Werkloze cijfers ‘vertonen niet de volledige omvang van de crisis’

De manier waarop het VK melding maakt van werkloosheid weerspiegelt mogelijk niet de “ware schaal van werkloosheid”, zegt een denktank.

De werkloosheid steeg in april met 34.000 tot 1,3 miljoen, volgens het Office for National Statistics (ONS).

De Resolution Foundation stelt dat de daling van 23% van het gemiddelde aantal gewerkte uren tussen begin maart en eind april een betere indicator is van de werkloosheid.

De ONS zei dat het een grote selectie van analyses over werkgelegenheid publiceert.

“Groot-Brittannië bevindt zich midden in een ongekende economische schok die de banen van miljoenen mensen diepgaand beïnvloedt”, zegt Mike Brewer, hoofdeconoom bij de Resolution Foundation.

“De werkloosheid zal voor het eerst ooit 4 miljoen bedragen. En toch tonen onze officiële gegevens niet de ware omvang van deze banencrisis aan.”

Dinsdag voorspelde de budgettaire waakhond van de regering, het Office for Budgetary Responsibility (OBR), dat de werkloosheid 4 miljoen mensen zou kunnen bereiken, als het economisch herstel in het VK slecht is, tegen 1,3 miljoen in 2019 in zijn laatste analyse.

Intenties inhuren

Ondertussen zijn de gegevens voor mensen die werkloosheidsuitkeringen aanvragen gestegen tot 2,3 miljoen voor april.

Deze nieuwe gegevens zijn echter experimenteel, aldus de ONS: “Verbeteringen aan universeel krediet, als onderdeel van de reactie van de Britse regering op het coronavirus, betekenen dat een toenemend aantal mensen in aanmerking kwam voor werkloosheidsgerelateerde bijstand, hoewel nog steeds in dienst . “

Daarom zijn deze gegevens ook geen goede weergave van het ware beeld, zegt de Resolution Foundation, omdat het ook ontslagen werknemers betreft die aanvankelijk een claim hebben ingediend toen de crisis voor het eerst toesloeg.

De denktank zegt te schatten dat “minder dan de helft (700.000) van de 1,6 miljoen toename van het aantal eiseressen tussen maart en mei verband houdt met mensen die pas werkloos zijn en geen verlof of zelfstandige beurzen ontvangen van de overheid “.

Kanselier waarschuwt voor ‘moeilijke tijden’ voor de Britse economie
Sunak onthult een plan van £ 30 miljard om banen te besparen
De viruscrisis zal de Britse economie naar verwachting ‘afvlakken’

Hij dringt er bij de ONS op aan meer gebruik te maken van zijn vermogen om het aantal werknemers dat al dan niet tijdelijk zonder werk is te tellen, naast de nominale arbeidsparticipatie, aangezien dit “een veel nauwkeuriger beeld van de arbeidsmarktactiviteit” zou opleveren.

De ONS zei dat het ermee eens was dat gegevens over gewerkte uren een belangrijk onderdeel waren om het werkloosheidsbeeld in het VK te begrijpen.

“Onze gedetailleerde schattingen van de arbeidskrachtenenquête zijn echter gebaseerd op interviews met tienduizenden mensen en bieden essentiële details die niet via een andere bron beschikbaar zijn”, aldus een verklaring.

“Het is moeilijk om de cijfers van de eiser te interpreteren, omdat we weten dat er een aantal mensen aan het werk is.”

Afzonderlijk, een onderzoek naar de wervingsintenties van bedrijven uitgevoerd door de Britse Kamers van Koophandel (BCC), zag 28% van de bedrijven melden dat ze hun personeelsbestand al hadden verminderd sinds de pandemie begon.

Van de 7.400 bedrijven die aan de enquête hebben deelgenomen, zei 29% dat ze verwachtten dat hun personeelsbestand de komende drie maanden zal afnemen.

Het cijfer is vergelijkbaar met vorig jaar, toen slechts 7% dat verwachtte.

.