Tesco lanceert online hervulbare containerproef

Tesco test een regeling in het VK waarbij online shoppers producten in herbruikbare verpakkingen krijgen.

De supermarktgigant bundelt zijn krachten met Loop, dat zichzelf als een “zero waste shopping platform” profileert.

De proef heeft betrekking op 150 items, die worden geleverd in herbruikbare containers waarvoor consumenten een aanbetaling betalen.

Greenpeace zei dat de stijgende vraag naar thuisbezorging als gevolg van de lockdown “een echte kans voor innovatie in herbruikbare verpakkingen” gaf.

Tom Szaky, de CEO van Loop, zei dat de Britse dienst zou beginnen als piloot, maar zou leveren aan het hele Britse vasteland, inclusief Noord-Ierland.

Klanten vragen de service aan door op een link op de Tesco-website te klikken en kunnen vervolgens hun levering bestellen, die via een koeriersbedrijf DPD in een tas wordt geleverd.

Na het gebruik van de producten, waaronder Heinz Tomato Ketchup, Persil-wasvloeistof, Coca-Cola en Danone-yoghurt, vragen klanten DPD om de lege voorwerpen in de zak op te halen.

Deze worden vervolgens in bepaalde DHL-magazijnen gereinigd door hygiëne- en voedselveiligheidsbedrijf Ecolab en vervolgens teruggestuurd voor hergebruik.

Toen BBC News aan de heer Szaky vroeg of consumenten in het VK mogelijk worden uitgesteld om containers te hergebruiken vanwege bezorgdheid over de veiligheid van Covid-19, zei hij: “Als je naar de tandarts gaat, is het dan ooit bij je opgekomen dat het gereedschap dat de tandarts gebruikt in honderden, misschien duizenden monden voor de jouwe? Nee? Het komt neer op schoonmaken. “

Hij zei dat de containers niet door de consument worden schoongemaakt – het idee is om de containers net zo gemakkelijk te gebruiken als verpakkingen voor eenmalig gebruik – maar in plaats daarvan worden ze professioneel gereinigd.

De heer Szaky voegde eraan toe dat de dienst, die al in Frankrijk en de VS is getest, tijdens de coronaviruscrisis in deze markten met dubbele cijfers is gegroeid.

Het plan in het VK is dat Loop een jaar samenwerkt met Tesco, maar ook om samen te werken met andere bedrijven, waaronder een geheime fastfoodketen.

Johnnie Walker whisky wordt verkocht in papieren flessen
Gids: Waarom is plastic een probleem?

Klanten kunnen Loop-verpakkingen retourneren via Tesco of via andere retailers om hun statiegeld te retourneren. Als de service een succes is, wordt deze in de winkel in Tesco aangeboden en na een jaar kan deze in andere supermarkten worden gebruikt.

‘Ons doel gaat niet over geld [at the moment] – we verliezen geld bij deze lancering, “zei de heer Szaky. In plaats daarvan willen Loop en Tesco” echt begrijpen of het Britse publiek enthousiast is over dit voorstel. Welke locaties [in the UK] zijn het meest enthousiast om te informeren waar Tesco eerst naar de winkel gaat, “zei hij.

Het plan is om Loop uiteindelijk te integreren in de online bezorgservice van Tesco.

Dave Lewis, CEO van Tesco Group, zei in een verklaring: “Onze baanbrekende samenwerking met Loop is ontworpen om een ​​nieuwe manier te testen om klanten te helpen minder plastic te gebruiken en het opwindende potentieel van hergebruik te verkennen.

“We zullen leren wat op grote schaal werkt als we plannen ontwikkelen met Loop om herbruikbare verpakkingen in ons bedrijf te introduceren.”

‘Win win win’

Milieucampagnegroepen waren ingenomen met de verhuizing. Greenpeace zei dat de stijgende vraag naar thuisbezorging als gevolg van de coronaviruscrisis “een echte kans biedt voor innovatie in herbruikbare verpakkingen”.

“Het vervangen van wegwerpverpakkingen door hervulbare containers zal niet alleen helpen om plasticvervuiling tegen te gaan en wilde dieren te beschermen”, zegt Louise Edge, senior campagnevoerder bij Greenpeace. “Door swaps van plastic voor eenmalig gebruik naar karton te voorkomen, helpt het ook onze bossen te beschermen. Bovendien kan hergebruik een vermindering van broeikasgassen opleveren, dus het is een win-win-win voor het milieu.”

Tanya Steele, chief executive bij WWF, zei: “Er moet een culturele verschuiving zijn, van een samenleving die afhankelijk is van wegwerpproducten en verpakkingen, naar een die een circulair model omarmt.” Centraal staat hergebruik, dat is waarom Tesco’s Loop-proef een welkome eerste stap is om te begrijpen hoe dergelijke initiatieven in de toekomst op grote schaal kunnen werken. “

Na de lancering in Frankrijk met Carrefour en de VS met Kroger en Walgreens, heeft Loop zijn zinnen gezet op het VK. Frankrijk en het VK zijn het ‘epicentrum’ van ‘waar consumenten zich het meest zorgen maken over afval’, terwijl de VS een ‘megamarkt’ is voor elk product of elke dienst, zei hij.

Het bedrijf heeft ook plannen om samen te werken met Loblaws in Canada, Aeon, in Japan en Woolworths in Australië.

Een aantal bedrijven zet stappen richting een milieuvriendelijkere verpakking. Drankgigant Diageo zei dat het vanaf volgend jaar Johnnie Walker whisky zou testen in papieren flessen.

Carlsberg is bezig met het ontwikkelen van een papieren bierfles.

En supermarkten hebben proefprojecten voor hergebruik en navulling uitgeprobeerd nadat consumenten zich zorgen maakten over de milieu-impact van verpakkingen. Waitrose had vorig jaar een proefproject waarmee klanten hun eigen containers voor pasta, bier en bevroren fruit konden meenemen.

Maar ondanks druk van de consument werden bedrijven eerder dit jaar gewaarschuwd om geen plastic verpakkingen te vervangen door materialen die schadelijker zouden kunnen zijn voor het milieu.

.