‘Ik moet er gewoon op vertrouwen dat het goed komt’

Penelope Dudley loopt achter op haar gemeentebelastingbetalingen. Ze is al gestrest over het verlies van haar baan na verlof, maar ze is bang dat het snel een heel stuk erger zal worden.

Gerechtsdeurwaarders die worden ingezet om te late betalers te achtervolgen, hebben binnenkort het recht om huisbezoeken te hervatten na een gedwongen onderbreking tijdens de coronavirusvergrendeling.

‘De gedachte aan een deurwaarder, de gedachte aan een gevangenis, is natuurlijk een bron van stress geweest’, zei Penelope. ‘Maar ik moet erop vertrouwen dat dat niet zal gebeuren. Dingen worden iets beter, maar ze worden niet beter voor iedereen en het zou gemakkelijk weer bergafwaarts kunnen gaan als ik pech had.’

Ongeveer 800,00 Britse huishoudens lopen achter op gemeentebelasting en vanaf 23 augustus kunnen incassobureaus weer aan de slag met jagen op betaling.

Volgens de Local Government Association is sinds het begin van de lockdown £ 700 miljoen aan gemeentebelasting verschuldigd – een cijfer dat naar verwachting zal toenemen.

In april werd noodwetgeving ingevoerd die deurwaarders verbiedt om huizen te bezoeken om schulden af ​​te dwingen tijdens de Covid-19-beperkingen. Maar volgende maand vreest Penelope dat de agenten van de schuldenafdeling mogelijk aankloppen om betaling te eisen.

‘Ik heb hulp gekregen van goede doelen en mijn plaatselijke kerk, maar ik weet niet zeker hoe het over een paar maanden zal zijn. De gedachte aan deurwaarders is stressvol. Ik had een donker moment aan de telefoon toen ik spreken met een adviseur die het zei [a bailiff visit] zou een prospect kunnen zijn. ‘

Penelope is op verlof vanwege haar baan als bode in een Londens theater. Maar als het plan afloopt, zal ze niet meer aan het werk gaan, omdat het theater het zich niet kan veroorloven haar te houden. Ze hoopt acteerwerk aan de kant op te pikken om wat schulden af ​​te betalen.

‘Meer compassie’

StepChange, de grootste liefdadigheidsinstelling voor schulden in het VK, heeft tegen de BBC gezegd dat de regering de heroverweging van het verbod wil heroverwegen.

“Handhavingsmaatregelen zoals deurwaarders kunnen de financiële problemen van bijzonder kwetsbare huishoudens zeer snel verergeren”, zegt Richard Lane, directeur externe zaken van de organisatie. ‘We zijn bang dat de zaken nog erger zullen worden in het midden van een wereldwijde pandemie, wanneer huishoudens het financieel moeilijk hebben.’

De liefdadigheidsinstelling wil dat gemeenten persoonlijke financiën beoordelen voordat ze incassobureaus opsturen.

“Als ze financieel kwetsbaar zijn, is het waarschijnlijk niet de juiste manier om gerechtsdeurwaarders in te sturen om weer op de been te komen. We willen ook dat de overheid de gemeenten meer flexibiliteit geeft over de manier waarop zij de inning van de achterstallige belastingen afdwingen. Daar zijn meer compassievolle benaderingen die kunnen werken. ”

Energiebedrijven mochten weer onbetaalde rekeningen achterna
Schuldbrieven ‘maken geldproblemen erger’
‘Armere huishoudens zien schulden stijgen’ tijdens lockdown

Paul, die vroeg dat zijn achternaam niet werd gebruikt, was barman in een nachtclub in Manchester totdat de sluiting de zaal sloot. Bezorgd over het kunnen betalen van kosten voor levensonderhoud, vroeg hij universeel krediet aan. Maar omdat hij zes weken moest wachten op de eerste betaling, loopt hij achter op zijn gewone huishoudelijke rekeningen.

‘Ik sta achter met mijn gemeentebelasting en huur. Het is nuttig geweest dat er geen deurwaarderskosten zijn toegevoegd en dat ik me geen zorgen hoef te maken dat ze aan mijn deur kloppen. Maar ik weet dat het slechts tijdelijk is’, zei hij.

Fonds voor ontbering

‘Het wachten op verlof en universeel krediet was te lang. Als die betalingen eerder waren gekomen, zou ik niet in de situatie zitten waarin ik me nu bevind. Het zou geweldig zijn als de regering een deel van de hulp rechtstreeks aan de verhuurders zou kunnen betalen en raden, zodat ik meer geld kan hebben om deze schuld af te betalen die ik heb opgebouwd.

‘Ik begin later dit jaar met de lerarenopleiding en dat betekent dat ik naar huis moet verhuizen. Op dit moment heb ik geen geld voor een borg, laat staan ​​voor een huur. Ik weet niet wat ik moet doen’, zei Paul.

De regering heeft gezegd dat zij verwacht dat gemeenten sympathie hebben voor degenen die echt in moeilijkheden verkeren, en hiermee moet rekening worden gehouden voordat handhavingsmaatregelen worden genomen.

Een woordvoerder van het ministerie van Volkshuisvesting, Gemeenschappen en Lokaal Bestuur zei: “Veel gemeenten hebben alternatieve betalingsregelingen ingevoerd om mensen die moeite hebben met betalen te helpen, bijvoorbeeld door uitstel van betaling naar later in het jaar. Ons hardheidsfonds van £ 500 miljoen. bouwt voort op lokale steunregelingen door de gemeentebelastingaanslagen van enkele van de meest kwetsbare huishoudens verder te verlagen met maximaal £ 150. ”

Voor mensen als Penelope en Paul verlicht dit de stress echter niet. Het enige wat ze kunnen doen is hopen dat ze niet op de deur worden geklopt en dat ze in staat zijn om terug te betalen wat ze verschuldigd zijn.

‘Ik vertrouw veel op gebed’, zegt Penelope. ‘Ik moet er gewoon op vertrouwen dat het goed komt met mij.’