Lockdown, camera, actie: hoe we een film op een telefoon hebben gemaakt

Zoals zoveel andere industrieën, sloeg Covid-19 in het hart van de filmindustrie, waarbij de productie van grote blockbusters werd stopgezet, bioscopen werden gesloten en zelfs de machtige James Bond-franchise de geplande release van No Time To Die stopzette.

Honderden miljoenen dollars waren uitgegeven aan een wereldwijde marketingpush voor een release in april, die moest worden stopgezet.

Nu Bond en andere blockbusters zich terugtrekken, hebben enkele kleinere onafhankelijke filmmakers lockdown en de pandemie als creatief uitgangspunt genomen.

“We zijn niet goed in het echt niet doen van dingen”, zegt de in Londen gevestigde filmregisseur Matthew Butler-Hart, die samen met zijn producer en actrice-vrouw Tori Butler-Hart de afgelopen maanden niet alleen een speelfilm heeft gemaakt, maar ook overtuigde sterren zoals Sir Ian McKellen en Conleth Hill om erbij te horen.

Ze hadden al gewerkt aan een grootschalig idee voor een sciencefictionproject, dat zich een universum voorstelde waarin mensen een experiment met hen uitvoerden zonder het te weten. Het begon met een vrouw die wakker werd in een busje en niet wist wie ze was.

Terwijl ze het idee hadden ontwikkeld als een tv-serie en een grafische roman, dachten ze dat toen Lockdown kwam, ze een zijverhaal over de vrouw konden maken.

Matthew zou de regisseur zijn en het gebruik van een smartphone zou de beelden direct filmen, Tori zou produceren en acteren en ze zouden werken met wat ze konden voor verlichting.

Eén locatie viel onmiddellijk in hun schoot, of in ieder geval onder hun voeten. Hun huisbaas liet hen het appartement onder het hunne gebruiken.

‘Het is sinds de jaren zeventig niet meer geüpdatet. Het heeft dus echt een soort van buitenaardse vreemde sfeer. Niemand woont daar. Dus het zit min of meer vast in een bepaalde tijd’, zegt Tori.

Het echtpaar filmde wat ze konden in dat appartement en vervolgens op een tweede locatie, een enorm Jacobijns herenhuis in Oxford, waar Tori’s moeder als docent werkte, kregen ze toegang tot film.

“We moesten precies opschrijven waar we heen gingen, en dan zouden ze overal waar we heen gingen diep reinigen”, zegt Tori. Maar een gratis lege locatie is iets waar onafhankelijke filmmakers van dromen.

Toen de vergrendeling afnam, liet het paar hun langdurige medewerkers Sir Ian McKellen en Conleth Hill filmen met een sociale distantie die een beetje sterrenkracht aan de productie toevoegden.

We spreken slechts een paar uur nadat hun filmbewerkers hen de allereerste montage van de film hebben gestuurd – altijd een nerveuze tijd voor een regisseur en producer – en ze lijken oprecht blij met wat er is samengekomen.

“De filmwereld zal op de een of andere manier altijd overleven en gedijen dankzij technologie, we weten dat we ons kunnen aanpassen aan elke situatie die zich voordoet. Er zullen altijd hobbels en hobbels in de weg zitten, maar weet je, mensen vinden altijd een manier, ‘, zegt Matthew.

Het is een sentiment dat wordt weerspiegeld door een andere Britse filmmaker die druk bezig is geweest met het opsluiten.

‘Film maken is een vak. Het is een kunstvorm, maar het is ook een militaire operatie’, zegt Ian Pons Jewell.

Tijdens de lockdown slaagde de regisseur, die het meest gewend was advertenties te maken met een crew van ongeveer 60 per shoot, niet alleen in staat om een ​​korte film te maken in de lege straten van Londen, maar bleef hij ook advertenties maken voor enkele van de grootste merken ter wereld door een verscheidenheid aan methoden.

“Wat de lockdown veroorzaakte, was het creëren van een nieuw wereldwijd evenement dat door elk huis werd gedeeld. Bijna elk mens op aarde heeft dit once-in-a-generation evenement nu meegemaakt”, zegt hij.

Het inspireerde een idee voor een korte film. Het verhaal speelt zich af in 2040, Covid is nog steeds bij ons en de afsluiting is nog niet voorbij.

Pons Jewell nam zijn vaste directeur fotografie, die dichtbij woonde, aan. Ze huurden een zwarte taxi in Londen en maakten de chauffeur tot een van de centrale personages in de film.

Dagen later was Pons Jewell op weg naar Kiev in Oekraïne, waar hij begon met filmen voor advertenties, terwijl de industrie daar herstartte.

Hij heeft ook de klok rond gewerkt om op afstand advertenties te sturen die in Zuid-Korea worden gefilmd, terwijl zijn bemanning toezicht houdt op en rechtstreeks vanuit Kiev en sommige klanten uit de Verenigde Staten kijken.

De lichaamsklokken van mensen waren overal, maar het is een model dat meer dan eens is gebruikt.

Hij zegt dat het VK een aantal filmkansen heeft verloren aan andere landen waar Covid is behandeld.

‘Ik weet dat er banen zijn die naar Australië zijn gegaan omdat de richting daar is en ze volledig kunnen schieten. Ook Zweden heeft een aantal shoots gedaan die je daar normaal niet zou doen voor de Amerikaanse markt.’

Maar de productie in een aantal van de grote filmfaciliteiten begint in het VK en de bioscopen mogen nu heropenen, hoewel het enige tijd kan duren voordat de blockbusters terugkomen.

‘De rest van de wereld zal moeten wachten op grote Amerikaanse markten zoals New York, zoals Los Angeles, om weer in beweging te komen’, zegt filmcriticus Robbie Collin van Daily Telegraph.

Terwijl Bondgenoten wachten om terug te komen, denkt Collin dat dit kleinere filmmakers zou kunnen bevoordelen.

“Wat we hierna zullen zien, is dat ik hoop dat een van deze grote aanpassingen die Hollywood af en toe doormaakt.

“Er zullen minder enorm dure blockbusters worden geproduceerd, deze ’too big to fail’-films. Ik denk dat een paar van hen waarschijnlijk zullen mislukken en als gevolg daarvan zullen mensen draaien om deze kleinere, leniger, creatievere films.”

Dat is iets dat in ieder geval enige hoop zal geven aan kleinere filmmakers, maar weinig hulp aan de overgrote meerderheid van de mensen die in de film werken, velen van hen die als zelfstandige werken en die wachten tot grote producties opnieuw beginnen.

.