemen.

Tesco suggereert dat winkels schoner zullen blijven door personeel te vragen planken, vloeren, ramen en gedeelde toiletten schoon te maken. Maar veel mensen, waaronder sommige Tesco-werknemers, zijn sceptisch, bezorgd dat het personeel tijd zal moeten pushen of zal wisselen tussen het schoonmaken en het bedienen van klanten op een manier die misschien niet hygiënisch is.

En het is een debat dat niet alleen van toepassing is op Tesco, maar ook op tientallen andere werkplekken volgens BBC-lezers die hun mening deelden over wie deze ruimtes schoon zou moeten houden.

‘Er is niemand anders’

Niet iedereen maakt echter bezwaar tegen de nieuwe arrangementen.

“Ik denk dat je zult zien dat de meeste medewerkers van de openbare apotheek, inclusief de apotheker, meerdere keren per dag de hele apotheek, keuken, toilet, enz. Moeten schoonmaken. Er is niemand anders om dit te doen,” schrijft een apotheekmedewerker die contact heeft opgenomen met de BBC.

‘We gaan er gewoon mee door. Elke keer als ik een patiënt persoonlijk in de spreekkamer zie, is het aan mij om het op te ruimen. Elke keer dat we met een patiënt aan de balie spreken, ruimen we het op. Ja, het is een verspilling van mijn professionele tijd, maar zo is het gewoon. Niemand anders zal het doen. “

Medewerkers in ziekenhuizen en andere medische instellingen zeggen dat ze ook in deze ongekende tijden hebben meegewerkt, net als leraren in het basisonderwijs die bureaus, deurklinken, boeken en speelgoed elke dag afvegen. Nu lijkt het erop dat we ons zullen moeten aanpassen aan het feit dat dit voorlopig het nieuwe normaal is.

Volgens arbeidsdeskundigen Acas kunnen werkgevers personeel vragen om extra taken op zich te nemen, zoals schoonmaken, en weigering om dit te doen kan disciplinaire maatregelen tot gevolg hebben. En hoewel vakbonden vaak personeel ondersteunen dat bezwaar maakt tegen dergelijke veranderingen, zullen werknemers waarschijnlijk voor het grootste deel verplicht zijn de nieuwe taken op zich te nemen.

‘Maak dat schoon!’

‘Onze winkel heeft geen speciaal betaalde schoonmaker’, zegt een medewerker van een grote kledingketen in een retailpark, die niet genoemd wil worden.

‘We moeten elk uur en een uur na sluiting van de winkel schoonmaken. We moeten de hele winkel en de achterkant van het huis dweilen, schone toiletten, gemeenschappelijke ruimtes en de winkel’, zegt ze.

Ze zegt dat ze vanaf de eerste dag terug moest schoonmaken, maar dat ze geen praktische training kreeg, maar een online trainingsmodule van tien minuten. Managers zouden gewoon wijzen en zeggen ‘maak dat schoon’, zegt ze.

“Schoonmaken is een vakkundig werk en het zal niet goed worden gedaan door mensen zonder training, zoals het desinfecteren van kleding en dweilkoppen als er geen wasmachine is.”

Aangezien we thuis schoonmaken, vinden sommigen dat training niet nodig is. Hoe grootschalig ook, openbare ruimtes kunnen verschillende uitdagingen opleveren voor een huiselijke badkamer of keuken. Van het personeel kan worden verwacht dat het potentieel gevaarlijke chemicaliën gebruikt, en dat het risico op infectie met coronavirus loopt als ze geen beschermende kleding krijgen.

Samentrekken

Toch vindt Alison Tipper, die werkt in een Budgens-supermarkt die 24 uur per dag bij een Shell-tankstation in Somerset werkt, het schoonmaken van de handen van aannemers naar winkelpersoneel een slimme zet.

“Contractreinigers worden slecht betaald en werken extreem asociale uren, hebben daarom weinig interesse in goed werk. Als de taak door supermarktmedewerkers zelf wordt uitgevoerd, is het naar mijn mening veel beter.”

Alison werkt ’s nachts en hoewel het aantal bezoekers in de vroege uurtjes laag is, is ze druk met het aanvullen van de voorraad, het dweilen van de vloer, het schoonmaken van koffiemachines, het zorgen dat het voorplein zwerfvrij is en de vuilnisbakken geleegd en de toiletten worden schoongemaakt.

‘Ik ben erg trots op het schoonmaken op het werk’, zegt ze. Het is een klein team en ze verlaat de plaats graag vlekkeloos wanneer de ochtendploeg arriveert.

Ze zegt dat toen ze voor een grote supermarkt werkte, ze dacht dat de contractreinigers “slapdash” waren omdat ze geen reden hadden voor een echt goede baan. Terwijl het op een kleine plaats in ieders belang is om het milieu schoon te houden.

‘Als je nooit is gevraagd om het toilet of de vloer schoon te maken, mag je niet wiebelen,’ voegt ze eraan toe.

‘Niemand, zelfs geen manager, zou een schoonmaakklus’ onder ‘hen in overweging moeten nemen. Iedereen moet samenwerken om geweldig werk te leveren.’

.