‘Ik stond aan het verkeerde uiteinde van een machinegeweer’

In de wekelijkse The Boss-serie van de BBC worden verschillende bedrijfsleiders van over de hele wereld geprofileerd. Deze week spreken we met de Britse vastgoedondernemer en filantroop Sir Jack Petchey.

‘Toen ik aan de verkeerde kant van een machinegeweer stond, dacht ik dat ik misschien in de gevangenis zou zitten, of erger’, zegt Sir Jack Petchey.

In een carrière die meer dan zeven decennia besloeg en hem overnam van het bezit van een enkele taxi naar het roer van een onroerendgoedbedrijf dat nu een gerapporteerde £ 550 miljoen waard is, zegt de ondernemer dat zijn arrestatie in Portugal zijn laagste moment was.

Het was 1974 en hij was midden in de bouw van een vakantiecomplex in de Algarve toen er een militaire staatsgreep was. Er was veel wantrouwen bij buitenlandse investeerders, zegt hij, en dit was duidelijk toen hij om 1 uur ’s nachts voor de rechtbank kwam en beschuldigd werd van het overtreden van regels op het gebied van vreemde valuta.

‘Gelukkig hield ik mijn lef, werd op borgtocht vrijgelaten en na twee jaar werd de zaak afgewezen’, zegt hij.

‘Ik wist dat we niet rijk waren’

Op dat moment was hij goed op weg om zijn fortuin te vergaren, hoewel hij in veel nederigere omstandigheden begon.

De eerste jaren van Sir Jack, geboren in 1925, werden doorgebracht in Manor Park in Oost-Londen in een flat met één kamer en een buitentoilet. Het blikken bad van de familie hing buiten aan het hek en werd elke vrijdagavond binnengebracht om te baden.

Sir Jack’s duidelijkste herinneringen aan zijn jeugd zijn plezier maken. ‘We speelden op straat, klopten op de deuren van de buren en renden weg, of plakten munten op de stoep en keken toe terwijl mensen probeerden ze op te rapen.

‘We zagen onszelf niet arm, maar ik wist dat we niet rijk waren!’

Ondanks dat hij tegenwoordig een pleitbezorger voor onderwijs was, had Sir Jack geen interesse in school en vertrok hij om 13 uur, en kreeg kort daarna een baan als kantoorjongen. Na het uitbreken van de oorlog in 1939 wilde hij graag meedoen aan de actie en meldde zich vrijwillig voor de Royal Navy toen hij 17 werd.

Hij werd gekozen voor officiersopleiding, maar slaagde er niet in het selectieproces te doorlopen. Wat in de war was, was dat een door Eton opgeleide man slaagde, ook al ontbrak het volgens Sir Jack aan leiderschapsvaardigheden en moest hij worden beschermd tegen pesten.

Deze ervaring maakte Sir Jack alleen maar meer vastbesloten om te slagen, een kwaliteit die volgens hem de sleutel is geweest tot zijn succes in het leven. Hij werd overgeplaatst naar de Fleet Air Arm en eindigde als vliegtuigingenieur, die de vliegtuigen bediende die tijdens de landingen in Normandië in juni 1944 voor luchtdekking zorgden.

Toen hij eenmaal uit militaire dienst was ontslagen, keerde hij terug naar zijn vooroorlogse kantoorbaan, maar verveelde zich na de “opwinding van de diensten”. En het was weer een terugslag die hem aanspoorde om verder te gaan.

“Ik was ambitieus, dus ik vroeg om opgeleid te worden tot manager. Maar de personeelsfunctionaris vertelde me dat ik geen ‘managementmateriaal’ was.”

Meer De baas Kenmerken:

‘Iemand moet ouders helpen de uitgaven van hun kinderen onder controle te houden’
De gamebaas die verslaafd raakt aan de games
‘Mijn chronische acne inspireerde me om mijn eigen huidverzorgingsbedrijf te starten’
‘Ik had een hekel aan wielrennen, nu ontwerp ik fietskleding’

Woedend gaf hij zijn opzegtermijn in, maar hij wist dat hij nog steeds zijn geld moest betalen – niet in het minst de huur en het huishoudgeld dat hij zijn moeder schuldig was. Dus legde hij zijn ontslagvergoeding van £ 48 en zijn spaargeld bij elkaar, kocht een tweedehands auto en begon een taxiservice, waarbij hij terugkerende militairen ophaalde uit de haven van Londen.

Uiteindelijk kocht hij een andere auto en vervolgens een kantoor, waar hij in 1948 een autoverhuurbedrijf oprichtte.

‘Toen realiseerde ik me dat het verkopen van auto’s winstgevender was’, zegt hij. “Dus kocht ik een autoshowroom en het duurde niet lang voordat ik me realiseerde dat het verkopen van de autoshowroom eigenlijk winstgevender was.”

Dat was het begin van een vastgoedcarrière, die werd gekenmerkt door de bereidheid van Sir Jack om kansen te grijpen, ook al betekende dat het nemen van risico’s.

Na een faillissement in 1974, toen de waarde van onroerend goed instortte, werd hij een pionier van de Europese timeshare-beweging, waarin mensen aandelen kopen in vakantie-eigendommen die ze alleen op bepaalde tijden van het jaar kunnen gebruiken.

Hij introduceerde het concept in zijn jaren 80 in zijn eigen vakantiecomplex in de Algarve en voerde ook timeshare-projecten uit in het VK, waar hij ze moest verdedigen tegen enige kritiek.

Maar niet al zijn ondernemingen verliepen soepel. Hij kocht Watford voetbalclub van Elton John in 1990, maar verkocht het terug aan de zanger in 1996 te midden van kritiek op de prestaties van de club.

Ridderorde voor filantroop Petchey

Petchey Holdings beheert nu een grote portefeuille van industriële en residentiële panden en een deel van de winst – £ 9 miljoen per jaar – wordt teruggeplaatst in wat Sir Jack beschouwt als zijn grootste prestatie: de Jack Petchey Foundation.

Het belangrijkste doel van de stichting is om jonge mensen een kans te geven om het goed te doen, en haar motto – dat van Sir Jack – is ‘als je denkt dat je het kunt, dan kan dat’.

Het heeft onder meer zijn eigen prestatieprijzen, voert vrijwilligersprogramma’s uit, geeft subsidies aan scholen en financiert de Scouting-beweging, een andere belangrijke invloed op het jonge leven van Sir Jack.

De vijftienjarige Aiden Kemp, die een lichte hersenverlamming heeft, is een van de 200.000 jongeren die door de stichting worden erkend. Hij overwon zijn zenuwen om de Jack Petchey Speak Out Challenge aan te gaan, waarvoor hij een toespraak moest houden voor een publiek van studenten, leraren en ouders.

‘Ik zei tegen mezelf:’ Ik ga het doen, einde ‘,’ en dat deed ik ‘, zegt hij.

“Daarna had ik er alle vertrouwen in dat ik alles kon en ik wil gewoon bewijzen dat iedereen, ongeacht zijn achtergrond of handicap, alles kan bereiken.”

In haar 21-jarig bestaan ​​heeft de stichting beurzen van £ 133 miljoen verstrekt, meestal met de vereiste dat de ontvanger de financiering matcht of aanvult.

Sir Jack is net 95 geworden en zelfs als zijn benen “niet meer lopen”, heeft hij zijn werklust niet verloren. De uitbraak van Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat hij niet elke dag het kantoor van de stichting Canary Wharf binnenkomt.

Zijn kleinzoon Matt Rantell, een trustee van de stichting, onthult dat zijn grootvader altijd een kaart in zijn zak draagt ​​met “Think a Smile” aan de ene kant en “Don’t CCC” (bekritiseren, veroordelen of klagen) aan de andere kant.

‘Veel mensen hebben gezegd dat ik geluk heb gehad in het bedrijfsleven’, zegt Sir Jack. ‘Nou, ik betover geluk met een’ p’-durf! Omdat veel succes gaat over het hebben van moed om beslissingen te nemen en kansen te benutten. ‘

Zelfs voor zo’n vastberaden “halfvol” glas, is er iets in zijn zakenleven dat hij anders had willen doen?

‘Terugkijken heeft geen zin, je moet altijd vooruit kijken’, is het antwoord. ‘Ik kan eerlijk zeggen dat ik geen spijt heb.’

.