Kanselier ‘mensen in nood de rug toekeren’

Kamerleden zeggen dat de kanselier ‘effectief een grens heeft getrokken’ door meer dan een miljoen mensen te helpen die zijn uitgesloten van virusondersteuningspakketten van de overheid.

Vorige week publiceerde de Treasury Committee een tussentijds rapport over lacunes in de ondersteuning van bedrijven en werknemers die door het virus zijn getroffen.

Rishi Sunak verdedigde zijn hulppakketten echter krachtig.

De voorzitter van de commissie, Mel Stride, zei donderdag dat het erop leek dat de heer Sunak mensen in nood de rug toekeerde.

In het rapport van vorige week werd benadrukt dat meer dan een miljoen mensen geen steun van de regering hadden gekregen en riep de schatkist op “alles te doen wat nodig is” om mensen en bedrijven te beschermen.

De kanselier verdedigde echter het huidige systeem van zakelijke leningen en banenbehoudregelingen na het lezen van de eerste bevindingen van de commissie.

In een brief gaf de heer Sunak aan de parlementsleden in de commissie toe dat het “juist is dat sommige mensen niet in aanmerking kwamen” voor verlof of financiering voor zelfstandigen, terwijl anderen, zoals PAYE-freelancers, geen specifieke regeling hebben.

Maar hij zei dat dit “het juiste beleid was voor de eerste fase van de crisis”.

De heer Sunak benadrukte ook dat de Schatkist niet kon toestaan ​​dat de inkomsten voor het belastingjaar 2019-2020 door mensen konden worden gebruikt om als zelfstandige te zorgen, aangezien dat een kans zou creëren voor een “georganiseerde criminele bende om valse of misleidende aangiften in te dienen om te claimen de subsidie”.

Rishi Sunak verdedigt verlofbonus
De kosten van coronavirusondersteuning stijgen tot £ 190 miljard
Loonsverhoging voor bijna 900.000 werknemers in de publieke sector

In reactie daarop zei Mel Stride: “De kanselier heeft in feite een grens getrokken door de meer dan miljoen mensen te helpen die vier maanden lang zijn uitgesloten van ondersteuning.

“Ondanks dat hij geen winnaars en verliezers zal uitkiezen als het gaat om sectoren en bedrijven die ondersteuning nodig hebben, heeft de kanselier dit gedaan als het gaat om huishoudens en individuen.

‘De kanselier zei dat de regelingen bedoeld waren om voor zoveel mogelijk mensen open en toegankelijk te zijn, maar de commissie moet er nog van overtuigd zijn dat meer mensen niet geholpen hadden kunnen worden.’

De heer Stride wees erop dat de kanselier aanvankelijk de mensen die het risico liepen hun levensonderhoud te verliezen, vertelde dat ze niet zouden worden vergeten.

Hij zei: “Hoewel de regering duidelijk is dat ze doorgaat naar de volgende fase van haar herstelplan, kan ze niet zomaar de mensen de rug toekeren.”

De heer Stride zei dat de commissie “er bij de regering op aandringt haar standpunt te herzien”.

De woordvoerder van Treasury zei donderdag echter dat de omvang van de ondersteuningspakketten “ongeëvenaard” was door alle regelingen in de recente geschiedenis en dat ze miljoenen bedrijven en individuen hadden geholpen.

“We hebben negen en een half miljoen mensen aan het werk gehouden, de inkomens van 2,6 miljoen zelfstandigen ondersteund en bedrijven in het hele VK geholpen de uitbraak te doorstaan ​​- snel handelend om een ​​van de meest genereuze en uitgebreide pakketten van ondersteuning in de wereld ter waarde van een eerste £ 160 miljard.

“Als onderdeel van de volgende fase van ons economisch plan om het VK weer op te bouwen en te herstellen, hebben we onlangs ons plan voor banen aangekondigd. We hebben tot £ 30 miljard beschikbaar gesteld om banen te ondersteunen, beschermen en creëren, zodat mensen en bedrijven kunnen terugkeren van deze crisis sterker, “zei de Schatkist.

.