Ontslagvergoeding wordt beschermd door nieuwe wet

Ontslagen werknemers die hun baan verliezen, komen vanaf vrijdag in aanmerking voor wachtgeld op basis van hun normale loon – niet het verlofpercentage.

De regering zei dat een minderheid van bedrijven van de huidige crisis heeft geprofiteerd om een ​​lager tarief te betalen.

De nieuwe wet zal ervoor zorgen dat werknemers hun volledige beloning krijgen, zei zakensecretaris Alok Sharma.

‘Het is belangrijk dat werknemers de betalingen ontvangen waarop ze terecht recht hebben’, zei hij.

Werknemers met een dienstverband van meer dan twee jaar die ontslagen worden, hebben doorgaans recht op een wettelijke ontslagvergoeding die is gebaseerd op diensttijd, leeftijd en salaris, tot een wettelijk maximum.

Maar veel van de 9,5 miljoen ontslagen werknemers in het VK worden betaald tegen 80% van hun normale loon.

‘De regering doet er alles aan om het levensonderhoud van mensen te beschermen’, zei Sharma.

“Nieuwe wetten zullen ervoor zorgen dat ontslagen werknemers niet in korte tijd worden gewisseld en hun volledige ontslagvergoeding ontvangen – wat enige zekerheid biedt in een onmiskenbare testtijd.”

Rechten

De nieuwe wet is ook van toepassing op de wettelijke opzegvergoeding, waar werknemers een opzegtermijn moeten krijgen voordat hun dienstverband eindigt.

Wat zijn mijn rechten als ik ontslagen word?
Het effect van het virus op banen en geld – in acht grafieken
Britse economie ‘herstelt mogelijk pas in 2024’

Het varieert van een opzegtermijn van ten minste een week tot een opzegtermijn van 12 weken, afhankelijk van hoe lang ze voor hun werkgever hebben gewerkt. Tijdens de opzegtermijn moeten werknemers worden betaald.

De wetgeving zal ervoor zorgen dat de opzegvergoeding gebaseerd is op het normale loon in plaats van op het lagere loon dat ze mogelijk hebben ontvangen in het kader van de Coronavirus Job Retention Scheme.

Andere wijzigingen die van kracht worden, zullen ervoor zorgen dat de basisprijzen voor gevallen van oneerlijk ontslag gebaseerd zijn op het volledige loon in plaats van op lonen in het kader van de verlofregeling.

“We dringen er bij werkgevers op aan alles in het werk te stellen om ontslagen te voorkomen, maar waar dit onvermijdelijk is, is het belangrijk dat werknemers de betalingen ontvangen waarop ze recht hebben”, aldus Sharma.

Ontslagen

Tijdens de coronaviruscrisis zijn tot nu toe naar schatting 150.000 mensen ontslagen, maar experts verwachten dat dit cijfer veel hoger zal stijgen, vooral nadat het verlofprogramma in oktober is afgelopen.

Eerder deze week waarschuwde de denktank van het National Institute of Economic and Social Research dat het einde van de verlofregeling zou kunnen leiden tot 1,2 miljoen Britten die zonder Kerstmis werkloos zouden zijn, waardoor de werkloosheid tot 10% van de beroepsbevolking zou stijgen.

In het kader van de verlofregeling wordt 80% van hun salaris door de overheid betaald – tot £ 2500 per maand.

Verlof sluiten ‘kan tot 10% werkloosheid leiden’
Britse economie heeft ‘de helft van verloren terrein teruggevorderd’

De regeling wordt met ingang van augustus beëindigd, wanneer bedrijven premie voor de volksverzekeringen en pensioenen moeten betalen.

Vanaf september zullen ze 10% van de salarissen moeten betalen, plus NI en pensioenpremies.

In oktober zullen bedrijven 20% van de salarissen moeten betalen, plus NI en pensioenpremies, voordat de regeling aan het einde van die maand afloopt.

Algemeen secretaris van de TUC, Frances O’Grady, zei dat volledige ontslag van mensen betalen “het juiste is om te doen”, maar dat de regering zich in de eerste plaats moet richten op het stoppen van banenverlies.

‘Voorkomen is beter dan genezen’, zei ze. “We hebben dringend gerichte steun nodig voor de zwaar getroffen industrieën en een verlenging van de verlofregeling tot na oktober voor degenen die dat nodig hebben.

“Zonder dit riskeren we een lawine van gedwongen ontslagen in het najaar en ondermijnen we het economisch herstel.”

.