Labour sluit zich aan bij de boycot van Facebook-advertenties

Labour sluit zich aan bij de reclameboycot van Facebook “in solidariteit met de Black Lives Matter-beweging”, zei een van de hoge Kamerleden van de partij.

Schaduwminister Rachel Reeves vertelde de BBC dat de partij “onze bezorgdheid wilde uiten over het falen van Facebook om wat hatelijk materiaal te verwijderen”.

Bedrijven zoals Unilever, producent van consumptiegoederen, hebben ook deelgenomen aan de campagne.

Facebook heeft gezegd dat schadelijke berichten zouden worden verwijderd, maar sommige zouden kunnen blijven als ze nieuwswaarde hebben.

Facebook om ‘schadelijke’ berichten te taggen naarmate de boycot groter wordt
Partijen geven uit aan verkiezingsadvertenties op Facebook
Was het Facebook wot het?

De boycot van Facebook-advertenties werd gestart door de campagne “Stop Hate for Profit” naar aanleiding van de dood van George Floyd in hechtenis in de Amerikaanse stad Minneapolis.

De organisatoren, waaronder de National Association for the Advancement of Coloured People, beschuldigden Facebook ervan dat “racistische, gewelddadige en verifieerbaar valse inhoud ongebreideld op haar platform kon draaien”.

In een gesprek met Andrew Marr van de BBC zei mevrouw Reeves: “Alle parlementsleden van de Labour Party gebruiken Facebook om onze boodschap over te brengen, maar wat we momenteel niet doen, is adverteren op Facebook.

“En dat is in solidariteit met de Black Lives Matter-campagne, maar ook in lijn met wat veel bedrijven deze maand doen, namelijk onze bezorgdheid uiten over het falen van Facebook om haatzaaiend materiaal van hun platform te verwijderen en meer verantwoordelijkheid te nemen voor de leugens en propaganda die soms op Facebook worden gepubliceerd.

“Facebook moet meer doen om verantwoordelijkheid te nemen en dit is slechts één manier waarop bedrijven en de Labour-partij en anderen Facebook onder druk kunnen zetten om de juiste dingen te doen en strengere maatregelen te nemen tegen haatmisdrijven en haatzaaien.”

Van de £ 40 miljoen die politieke partijen tijdens de verkiezingen van 2017 hebben uitgegeven, ging ongeveer £ 3 miljoen rechtstreeks naar Facebook-advertenties, terwijl de conservatieven twee keer zoveel uitgeven als alle andere partijen samen.

Als reactie op de campagne eind juni verdedigde Facebook-oprichter Mark Zuckerberg het record van het bedrijf van het verwijderen van haatdragende taal, wijzend op een rapport van de Europese Commissie waaruit bleek dat het sociale netwerk vorig jaar 86% van de haatdragende taal verwijderde, tegen 82,6%.

Hij zei dat advertenties zouden worden verboden als ze verschillende groepen zouden beschrijven, op basis van descriptoren zoals ras of immigratiestatus, als een bedreiging, evenals inhoud die wordt geacht geweld aan te zetten of stemmen te onderdrukken.

Hij zei echter ook af en toe dat inhoud die het beleid van het bedrijf schond, zou worden achtergelaten “als de waarde van het openbaar belang opweegt tegen het risico van schade”.

“Vaak is het zien van toespraken van politici in het algemeen belang, en net zoals nieuwsuitzendingen zullen vertellen wat een politicus zegt, denken we dat mensen het over het algemeen zelf zouden moeten kunnen zien op onze platforms”, zei hij.

“We zullen binnenkort beginnen met het labelen van een deel van de inhoud die we achterlaten omdat deze nieuwswaardig wordt geacht, zodat mensen kunnen weten wanneer dit het geval is”, zei hij.

.