Stagecoach innoveert naarmate het aantal passagiers per bus daalt

Busoperator Stagecoach heeft investeerders gewaarschuwd dat het aantal passagiers mogelijk jaren niet zal terugkeren.

Het in Perth gevestigde transportbedrijf heeft uiteenlopende innovaties ontwikkeld om mensen aan boord te halen.

De operator is op zoek naar het buitenland om te diversifiëren, met biedingen om diensten over te nemen in Dubai en Zweden, om minder te vertrouwen op de Britse busindustrie.

Stagecoach beëindigde haar spoorwegactiviteiten na een meningsverschil over de voorwaarden met de Britse regering.

Zijn waarschuwing voor een vermindering van het aantal passagiers op de lange termijn volgt op de sterke daling met de introductie van lockdown, terwijl het door de overheid is gesubsidieerd om de dienstverlening aan de belangrijkste werknemers te behouden.

Vooruitblikkend, voorspelt het permanente verschuivingen in klantgedrag, wat zal leiden tot minder busreizen, waaronder een toename van thuiswerk, meer telegeneeskunde, wat betekent minder ziekenhuisbezoeken, meer winkelen vanuit huis en meer thuisonderwijs.

Innovatie in Stagecoach-busdiensten is versneld door de gezondheidscrisis, met proefcontracten in de Engelse Midlands om diensten te verlenen die alleen voor NHS-personeel zijn.

Het test ook on-demand services via een app, online of telefoon, voor NHS-werknemers en voor kleinere gemeenschappen in het Tees Valley-gebied.

Nu de werkgever zich zorgen maakt over de veiligheid van het personeel dat na de sluiting weer aan het werk gaat, zien Stagecoach-managers de kans om meer speciale diensten voor bedrijven uit te voeren.

Dat is dit jaar begonnen met de samenwerking met de nucleaire site van Sellafield in Cumbria. Het wordt vanaf volgende maand uitgebreid naar de gemeenteraad van Aberdeen en de Kent University.

Stagecoach is op zoek naar deals met werkgevers die lagere tarieven aanbieden voor hun personeel met betrekking tot de standaard openbare diensten.

Coronavirus: Stagecoach en FirstGroup tellen de kosten

Het gebruik van contactloze en digitale vooruitbetalingen is geïntensiveerd, nu 46% van de transacties op die manier is uitgevoerd.

En het busbedrijf plant meer gebruik van prijsafdekking voor kaartbetalingen – een proces dat al wordt gebruikt door Lothian Transport, wat betekent dat voor meerdere reizen in één dag of een week een maximumbedrag in rekening wordt gebracht.

Onderzoek voor Stagecoach heeft uitgewezen dat het vereenvoudigen van tarieven kan leiden tot een betere perceptie van waar voor je geld, en dat het de kans vergroot dat mensen met de bus reizen. Ongeveer 69% van de deelnemers aan een enquête zei dat ze busdiensten verwarrend vinden, en meer dan een derde zei dat ze er meer gebruik van zouden maken als dat zou veranderen.

Het bedrijf voert marketing en reclame op buiten de lokale markten om het nationale profiel van het bedrijf te versterken.

Stagecoach werkt samen met de Falkirk-busbouwer Alexander Dennis om autonome bustechnologie te ontwikkelen, de kosten in depots te verlagen en met de eerste reguliere route gepland voor later dit jaar over de Forth Road Bridge.

‘Klaar en betrokken’

In haar jaarresultaten daalde het bedrijf van inkomsten van £ 1.878 miljard tot £ 1.417 miljard, waarbij de winst voor belastingen daalde van £ 133 miljoen tot £ 91 miljoen. De cijfers werden beïnvloed door zowel de lockdown als het verlies van de West Coast-spoorfranchise van december.

Martin Griffiths, de CEO, zei: “Ondanks recente gebeurtenissen is het van cruciaal belang dat alle partners blijven samenwerken om prioriteit te geven aan betere mobiliteit, de schonere lucht in stand te houden en actie te ondernemen om de toekomst van onze planeet te beschermen als onderdeel van het plan voor wereldwijde herstel. We zijn klaar en toegewijd om onze rol te spelen “.

SYMPTOMEN: Wat zijn ze en hoe kunnen we ertegen beschermen?

40.000 DOODEN: Hadden ze kunnen worden voorkomen?

GEZICHTSMASKERS: Wanneer moet je er een dragen?

REGELS: Wat kan ik nu doen – en wat zijn de regels?

.