Oprah en Jay-Z investeren in plantaardige melkbedrijven

Oatly, het Zweedse bedrijf dat de verdiensten van havermelk heeft kunnen overtuigen, heeft ook zijn waarde bewezen voor de investeringswereld.

Het bedrijf zei dinsdag dat een groep inclusief investeringsgigant Blackstone Group en beroemdheden Oprah Winfrey, Jay-Z en Natalie Portman een belang in het bedrijf hebben gekocht voor $ 200 miljoen (£ 160 miljoen).

De verhuizing is een teken van groeiende belangstelling voor melk gemaakt met plantaardige alternatieven.

Oatly zei dat het geld zou worden gebruikt om uit te breiden en nieuwe productie-installaties te bouwen.

Oatly, opgericht in de jaren negentig, kwam vier jaar geleden op de Amerikaanse markt en het product bleek zo populair dat het tekorten veroorzaakte.

Oatly kondigde in 2018 zijn eerste fabriek in de VS aan en is van plan dit jaar een tweede fabriek te openen, als onderdeel van een bredere inspanning om planten dicht bij zijn klanten toe te voegen. De producten van het bedrijf zijn verkrijgbaar op 50.000 locaties in 20 landen.

“We hebben ervoor gekozen om samen te werken met Blackstone Group vanwege hun enorme middelen en unieke bereik”, aldus Toni Petersson, CEO. “De toewijding van onze nieuwe partners om ons te ondersteunen en onze missie te bevorderen, is een duidelijke indicatie van waar de wereld naartoe gaat, wat in een nieuwe, duurzamere richting gaat.”

Media-onderschrift “Als je ethisch wilt zijn, moet je er een back-up van maken”

De verkoop van havermelk zal naar verwachting de komende jaren snel toenemen, aangezien toegenomen zuivelallergieën en zorgen over de milieu-impact van zuivelproducten het winkelend publiek ertoe dwingen alternatieven te zoeken.

Ongeveer 41% van de Amerikaanse huishoudens kocht vorig jaar veganistische melk, volgens een rapport van het Good Food Institute en Plant Based Food Association.

De investering van $ 200 miljoen die dinsdag is aangekondigd, vertegenwoordigt een belang van ongeveer 10% van Oatly, waardoor de waarde van het bedrijf ongeveer $ 2 miljard bedraagt, meldde de Wall Street Journal. Andere investeerders in de groep zijn onder meer de voormalige chef van Starbucks, Howard Schultz.

Eerdere investeerders van Oatly zijn onder meer het in België gevestigde Verlinvest en China Resources, een staatsbedrijf.

In de aankondiging noemde Jon Korngold, wereldwijd hoofd van Blackstone Growth, Oatly “een vooraanstaand wereldwijd merk … met een aanzienlijke aanloop naar verdere groei om aan de consumentenvraag te voldoen”. Blackstone heeft ook zijn interesse in duurzame investeringen benadrukt.

‘Quarter of Britons’ drinkt plantaardige melk
Welke veganistische melk is het beste voor de planeet?

Oatly had vorig jaar naar verluidt ongeveer $ 200 miljoen aan omzet en hoopt dat tegen 2021 te hebben verdubbeld. Het heeft zijn producten uitgebreid van melk naar ijs en yoghurt en kijkt naar groei in China.

Maar het bedrijf wordt geconfronteerd met toenemende concurrentie, aangezien bedrijven zoals PepsiCo’s Quaker Oats en zuivelgigant HP Hood hun eigen merken lanceren. Nieuwe melkalternatieven, gemaakt van producten zoals erwten, zijn ook populair geworden bij consumenten.

In de Verenigde Staten hebben zuivelondernemingen, die terrein hebben verloren aan de alternatieven, ook op planten gebaseerde rivalen aangevallen over de voedingskundige claims van de sector.