Q Magazine sluit na 34 jaar

Q Magazine, een hoeksteen van rockjournalistiek in het VK, wordt na 34 jaar gesloten.

‘De pandemie heeft voor ons gezorgd en er was niets meer aan de hand’, zei redacteur Ted Kessler in een tweet.

Hij deelde ook de brief van de redacteur voor het laatste nummer, dat op 28 juli moet verschijnen, waarin hij zei: “Ik moet me verontschuldigen voor het feit dat ik Q niet overeind heb gehouden.”

De oplage van het tijdschrift was gedaald van 28.000 in 2001 tot 28.000 per maand.

Opgericht in 1986 door Smash Hits-schrijvers Mark Ellen en David Hepworth, kwam Q op hetzelfde moment dat de cd-revolutie begon – en het glanzende, ambitieuze formaat sloot perfect aan bij de tijd.

De forse en uitgebreide sectie met recensies omvatte niet alleen nieuwe releases, maar ook de overvloedige heruitgaven die begonnen te verschijnen toen platenlabels hun archieven plunderden om het nieuwe formaat te versterken.

Wie in hemelsnaam?

Toch werd het tijdschrift evenzeer gekenmerkt door zijn oneerbiedigheid als door zijn kennis.

Popsterren waren bang om in Tom Hibbert’s “Who the hell do they think they are?” Te belanden. column, die eind jaren tachtig werd gelanceerd onder de naam “lampoon ego-manie en harpoen-narcisme” en liep een aantal jaren totdat PR-goeroes wijs werden.

Hibbert had er verstand van zijn geïnterviewden te doorzoeken tot ze geen aardigheden meer hadden en hun ware zelf onthulden: ‘Maak je geen zorgen, jongen,’ berispte Jerry Lee Lewis hem ooit, na een reeks vragen over zijn rivaliteit met Elvis Presley.

‘Als je Elvis weer tegen me zegt, blijf je me daarover opgraven en ik vermoord je, dus help me God!’

Hoe coronavirus publiceren heeft geïnfecteerd

Ringo Starr werd ondertussen gedwongen zijn soloalbum Time Takes Time uit 1992 te vergelijken met een aantal van zijn eerdere, betere werken.

‘Kan mijn album het album Abbey Road niet verslaan als album?’ vroeg hij ongelovig. ‘Dat was 30 jaar geleden, man. Ik maak nog steeds platen en je kunt horen dat ik een geweldige muzikant ben op de nieuwe plaat.

‘Dit is een echte bloedige legende voor je. Ik verwacht niet dat je het haar van de bloedige legende kamt, maar als je de nieuwe LP en deze andere fijne muzikanten waarmee ik nog steeds speel, zou kunnen noemen.’

Maar over het algemeen had Q het beter met zijn onderwerpen.

De eerste coverster was Paul McCartney, op de voet gevolgd door Rod Stewart en Elton John (Headline: “The wit, the wisdom, the wardrobe”).

Toekomstige edities zagen Madonna, Prince, Kate Bush, Nirvana, een zwangere Britney Spears en een naakte Terence Trent D’Arby de cover sieren. Voormalig redacteur Danny Kelly zei later dat hij had bedacht dat D’Arby “de enige ster was die mooi genoeg en egoïstisch genoeg was om hun uitrusting uit te trekken”.

Het bloeide tijdens de Britpop-jaren, maar zag zijn reputatie halverwege de jaren 2010 stagneren met een lijstformule (“de 10 beste optredens aller tijden” of “de 120 grootste verhalen in rock-‘n-roll”) die de kracht van zijn journalistiek.

‘Een razende nymfomane’

Meer recentelijk had het tijdschrift zijn stem herontdekt onder Kessler, die in 2017 werd benoemd tot redacteur, en promootte het onthullende, diepte-interviews met mensen als Lana Del Rey, Tame Impala en The Streets; naast diepe duiken in de achtercatalogi van The Specials and the Beastie Boys.

In mei zette Q’s eigenaar Bauer Media de titel echter samen met een aantal anderen in zijn portefeuille onder de loep, aangezien de verkoop- en advertentie-inkomsten tijdens de coronaviruspandemie afnamen.

Het voorlaatste nummer van het tijdschrift las als een lofrede, met schrijvers uit het verleden en heden die herinneren aan hun meest gedenkwaardige interviews van de afgelopen 34 jaar.

Schrijver Adrian Deevoy herinnerde zich een ontmoeting met Madonna in 1991, waarin ze verklaarde: “Iedereen denkt waarschijnlijk dat ik een razende nymfomane ben, terwijl ik eigenlijk liever een boek lees.”

En Dorian Lynskey vertelde over een reis naar Argentinië met Noel Gallagher, waar de voormalige gitarist van Oasis eiste dat een DJ Madonna’s Hung Up speelde, en langzaam met Bono danste op David Bowie’s Let’s Dance.

Bono verscheen ook op de laatste pagina van het tijdschrift en reflecteerde op zijn lot.

‘Ik ga het missen als het gaat, omdat het alles heeft wat ik wil van een muziekmagazine’, zei hij. “Al het serieuze en al het gekke … De beurs is behendig gedaan”.

Het tijdschrift zal na die woorden nog een laatste nummer uitbrengen. Kessler deelde een afbeelding van de omslag op Twitter, wat suggereert dat het weer een trawl door de archieven zal zijn, onder de kop: “Adventures with Legends, 1986 – 2020”.

In de brief van zijn redacteur schreef hij: “” We zijn al mijn hele ambtstermijn slank geweest en hebben verschillende manieren gebruikt om ons hoofd boven water te houden in een uiterst uitdagende printmarkt.

“Hopelijk zullen deze laatste nummers inspiratie bieden aan iemand die slim genoeg is om dat enorme, Q-vormige gat in de kiosk te vullen.”

Tim Burgess, frontman van de Charlatanen, was een van degenen die hulde brachten en zei: “Triest nieuws … Q was goed voor ons door de jaren heen, ik heb veel geleerd van de pagina’s sinds ik het allereerste exemplaar kocht.”

Rockband Field Music noemde de sluiting “buitengewoon waardeloos nieuws”, en wees erop dat Q “een klein maar belangrijk stukje van de puzzel was dat de muziekindustrie bij elkaar houdt”.

Sleaford Mods voegde eraan toe dat ‘een artikel in Q’ iets was waar ‘muzikanten van dromen om te bereiken’ en stuurde de beste wensen naar Kessler en de rest van het personeel.

Volg ons op Facebook, of op Twitter @BBCNewsEnts. Als je een e-mail met een suggestie voor een verhaal hebt entertainment.news@bbc.co.uk.

.