Mijn geld: ‘Mijn huis ziet er gelukkig uit’

My Money is een serie waarin wordt gekeken hoe mensen hun geld uitgeven – en de soms moeilijke beslissingen die ze moeten nemen. Hier neemt Anna Josse Eklund uit Kristinehamn in de provincie Värmland in Zweden ons een week in haar leven door tijdens de coronavirus pandemie.

Anna, 52, is getrouwd met Magnus, 55. Ze hebben twee kinderen, Ellen, 26 en Oscar, 23. Anders, 28, en zijn zevenjarige zoon Loki, zijn ook opgenomen in hun familie. Al hun kinderen wonen in hun eigen huis. Anna werkt als hoofddocent en vice-hoofd van de afdeling verpleegkunde aan de Karlstad Universiteit. Haar maandsalaris is 52.300 Zweedse kroon (£ 4.500), wat na belastingen is 35.500 SEK (£ 3.050). Magnus verdient iets minder dan zij.

Als Anna niet werkt, brengt ze graag tijd door met haar familie en vrienden. In de zomer houdt ze van tuinieren. In de winter luistert ze graag naar boeken terwijl ze Lego bouwt.

Over naar Anna …

De dag begon met dat ik op zoek was naar een nieuwe paviljoentent sinds de onze gisteren tijdens een storm in puin viel. Ik zocht naar een gebruikte op Blocket (het Zweedse equivalent van ebay) en Facebook Marketplace, maar kon er helaas geen vinden. We hebben er een nieuwe voor gekocht 3.499 SEK (£ 300). Hopelijk zal het robuuster zijn en beter bestand zijn tegen de wind.

Ik heb ook handdesinfecterende middelen voor de kinderen opgehaald (ik weet niet of ik ze meer kinderen moet noemen – ze zijn allemaal ouder dan 20!), Aangezien ik een goede prijs had gezien: 70 SEK x 3 = 210 SEK.

De volgende op de takenlijst was de wekelijkse boodschappen. Omdat ik honger had, begonnen we met het krijgen van een worst met garnalensalade en geroosterde uien (40 SEK) zodat ik mijn humeur op peil kon houden tijdens het winkelen bij onze plaatselijke supermarkt, een van de twee grote supermarkten in onze stad. Het was goed besteed geld omdat we een lange boodschappenlijst hadden met sommige items die we niet regelmatig kopen, dus we moesten wat tijd besteden aan het zoeken naar hen.

We hebben een koolhydraatarm, vetrijk dieet waardoor ik niet de hele tijd honger heb, waardoor ik me goed voel en niet tegen mijn familie schreeuwt. Dit dieet vereist dat we veel vet en eiwitten eten, wat vrij duur voedsel is, dus de kruidenierrekening van vandaag was 1.816 SEK. ‘S Avonds kookte Magnus diner – vleessaus met courgettepasta en gewone pasta voor Oscar, die deze zomer bij ons komt wonen om dichter bij zijn zomerbaan te komen. De kosten voor het diner waren ongeveer 110 SEK voor vijf grote porties. Oscar neemt er morgen een mee naar zijn werk. Ik heb online meer eten besteld 639 SEK.

Totale uitgaven: 6,204 SEK (£ 533,44)

Mijn geld

Meer blogs uit de My Money Series van de BBC:

VK: ‘Ik vraag me af of mijn portemonnee of lichaam zal herstellen?’
Zuid-Afrika: ‘Ik ben een sukkel voor een promosticker’
VS: ‘Onze alternatieve quarantainevakantie’
Canada: ‘Met liefde aan mijn zijde kan ik vandaag doorkomen’

We zijn op zoek naar meer mensen om te delen waar ze hun geld aan uitgeven. Als je geïnteresseerd bent, stuur dan een e-mail naar my.money@bbc.co.uk of neem contact op via onze My Money (World) Facebook-groep, of als je in het VK woont, word dan lid van onze My Money (UK) Facebook-groep en we proberen contact met u op te nemen.

Omdat we op vakantie zijn, hebben Magnus en ik besloten om aan de tuin te werken. Om het besproeiingsproces te vereenvoudigen kocht ik een langere, zelfoprollende slang (1.700 SEK), die we hebben geïnstalleerd. Blij met het resultaat heb ik al mijn planten in huis, tuin en achtertuin water gegeven.

We wonen in een kleine stad met 24.000 inwoners en pendelen elke dag 40 km naar Karlstad, een rit van 30 minuten die Magnus en ik samen in onze auto maken. Hoewel we allebei in Karlstad werken, hebben we besloten om in Kristinehamn te blijven omdat we hier mijn ouders, mijn zus en twee van onze kinderen hebben en we in dit kleinere stadje een groter huis kunnen hebben voor minder geld. Een fijn ding om in de buurt van je dierbaren te wonen, is dat je ze op korte termijn kunt uitnodigen voor het avondeten. Ik hou van informele bijeenkomsten en koken voor zulke gelegenheden. Vanavond hadden we vrienden en familie voor een barbecue. Vanwege de wind en lage temperatuur zaten we in de eetkamer in plaats van buiten op het terras. Het menu bestond uit gebarbecued vlees, aardappelgratin en tzatziki en komkommersalade van onze eigen komkommers. Als toetje aten we heerlijke aardbeien met melk en room, 100 SEK voor drie liter.

Totale uitgaven: 1.800 SEK (£ 154,60)

De afgelopen zomers hebben we wekenlang hittegolven gehad. De temperaturen hebben meer dan 30C bereikt, wat wij Zweden niet gewend zijn! Dit maakt het moeilijk om te slapen. Daarom hebben we eerder een lucht-warmtepomp geïnstalleerd, die in de zomer ook dienst doet als airconditioning, maar we moesten ook nieuwe jaloezieën installeren en de oude renoveren (18.000 SEK). Nu ziet het huis er gelukkig uit, alsof er fineer is aangebracht.

‘S Avonds namen mijn zus Marie en haar pleegdochter Esmerelda me mee naar een café. Ik trakteerde mezelf op een broodje met leverpastei (zonder het brood natuurlijk) en een koolzuurhoudend drankje (54 SEK). Het café is eigendom van de Zweedse kerk en ze verkopen kleine dingen zoals boeken om geld in te zamelen voor de parochie. Ik heb een paar leuke knoopspelden gekocht voor mijn bedrijf (65 SEK).

Totale uitgaven: 18.119 SEK (£ 1.558,23)

Begon de dag met winkelen, voornamelijk voor mijn ouders die ouder zijn dan 70 en daarom uit de buurt van winkels moeten blijven als onderdeel van hun sociale afstand. De extra boodschappen voor ons en een screenprotector voor mijn mobiel opgeteld 504 SEK.

Daarna gingen Esmeralda en ik naar de bank om wat boodschappen te doen en aangezien ze een student is met beperkte middelen, kocht ik haar en lunch ik (139 SEK). Ik heb ook een telefoonhoesje gekocht (299 SEK) en wat briefpapier, waaronder een herbruikbare tas (118 SEK). We hebben ze nu allemaal nodig, omdat plastic tassen duur zijn vanwege een nieuwe belasting die tot doel heeft plastic zwerfvuil te verminderen.

‘S Middags maakten mijn vriend Anders en ik een boottocht op het meer Vänern om te genieten van het mooie weer en te ontspannen op een afgelegen eiland, niet ver van onze haven. Op weg naar huis had ik trek in uien, dus kocht ik er een paar om te bakken als bijgerecht voor het avondeten (24 SEK).

Totale uitgaven: 1.084 SEK (£ 93,22)

Vandaag hebben we besloten om een ​​hotdogfeest te organiseren en hebben we verschillende worstjes en kruiden gekocht voor verschillende smaken (717 SEK).

In de Covid-19-realiteit ontmoeten we elkaar altijd buiten en iedereen heeft de verantwoordelijkheid om niet deel te nemen als ze zich op een of andere manier onwel voelen. Vanavond waren we met 13 en het was fijn om gewoon samen te kunnen zijn. We grilden worstjes boven een open vuur, maakten brood op een stokje en aten heerlijke citroenmuffins van mijn lieve vriendin Annelie. Aan het eind van de avond kregen we gezelschap van een egel die in onze tuin woont. Hij / zij at wat restjes op en rook aan mijn voet. Ik voel me tevreden met de dag en realiseer me dat het op een bepaalde manier belangrijker dan ooit is om elkaar zorg en liefde te tonen, en gewoon te genieten van het feit dat we elkaars familie zijn.

Totale uitgaven: 717 SEK (£ 61,66)

Meer schoonmaak van het huis. ‘S Middags vierden we de 22e verjaardag van onze familievriend Johan met zijn gebruikelijke zelfgemaakte kaneelbroodjes, aardbeientaart, koffie en barbecue. We hebben een muggenwerend apparaat voor hem gekocht (349 SEK) waar hij blij mee was. De familie van Johan heeft een egel genaamd Kaisa en ze komt elke avond voor haar maaltijd met kattenvoer en, denk ik, gezelschap. Soms is ze moe, misschien van spenen, dus doet ze een dutje voordat ze teruggaat naar haar nest.

Totale uitgaven: 349 SEK (£ 30)

Laatste blogdag en weer een heerlijk eentonige dag. Zonnig weer, meer werk in huis. Het gevoel van het wegwerken van onbruikbare, onmoderne en kapotte dingen is hemels, bijna louterend, en hoe meer dingen ik kwijtraak of goed organiseer, hoe vrijer ik me voel.

Voor de lunch kwamen onze schoonzoon Martin, zijn drie broers Oliver, Emil en Adam, en mijn moeder en vader bij ons. Het menu bestond uit aardappelsalade en pittig vlees gemaakt van restjes van het verjaardagsfeestje van Johan van gisteren. Ik ben dol op het maken van etensresten, omdat het een uitdaging is om iets nieuws te creëren en het altijd leuk is om eten te eten in plaats van het weg te gooien. In Zweden is, net als in veel andere landen, het beheer van voedsel een zeer actueel onderwerp, dus we denken natuurlijk veel na over verantwoord omgaan met voedsel.

Mijn vader en ik gingen naar de supermarkt om handontsmetters voor hem en mijn moeder te halen. Ik kocht kleine containers voor de broers van Martin (het kopen en distribueren van handdesinfecterende middelen lijkt nu een thema in mijn leven te zijn) en een plank voor de kelder (170 SEK).

‘S Middags bezochten mijn zus Marie en ik onze vaders man Curt in zijn verpleeghuis. Familie mag de bejaarde een paar keer per week buiten bezoeken als u aan weerszijden van een draagbaar raam zit. Het is fijn om onze ere-vader te zien, zelfs door een raam. Door gevorderde dementie is het moeilijk zijn spraak te horen en met het glas tussen ons is het zelfs nog moeilijker. We brachten een uur door om hem over ons leven te vertellen, groeten van veel mensen door te geven en Marie zong met hem mee. Het is verbazingwekkend dat hij nog steeds kan zingen en zelfs in het Fins, dat hij als volwassene leerde.

Toen ik thuiskwam, hadden de jongens de paviljoentent gemonteerd en brachten we de laatste heerlijke uren van de dag daar met het gezin door. In deze Covid-19-tijden heb ik het geluk dat ik mijn familie en vrienden kan ontmoeten, omdat we voldoende mogelijkheden hebben om buiten te ontmoeten met voldoende fysieke afstand.

Nu is het zondagavond 23.30 uur en ik geef de fakkel aan iemand anders, ergens ter wereld, die hun interessante verhaal zal vertellen over hoe ze gedurende een week geld uitgeven en sparen. Ik kijk er naar uit om het te lezen. Over en weer van mij met een foto die de Zweedse zomer omarmt – frambozen en room.

Totale uitgaven: 170 SEK (£ 14,62)

Totaal besteed deze week: 28.443 SEK (£ 2.418,77)

Hoe voelt Anna over haar week?

We hebben meer geld uitgegeven dan een gewone week. Voornamelijk vanwege de blinds, waarvoor we hadden gespaard, maar ook vanwege de mogelijkheden om meer te socializen tijdens onze vakantie. Dat gezegd hebbende, is het meestal een prioriteit om geld uit te geven aan eten en drinken voor bijeenkomsten in ons huis.

.