Moeten vrouwen na de pandemie harder werken?

Zoals veel succesvolle carrièrevrouwen, voelt Simone Ramos dat ze harder heeft moeten werken dan welke man dan ook om de top te bereiken.

Als een hoogvliegende executive en risicomanager voor de wereldwijde verzekeringsgroep THB in Sao Paulo, zegt Ramos dat een vrouwelijke leider in een door mannen gedomineerde industrie haar heeft gedwongen “om sterker te zijn en elke dag boven mezelf uit te stijgen”.

“Al heel vroeg in mijn carrière besefte ik dat ik het kantoor later moest verlaten, ik moest meer studeren, ik moest mezelf drie keer meer bewijzen dan welke man dan ook”, zegt ze.

Mevrouw Ramos is ook adviseur van de Braziliaanse vereniging van vrouwen op de verzekeringsmarkt en heeft een aankomend boek over dit onderwerp gepland voor oktober. Ze vertelt jongere vrouwen dat ze met “focus, vastberadenheid en duidelijke doelen” de top kunnen bereiken.

Maar net als andere experts maakt ze zich zorgen over de extra druk die tijdens de pandemie op de carrières van vrouwen wordt uitgeoefend – en of dit hen uiteindelijk kan terugdringen.

‘Tweede shift’

De situatie is bijzonder moeilijk in gezinnen waar ouders thuis proberen te werken terwijl ze hun kinderen thuis onderwijzen of voor andere familieleden zorgen.

Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) zijn het nog steeds vrouwen die driekwart van al het onbetaalde zorgwerk op zich nemen.

Moeders ‘doen de meeste kinderopvang en klusjes in lockdown’
Financiën onder 25-jarigen en vrouwen zwaarst getroffen door virus ‘

“Het is geen geheim dat moeders in de meeste gezinnen nog steeds het grootste deel van de kosten van kinderopvang en huishoudelijk werk dragen”, zegt Justine Roberts, de oprichter en directeur van Mumsnet, het grootste online netwerk voor ouders in het VK.

Mevrouw Roberts zegt dat deze realiteit “de druk ophoopt” op vrouwen en dat moeders met name “beladen” achterblijven.

‘Moeders maken zich zorgen dat ze zichzelf ontslagen of in de problemen komen op het werk omdat ze niet zo goed hebben kunnen presteren als gewoonlijk.’

“Zelfs als vrouwen het gevoel hebben dat hun baan of inkomen relatief veilig zijn, zeggen velen dat ze dit niet veel langer kunnen volhouden.”

Mevrouw Ramos wijst erop dat vrouwen traditioneel een “tweede dienst” thuis hebben uitgevoerd nadat hun werkdag was afgelopen.

Nu weten de meeste vrouwen die ze kent ‘proberen de twee ploegen tegelijkertijd te werken’ – en de tol voor de geestelijke gezondheid zet sommigen ertoe aan om te overwegen te stoppen met werken of hun baan effectief op te zeggen tijdens de pandemie.

‘De werkplek is verouderd’

“We moeten echt aan de slag gaan met de realiteit van hoe vrouwen de werkplek ervaren”, zegt Allyson Zimmermann, directeur van Catalyst, een wereldwijde NGO die samenwerkt met bedrijven om de werkplek voor vrouwen te verbeteren.

‘Het systeem is verouderd. En als je ernaar kijkt, is het in het belang van bedrijven om na Covid een nieuwe norm op de werkplek te vinden. “

Catalyst heeft jarenlang de loopbaan van 10.000 MBA-afgestudeerden, zowel mannen als vrouwen, gevolgd van 26 toonaangevende business schools in Azië, Canada, Europa en de VS.

In hun onderzoek hebben ze waargenomen hoe het gebrek aan flexibele werkmogelijkheden de motivatie van vrouwen beïnvloedt wanneer ze het moederschap ingaan.

Maar er zijn ook impliciete vooroordelen die de voortgang van vrouwen sterk vertragen, ongeacht hun ervaring of het al dan niet krijgen van kinderen.

Zo waren vrouwen in de Catalyst-onderzoeken eerder geneigd dan mannen om op een lager niveau te beginnen in hun eerste post-MBA-baan. En wanneer mannen lange dagen maakten, leek deze strategie hun carrière te helpen, maar niet die van vrouwen.

Mannelijke afgestudeerden werden beloond met loonsverhogingen zodra ze tussen bedrijven wisselden, maar de salarissen van vrouwen leken pas te stijgen nadat ze zich eerst aan hun managers hadden bewezen.

“Vrouwen moeten hun prestaties voortdurend verbeteren, terwijl mannen worden gepromoot op basis van hun potentieel”, zegt mevrouw Zimmermann.

‘Er is de perceptie dat als vrouwen precies hetzelfde zouden doen als mannen, ze zouden vooruitgaan. En de waarheid is, nee. Vrouwen worden vaak aan een veel hogere maatstaf vastgehouden dan mannen. Het is een heel onbewuste vooroordeel. ‘

Economische crisis maakt het moeilijker

Een nieuwe Amerikaanse studie door academici van verschillende universiteiten suggereert dat deze vooroordelen tijdens economische crises sterk kunnen terugkomen.

In de komende paper is gebleken dat vrouwen die proberen zich aan te sluiten bij de allerbeste organen van bedrijven – de raad van bestuur – het veel moeilijker hebben wanneer bedrijven het moeilijk hebben.

Na analyse van 50.000 bestuursverkiezingen in 1.100 beursgenoteerde bedrijven tussen 2003 en 2015, ontdekten de onderzoekers dat aandeelhouders normaal gesproken graag vrouwelijke bestuurders steunden als alles goed ging.

Als het bedrijf echter in de problemen kwam of als er een crisis was, was de kans veel groter dat ze hun steun aan de vrouwelijke kandidaat introkken.

Deze vrouwen werden aan veel hogere normen gehouden dan hun leeftijdsgenoten en verlieten de onderneming in de daaropvolgende jaren eerder.

Een van de co-auteurs van het onderzoek, Corinne Post, van Lehigh University in de Amerikaanse staat Pennsylvania, zegt: ‘Het is moeilijk om een ​​andere verklaring te vinden, behalve die vooroordelen over de verplichtingen van vrouwen of dat ze echt zo hard werken als ze zouden moeten. “

Een andere co-auteur, Arjun Mitra, van de California State University, voegt eraan toe dat bedrijven hun vrouwelijk talent ondermijnden “op een moment dat ze het meeste konden profiteren van vrouwelijke leiderschapskwaliteiten”.

“Het geeft een heel sterk signaal af dat de bedrijven niet zo voorstander zijn van het hebben van vrouwen in leidinggevende rollen.”

Ook lagerbetaalde vrouwen worden getroffen

De wereld heeft de afgelopen 50 jaar enorme verbeteringen aangebracht op het gebied van gendergelijkheid, maar volgens het World Economic Forum (WEF) zal het nog minstens een eeuw duren voordat mannen en vrouwen de hiaten op de werkplek dichten.

En Covid-19 heeft al invloed op vrouwen in lagere inkomensgroepen.

De economische crisis heeft de banen van vrouwen meer vernietigd dan die van mannen, omdat het economische sectoren treft waar vrouwen oververtegenwoordigd zijn in de beroepsbevolking, zoals huisvesting, voedsel, detailhandel en productie.

In Midden-Amerika werkt bijvoorbeeld 59% van de vrouwen in die sectoren, terwijl het in Zuidoost-Azië 49% is en in Zuid-Amerika 45%.

In de VS is de werkloosheid onder vrouwen hoger dan onder mannen.

“Eerdere crises hebben aangetoond dat wanneer vrouwen hun baan verliezen, hun betrokkenheid bij onbetaald zorgwerk toeneemt en dat wanneer banen schaars zijn, vrouwen vaak banen voor mannen worden ontzegd”, waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

‘Een stap achteruit en twee vooruit’

Maar wat de impact ook is, de pandemie zal uiteindelijk overgaan en Simone Ramos gelooft dat het plaats zal maken voor een ‘nieuwe realiteit’ waaraan bedrijven zich al zijn gaan aanpassen.

Ze is van mening dat bedrijven een meer “meelevende blik” beginnen te krijgen en standaard meer flexibele werkmogelijkheden zullen bieden om te voldoen aan de persoonlijke omstandigheden van werknemers.

“Ik denk dat we een stap terug doen en twee stappen vooruit”, zegt Luciana Barreto, de CEO van M Square, een vermogensbeheerbedrijf met een wereldwijde portefeuille ter waarde van $ 1 miljard.

Mevrouw Barreto zegt dat vrouwen zich steeds meer bewust worden van het belang van hun loopbaan “om hen te bevrijden en te vervullen”, dus “de strijd voor gendergelijkheid houdt hier niet op”.

Maar ze gelooft in de postpandemische arbeidsmarkt dat het nog belangrijker zal zijn voor vrouwen om ‘eigenaar te worden’ van hun carrière en zich af te vragen of de bedrijven waarvoor ze willen werken echt waarde verdienen.

Allyson Zimmermann is het daarmee eens en zegt dat ze vrouwelijke studenten meestal vertelt om te kijken wat er aan de top van bedrijven gebeurt voordat ze daar solliciteren.

“Als u op zoek bent naar uw werkgever, zoekt u niet naar perfectie, maar naar vooruitgang. Als je jezelf niet vertegenwoordigd ziet in het leiderschap, of als je niet ziet dat ze daar actief aan werken … dan zou ik ergens anders zoeken ‘, zegt ze.

.