Train je hersenen om te ontspannen op een virtueel eiland

Een reis met de metro van Londen is zelden een ontspannende ervaring, maar de pandemie van Covid-19 heeft voor velen een extra niveau van angst toegevoegd.

Ik ga een nieuwe technologie uitproberen die belooft mijn hersenen te trainen om te ontspannen. Ik hoop ver van andere passagiers in de koets te zitten terwijl ik een heet chirurgisch masker op heb, ik hoop dat het werkt.

Ik ontmoet Dr. Jamil El-Imad die een succesvolle carrière in de computerindustrie genoot voordat hij, in zijn woorden, “in neurowetenschappen werd gezogen”. De in Libanon geboren IT-expert wist alles van computertalen en was geïntrigeerd door de overeenkomsten tussen gegevens en de manier waarop het brein informatie verwerkt.

Hij herkende het potentieel van virtual reality-apparaten en werkte aan het gebruik van cloud computing-technieken om hersensignalen vast te leggen en te analyseren en een machine te creëren om de meditatie-ervaring te repliceren.

Neuroplasticiteit, het aanpassingsvermogen van de hersenen, is hier de wetenschap. Neuronen, de circuits van de hersenen, worden sterker naarmate ze meer worden uitgeoefend. Ze zijn veranderlijk. En ze zijn individueel.

Neuronen grepen Dr. El-Imad. Hij ziet onze neuronen als “een bos waar elke boom anders is”. Dit betekent dat elke persoon zijn eigen aanpak nodig heeft om mentale veerkracht te verkrijgen.

Zijn innovatie was om de technologie van het elektro-encefalogram (EEG), dat elektrische activiteit in de hersenen bewaakt, te integreren met een virtual reality-headset.

Door de combinatie kan de reactie van de hersenen van de proefpersoon op beelden worden gemeten.

De biofeedback kan onmiddellijk worden geanalyseerd met behulp van de betaalbare computerkracht die wordt aangeboden door cloud computing, industriële gegevensverwerking gehuurd via internet.

Murali Doraiswamy, hoogleraar psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Duke University School of Medicine in North Carolina in de Verenigde Staten en voormalig adviseur van Dr. El-Imad’s bedrijf NeuroPro, zegt dat meditatie en het hele domein van mindfulness bewezen behandelingen zijn voor bepaalde aandoeningen.

“Er zijn veel soorten mindfulness en het is geen wondermiddel. Maar in de afgelopen 30 jaar is mindfulness van randwetenschap naar de mainstream gegaan. Het kan net zo effectief zijn als medicatie om herhaling van depressie te voorkomen. Het zal niet voor iedereen zijn , maar het kan onze kijk veranderen. ”

Het eerste contact dat ik krijg met dit systeem, de Dream Machine genaamd, is wanneer de EEG-headset over mijn voorhoofd wordt geschoven. Het is een halfcirkelvormige band met sensoren die draadloze signalen uitzenden die precies onthullen wat er in mijn brein gebeurt.

De EEG-headset haalt feeds uit mijn aandachtsniveau en registreert wanneer mijn gedachten afwijken. Tijdens meerdere sessies zou dit de proefpersonen moeten helpen hun eigen geest onder de knie te krijgen en meer controle over hun gedachten te krijgen, wat een definitie van opmerkzaamheid is.

De VR-headset is geen omvangrijke helm. In feite is er geen gevoel van het gewicht vanwege een verende spiraal die het vasthoudt en het gewicht van je hoofd haalt. Zonder dat gewicht is er ook geen gevoel van afgeslotenheid.

Bij het horen van etherische pijpmuziek zie ik een eiland in de ruimte zweven. Golven scheuren over een strand en voorbij gigantische Paaseiland-standbeelden worden geplant tussen de rotsen en palmbomen. Witte veren drijven op de wind. Er is mij verteld dat ze vrijheid symboliseren en mijn ademhaling zorgt ervoor dat ze blijven drijven.

Ik ga verder naar het strand en merk dat ik op het zand kijk naar de beelden die rechts van mij zijn geplant. Maar er verschijnt een witte mist voor me, die ebt en stroomt terwijl ik probeer me te concentreren op de gezichten van de beelden.

Die zeemist komt steeds terug om mijn zicht te blokkeren omdat ik mijn focus op het moment verlies en daardoor niet voldoende ontspannen ben.

Je concentreren op het moment kost wat moeite. Ik word gehinderd door het instinct van een journalist om gebeurtenissen op te merken. Dr. El-Imad vertelt me ​​dat onze geest 50% van onze wakkere uren afdwaalt, dus het uitsluiten van andere gedachten is een uitdaging waar we allemaal voor staan.

Ik leg de beelden van tijd tot tijd in scherpe definitie vast en kom geschokt naar voren dat ik vijf minuten in de machine heb gezeten. Het voelde als twee of drie terwijl ik mijn gedachten op het toneel voor me vernauwde.

Naast deze opstelling weerspiegelt een laptopscherm de signalen die het EEG uit mijn hersenen lekte. Het laat delen van mijn bewustzijn zien die oplichten. Deze gegevens worden opgeslagen voor analytische doeleinden. Geanonimiseerd en versleuteld kan het worden doorgestuurd naar neurowetenschappelijke onderzoekers.

Ik krijg een score die mijn concentratieniveau bepaalt en een doel voor verbetering biedt. Dr. El-Imad denkt dat mijn neuronen zich vrij goed hebben gedragen tijdens een eerste uitje, met een concentratie van 30%.

Het gevoel van ontsnapping dat gepaard gaat met glijden in een drijvende eilandvisie, verminderde de angst die werd aangespoord door mijn buisreis. En de zwevende podiumset van Paaseiland is slechts één virtuele locatie-optie tussen beloofde ontspannende plekken.

De droommachine voor het publiek uitrollen mag niet duur zijn. NeuroPro maakt gebruik van standaardtechnologie, waarbij VR- en EEG-hardware in totaal niet meer dan £ 1.000 kosten.

Mogelijke sites voor deze service zijn onder meer sportscholen en fitnesscentra. Als alternatief kan het worden geïnstalleerd in chill-out kamers in bedrijfskantoren, waardoor werknemers van angst worden verlicht en het bedrijf goed talent kan behouden.

Dit is waar Alastair Campbell, voormalig communicatiechef van de Labourpartij en campagnevoerder voor geestelijke gezondheid, denkt dat de technologie een reële impact kan hebben.

De heer Campbell heeft bedrijven lezingen gegeven over het belang van mindfulness en zegt dat de visie van het bedrijfsleven op mentale gezondheid sterk is veranderd.

‘We hebben het belang onderschat van de manier waarop medewerkers hun hersens gebruiken. Ik heb zeker een verandering gezien. In de Stadsbanken beseffen nu dat het niet slim is als ze veel investeren in iemand die dan doorbrandt.’

Meer zakelijke technologie

De stress van het leiden van een start-up door de pandemie
Een conferentie organiseren zonder locatie
De parfummakers die niets kunnen ruiken
Waarom Hollywood meer dan ooit computerspellen nodig heeft
‘Afschuwelijke’ kantoren proberen arbeiders te verleiden

In een diensteneconomie is het verstandig om de hersencapaciteit van werknemers te beschermen door middel van initiatieven op het gebied van geestelijke gezondheid, zegt de heer Campbell.

Hij reserveert een oordeel over de Dream Machine zelf. ‘Ik ben altijd geïnteresseerd in alles dat mensen aan het praten heeft over mentale gezondheid. Je kunt je hele leven niet rondlopen met een droommachine op je hoofd, maar je kunt je geest trainen om anders te werken.’

De Dream Machine is ontstaan ​​uit de geest van een technoloog. Maar Dr. El-Imad geeft toe dat een smartphonemaatschappij slecht is voor onze hersenen. ‘We leven in een aandachtzoekende economie, een die ons afleidt en ons onder druk zet. We zijn geen multi-tasking soort!’

Het kan dus zijn dat onze neuronen de droommachine nodig hebben om ons te helpen de wereld te ontwijken die de technologie heeft opgebouwd. De heer Campbell is het daarmee eens. ‘Ik moet mezelf blijven herinneren aan de zinloosheid van Twitter, dat ik altijd door je telefoon moet gaan.’

.